Newroz-feiring i Øst-Kurdistan

Newroz-feiring i Palangan, Øst-Kurdistan/Iran. Foto: Tasnim News Agency Publisert under lisens (CC BY 4.0)

Det kurdiske nyåret er årets største fest. Den samler folk i hele Kurdistan uavhengig av religion og er blitt et viktig symbol for kurdernes frihetskamp.

Sannar Araszadeh
Om Sannar Araszadeh (8 artikler)
Sannar Araszadeh er fra Øst Kurdistan og er forfatter av boka "Den mørke solen over de trange smugene".

Newroz er den kurdiske nyttårsfeieringen. Andre versjoner av den samme festen, ofte kalt Nowruz, feires også i hele Iran, Afghanistan, Kazakhstan, deler av Mongolia, Usbekistan og flere andre steder. 

I Øst-Kurdistan gleder alle seg til Newroz og det har blitt mer enn bare en feiring. Der er det også et symbol for deres kamp for frihet mot undertrykkelse. Det iranske regimet liker ikke denne feiringen og sprer hvert år sine styrker over de østkurdiske områdene for å stoppe feiringen, men uten å lykkes. 

Foto: Kurdistan Media

De siste årene har det kurdiske skjerfet blitt et symbol på opprør og det har blitt brukt i feiringen av Newroz i Øst-Kurdistan. Opprøret er sentralt i den kurdiske kulturen og et modig menneske kjemper mot statens slaveri og fascismen. Som den franske forfatteren Albert Camus sa: «Jeg gjør opprør, derfor eksisterer vi.»

Ifølge lokale kilder fra Øst-Kurdistan, det kurdiske nyhetsbyrået Kurdistan Media og videoer fra sosiale medier, feiret folk Newroz i år, 2021,  annerledes. Grunnen til dette var at grupper av peshmerga fra det demokratiske partiet «PDKI» kom tilbake fra østfjellgrensene til sitt hjemland og feiret sammen med sitt eget folk i disse byene Oshnavieh, Slam, Baneh og landsbyen Niyer.

I en video ser man en peshmerga med kalashnikov og det kurdiske flagget gå på gatene blant folk i byen Oshnavieh. En peshmerga snakker med folk og sier at han lover at det kurdiske folket aldri blir forlatt alene. Folk sier velkommen og de er samtidig bekymret for peshmergas liv. De sier «Gud skal beskytte dere».  En Peshmerga sier til folk med modighet, ikke være redd, og hvor er de myndighetene som fengsler dere. Han avfyrer skudd mot himmelen.

Foto: Salar Arkan

Etter deltakelsen av Peshmerga i Newroz-feiringen ble mange arrestert og deres skjebne og oppholdssted er ukjent. Noen familier ble også innkalt til den iranske etterretningstjenesten og de ble informert om det ikke skulle videreformidles, ifølge lokale kilder fra Øst-Kurdistan og  Hengaw Human Rights Organization

Newroz blir feiret 20. eller 21. mars når det er skuddår. Det er uten tvil kurdernes viktigste høytid og festlighetene kan pågå i tretten dager. Newroz har dype røtter i kurdisk historie og har stor politisk betydning. Newroz betyr en ny dag, nytt liv, nye muligheter. Newroz faller på vårjevndøgn og Newroz-flammen har blitt et symbol på kurdisk frigjøringsvilje. 

Newroz er en genuin kurdisk feiring med en historie minst tilbake til det gamle kurdiske Mad-imperiet. Denne festivalen bærer et vell av gamle ritualer og skikker, og er omtrent den eneste i Kurdistan som ikke er begrenset til bare én religiøs gruppe. Det symboliserer at kontinuiteten til den gamle kurdiske kulturen som har overlevd så mye motgang og omskiftninger. I harmoni med gjenfødelsen av naturen, begynner Newroz alltid på den første vårdagen. Den dagen solen krysser det himmelske ekvator. Så langt tilbake nedskrivinger går har Newroz vært en feiring tidlig på våren, når sola begynner å gjenvinne styrke og overvinner vinterens kulde og mørke, når det er en fornyelse av vekst og kraft i naturen. 

Feiring i landsbyen Tangi Sar. Foto: Salar Arkan

Kurderne, i særdeleshet, har feiret denne anledningen i ulike land over hele verden. Kurderne er et gammelt folk i Midt-Østen. De fleste bor i Irak, Tyrkia, Iran, Syria, Armenia og Aserbajdsjan, og det er også en million kurdere som minoriteter i de andre land i Midtøsten, så vel som andre deler av verden. 

Ifølge en kurdiske myte, var Kawa en kurder som levde 2500 år siden under assyreren Zuhaks tyranni. Zuhaks onde regime forårsaket våren å ikke lenger komme til Kurdistan. 20. mars er tradisjonelt markert som dagen Kawa beseiret Zuhak. Han sies å ha satt fyr på åssidene for å feire seieren og tilkalle støttespillere. Våren kom tilbake til Kurdistan neste dag. 

Newroz er den viktigste og mest inspirerende tiden på den kurdiske kalenderen. De vanlige og populære røtter av Newroz betyr at høytiden er fri for noen offisielle eller religiøse ritualer, selv om det er den offisielle nyttår. Feriedagene brukes til å besøke slektninger, slappe av, og spise piknik med den tradisjonelle nyttårsmaten.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned