Fikk sparken fra iransk sukkerfabrikk – begikk selvmord

Arbeidere ved Haft Tappeh under en demonstrasjon. På banneret står det: " Vi står til det siste. Tyver er fri, men arbeidere er fengslet" (Foto: Fagforeningen ved Haft Tappeh)

Den nyforlovede Reza Al-Kathir (24) hadde forsørgerrollen for søsknene sine. Etter han ble sparket fra Haft Tappeh uten begrunnelse, tok han sitt eget liv.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Reza kom opprinnelig fra byen Horr i Khuzestan, Iran, ikke langt fra den irakiske grensa. Han tok arbeid på sukkerfabrikken Haft Tappeh i samme provins. Reza, som var nyforlovet og hadde forsørgeransvar for flere søsken, ble plutselig sparket fra fabrikken.

Reza brukte det siste halvåret sitt i live på å forsøke å få tilbake jobben. Han gikk stadig til kontoret til Haft Tappehs sjef, Omid Assadbeigi, for å komme seg tilbake på jobb, men uten resultater. Han hadde ikke gjort noe feil på jobben og ble aldri gitt noen begrunnelse for hvorfor han ble sparket.

Til slutt tok Reza sitt eget liv 12.12.2020, melder Fagforeningen ved Haft Tappeh.

Reza Al-Kathir på sykehuset. (Foto: Fagforeningen ved Haft Tappeh)

Sukkerfabrikken er den eldste i Iran og det har i årevis vært store streiker og arbeiderprotester ved anlegget. Arbeiderne motsatte seg privatiseringen i 2015 og har aksjonert flere ganger i årene etterpå mot forværrede arbeidsvilkår.

LES OGSÅ: Fortsatt streik på iransk sukkerfabrikk – Den kriminelle ledelsen går fri

Hevder han aldri jobbet der
Nylig uttalte Assadbeigi og påtalemyndigheten at Reza aldri hadde hatt noe ansettelsesforhold med Haft Tappeh. Arbeiderne på fabrikken sier, på sin side, at uttalelsen er en blank løgn som er ment for å minke presset på Assadbeigi.

Ifølge nyhetssiden Iranintl fikk en som hadde avgått med pensjon fra fabrikken ansatt broren sin i jobben til Reza. Etter dette sa de opp Reza på dagen og ga ingen begrunnelse.

Ifølge fagforeningen på Haft Tappeh arbeidet Reza tre måneder i fjor på Haft Tappeh i avdelingen som skjærer sukkerrør. Etter disse tre månedene jobbet han 40 dager på serviceavdeling. Da han fikk sparken, fikk han ingen lønn for disse 40 dagene.

Reza var det yngste barnet i familien sin. De etterlatte er hans gamle mor, sju søstre og tre brødre. Av disse hadde tre søstre og en bror alvorlige funksjonshemminger, som gjorde at Reza måtte arbeide for å forsørge dem.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned