Beboerne på Vestbredden trues med utkastelse

Foto: Tore Sætre, Wikimedia Commons

Beboerne i Hausmannsgate 40, også kjent som Vestbredden, trues nå med utkastelse av de nye eierne av Hausmannskvartalet. Et grovt brudd på reguleringsplanens krav om brukermedvirkning, mener beboerne.

Christian Boger
Om Christian Boger (6 artikler)
Christian Øivindsønn Boger er barne- og ungdomsarbeider. I tillegg er han utdannet innen journalistikk og media og har journalistisk bakgrunn fra A-Pressen.

I slutten av november mottok aksjonistene i Hausmannsgate 40 en begjøring om utflytting fra kvartalets nye eier, Urbanium AS, gjennom deres advokatfirma Hodneland. I brevet datert 21. november gis aksjonistene to uker på å fraflytte eiendommen. Dersom dette ikke etterkommes varsles det i brevet om at Urbanium vil gå til tvangsutkastelse av beboerne ved hjelp av namsmannen.

Beboerne i Hausmannsgate 40 reagerer nå sterkt på kravet om utflytting og hevder, via en pressemelding på deres egne hjemmesider, at dette er et alvorlig brudd på reguleringsplanen for kvartalet og deres krav om brukermedvikning i utviklingsprosessen.

— Urbanium hevder at de har ønsket å inkludere Vestbredden i brukermedvirkningen og utviklingsprosessen av kvartalet. I det samme brevet krever de en fraflytting og å rive huset.

Å kaste ut et av Oslos byøkologiske pilotprosjekt med mer enn 17 års erfaring, for å innsette en blågrønn kulturakse som aldri tidligere har praktisert brukermedvirkning er en tabbe som kommer til å få uante konsekvenser, skriver Vestbredden VelVel i pressemeldingen.

Reagerer på ‘okkupasjon’

I brevet fra Advokatfirmaet Hodneland, på vegne av Urbanium, går det fram at eneste gyldige argument for utkastelsen er at Urbanium mener beboerne oppholder seg ulovlig på eiendommen og har tilegnet seg ‘bruksretten’ gjennom hva de beskriver som en okkupasjon. Dette er noe beboerne reagerer sterkt på. Ikke minst med bakgrunn av at de siden 1999 har hatt tilhold i lokalene.

— Framstillingen rundt Vestbredden VelVel og vår tilknytning til eiendommen er helt feilaktig. Huset ble okkupert av Boligaksjonen allerede i 1999, men Vestbredden VelVel ble først registrert i Brønnøysund i 2005. Vestbredden har forsøkt å bli anerkjent rettslig siden 2005, men vi har kun blitt anerkjent når det har vært i politikernes favør og har aldri blitt hørt i forbindelse med vår bruksrett av eiendommen.

Verken Urbanium eller Oslo kommune ønsker å kommentere saken, men ifølge Plan- og Byggningsetaten er det gjort flere forsøk på å få til en dialog med beboerne for å få til en medvirkningsprosess uten hell.

Vil tvinge fram kontakt med politikerne

Etter den siste utvikling i saken ser nå Vestbredden VelVel ingen andre utveier enn å ta sterkere virkemidler i bruk for å få til en kontakt med ansvarlige politikere i håp om å kunne finne en minnelig løsning på saken.

— Vestbredden Vell Vell anser ikke uenigheten om bruken som et gyldig argument for fraflytting ettersom eiendommen (ifølge salgsprospektet) ble solgt MED beboere og bruken var uttalt ansett som tålt. Vi ser derfor under disse omstendigheter ingen annen utvei enn å tvinge fram en direkte kommunikasjon med politikerne med alle midler tilgjengelige.

Velforeningen krever nå at salget til Urbanium kjennes ugyldig.

— Vestbredden krever at Oslo Kommune tar ansvar og kompenserer eller tilbakefører salget som ugyldig. Vi aksepterer ikke at folkevalgte kan fraskrive seg ansvar gjennom en salgspakke og ser på dette som en enorm rift i velferdsprinsippene Oslo Kommune gjemmer seg bak.

Første steg for den nye aksjonen var en markering utenfor Rådhuset i mandag ettermiddag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Beboerne på Vestbredden trues med utkastelse

  1. AvatarCartmenez // 2016-12-08 kl 05:03 //

    Så det er ok med okkupasjon bare man har gjort det lenge?
    «Dette er noe beboerne reagerer sterkt på. Ikke minst med bakgrunn av at de siden 1999 har hatt tilhold i lokalene»

    Dette er selvsagt okkupasjon av andres eiendom uansett hvordan man vender å vrir på det.

    Her burde man jo også ha sjekket hvordan vel vel foreningen stiller seg til plan og byggningsetatens uttalelse om at man ikke har fått til en dialog. Det nevnes jo ikke av vel vel så enten lyver P/E etaten eller så har jo ikke vel vel foreningen gått etaten og eier imøte??

Kommentarfeltet er lukket.