Den indiske statsministeren Modi har besøkt Polen nesten en måned etter å ha besøkt Moskva. Derfra reiste han til Kiev for å møte Zelensky. Mens India har fulgt ikke-alliansepolitikken, blir besøket hans sett på som historisk ettersom India prøver å balansere sitt vennskap mellom Washington DC (Vesten) og Russland. Denne anmeldelsen analyserer nyhetene og synspunktene […]
Kina: De som aldri angrer
Er det nødvendig for den tidligere stalinistisk-maoistiske venstresida å lære av sin støtte til “den reelt eksisterende sosialismen”? Helt siden Arbeidernes Kommunistparti (AKP)1 brøt med Kina etter Tien An-Men massakren i 1989 har denne såkalte «angredebatten» pågått i Rødt. Kan vi definere hva som er sosialisme uten å ta stilling til de regimene som ikke […]
Mennesker dør i Dhaka for at du skal få billige klær
Globale fast-fashion-giganter som Primark, H&M og Shein fører en form for nykolonial utnyttelse som beriker internasjonale selskaper på bekostning av Bangladeshs økonomi og arbeidskraft.
En verdensorden i balansen
Vesten gjennomlever ytterpunktene av en 80-års periode som har vært definert av andre verdenskrig og den liberale verdensordenen som oppstod i kjølvannet. Når grunnleggende institusjoner tærer på hverandre, vakler strukturene.
Debatten om Ukraina-krigen
Skal Rødt bli et pasifistisk «fredsparti» av NKP-typen? Eller skal vi holde fast på opprørstradisjonen fra AKP og RV? Debatten om våpenhjelp til Ukraina viser nye skillelinjer.
Revolusjonen og krigsmakta
Spørsmålet om hvem som kontrollerer politi og militære og hvordan denne makta blir brukt, er viktig fordi det berører kjernen i vårt politiske system. Det berører alle på venstresida. For mange handler dette om hverdagen i gatene i storbyene, slik striden om politiets kvitteringsordning ved kroppsvisitasjoner stadig viser. Men særlig viktig blir det når det […]
Midtøsten: Alternative kilder, analyser og rapporter
I disse tider er det viktigere enn noen gang å hente inn nyheter, analyser, kommentarer og diskusjoner som representerer et alternativ til vestlige nyhetskanaler, som later som om «konflikten i Midtøsten» starta 7. oktober 2023. Det er også behov for medier og menneskerettighetsorganisasjoner som avdekker krigsforbrytelser og – som i motsetning til den norske regjeringa […]
Uten press utenfra, ingen palestinsk stat
Regjeringa utelukker fullstendig å innføre noen som helst sanksjoner mot Israel. Samtidig snakker Barth Eide seg varm om tostatsløsningen. Men hva slags tostatsløsning er mulig uten press på Israel? Uansett, det er kanskje ikke så nøye for Barth Eide, siden det viktigste trolig er at Norge slipper inn i viktige kontorer i Washington og andre […]
Sende våpen til Ukraina? Nei!
I en tid med krig mellom Russland og Ukraina, har spørsmålet om våpensendinger til Ukraina blitt et omdiskutert emne. Marielle Leraand har gått ut av Rødt på grunn av partiets støtte til forsendelser av våpen til Ukraina og hun har vært en av grunnleggerne av den nye foreningen «Fred og Rettferdighet» 1(FOR) der hun nå […]
Sende våpen til Ukraina? Ja!
I en tid med krig mellom Russland og Ukraina, har spørsmålet om våpensendinger til Ukraina blitt et omdiskutert emne. Anders Ekeland (SV) har jobbet intenst for å få venstresiden i Norge til å støtte våpensendinger til Ukraina. Jeg prøver å få ham til å forklare hvorfor han mener at støtte til våpensendinger er nødvendig i […]
Nordisk venstreside: Solidaritet med Ukraina
Nordiske venstrepartier møttes den 9. juni i Malmö og vedtok en felles uttalelse til støtte for våpenhjelp til Ukraina. Her er hele uttalelsen på norsk. Se også: Sende våpen til Ukraina? Ja! Se også: Sende våpen til Ukraina? Nei!
Den triste historia om «dei» og «oss», og konsekvensane!
Me veit det alle saman. Me har blod på henda! Vesten har blod på henda! Ja, det internasjonale samfunn har det. Dette er blodig storpolitikk. Det handlar ikkje om menneskeverd. Det handlar ikkje om likeverd. Det handlar ikkje om rettferd. Det handlar om kynisme. Det handlar om brutalitet. Det handlar om «dei» og «oss». Me […]
Karbonavgift nødvendig: Klimaendringer fører til uforutsigbart ekstremvær
Debatten raser om ansvarsfordeling og erstatningsordninger for flomskader. Karsten Vedel Johansen peker på den underliggende årsaken til de uberegnelige og skadelige flommønstrene: de stadig mer uforutsigbare nedbørsmønstrene som er en konsekvens av global oppvarming. Denne artikkelen setter fokus på behovet for å se helhetlig på problemet. Johansen argumenterer for at Norge burde gå i bresjen […]
USAs hegemoni: Liberal verdensorden og globalisering under press
Den liberale orden og globaliseringen er under press av kulturell polarisering i USA og Europa samt internasjonal polarisering med USA og Kina som hovedaktører. Til forskjell fra den kalde krigen er det nå kapitalistiske økonomiske systemer på begge sider.
Krigstilstanden
«Krigen har begynt. Ingen vet verken hvor eller hvordan, men sånn er det.» Jean-Marie Le Clezios La guerre er skrevet for 50 år siden, men er skremmende dagsaktuell.
Mot en ny tid i Iran
Folket i Iran ønsker å fjerne presteskapet og erstatte det med et demokratisk folkestyre som er basert på likestilling mellom menn og kvinner.
Vinarbeiderne på Malamatina streiker for alle greske arbeidere
Arbeiderne på vinfabrikken Malamatina i Thessaloniki har streika i over tre måneder. De sloss mot kapital, stat og det greske voldsapparatet. Vår kamp er en kamp for alle greske arbeidere, erklærer lederne for fagforeninga.
Et farvel til diktaturets arv i Chile?
I dag går det chilenske folk til urnene for å besrtemme om landet skal få ny grunnlov. Meningsmålingene vitner om at det slett ikke er sikkert at ja-siden vinner. Vi har sett nærmere på hva som står i den foreslåtte grunnlovsteksten.
Dutertes blodige arv
Rodrigo Duterte forlater presidentpalasset i Manila på Filippinene med hendene dyppet i blod. 30.000 mennesker kan ha falt som ofre for hans «krig mot narkotika» og angrepene på demokratiet har florert.
Hvis du vil inn i NATO, bli anti-kurdisk
Finland og Sverige har akseptert å bli med på Tyrkias undetrykkelse av kurderne, slik som mange andre Nato-land før dem.
Brotsverk i norsk barnevern – historie eller dagsaktuell praksis?
Det har kome fram mange historier om overgrep mot barn og foreldre frå det norske barnevernssystemet med støtte i norsk rettsvesen. Gong på gong har ein «sett svært alvorlig på saka» og lova bot og betring. Likevel held overgrepa fram. Kvifor?
Gapet til verdens fattige vokser – regjeringen kutter i bistand og fredsarbeid
Regjeringens budsjett kutter i bistand, fredsarbeid, kampen mot atomvåpen og for nedrustning. Det går imot Hurdalsplattformen og nå er det opp til SV å rydde opp.
Putins krig og veien mot endring
Russland er større enn Kreml og endring må komme fra folkedypet. Hvis det kan komme noe positivt ut av marerittet Putin har stelt i stand i Ukraina, er det en sterkere opposisjon. Dette er ikke verdt ett eneste ukrainsk liv, men likevel det vi må satse på.
Krigen mot Ukraina – hva har skjedd og hva må gjøres
Russlands handlinger er fullstendig illegitime, samtidig ville en annen utenrikspolitikk fra USA gjort dem mindre sannsynlige. Nå må vi stå i solidaritet med Ukraina, fordømme Russlands invasjon og insistere på menneskerettigheter i Europa og globalt.
Stopp krigshissarane!
Det er ikkje Russland som trugar verdsfreden. Det er våre eigne allierte i USA og NATO, vår eiga regjering og våre eigne stortingspolitikarar. Det er på høg tid å gjenreise den norske fredsrørsla.
Mandela og Öcalan – terrorister og folkeledere
Den kurdiske folkelederen Abdullah Öcalan har snart sittet like lenge i fengsel som Nelson Mandela gjorde. Det er på tide å løslate ham og fjerne PKK fra terrorlister.
Om dobbeltmoral og rasisme fra den norske staten
En sammenligning mellom «gutta i Kongo-saken» og behandlingen IS-kvinner i leire i Syria viser forskjellsbehandling, systemisk rasisme og politisk opportunisme både fra Solbergs og Støres regjering.
Rikt liv med enkle midler
Arne Næss mente at bryte med veksten i rike land ville være en befrielse, og gi oss rikere liv. For rikdom måles etter hva vi disponerer av opplevde goder, enten de har prislapp eller ei.
Østkurdisk morsmålsaktivist dømt til 5 års fengsel
Den østkurdiske morsmålsaktivisten og grunnleggeren for den sosiokulturelle foreningen Nowzhin, Zara Mohammadi, er dømt til 5 års fengsel av det iranske rettsvesenet.
Vektløftingens fenomenologi – proletarisk lidenskap
Løfting av tunge gjenstander vil gjøre det lettere å riste av seg nederlagene og holde blikket festet mot nye triumfer. Tunge vekter gjør det lettere å møte tunge dager.