Østkurdisk aktivist for morsmålsopplæring ble dømt til 10 års fengsel

Zara Mohammadi. (Foto: Kurdistanmedia)

Zara Mohammadi, den østkurdiske morsmålsaktivisten og grunnleggeren for den sosiokulturelle foreningen Nowzhin, ble dømt til 10 års fengsel av det iranske rettsvesenet.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

av Sannar Arazadeh

Zara har fått den nye dommen etter at hun satt fengselet i 6 måneder og 15 dager i Sanandaj og hun ble midlertidig løslatt fra fengslet hvor hun ble holdt mot en kausjon på 700 million toman.

Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået kurdistanmedia ble dommen avsagt tirsdag den 14.7.2020 av den første grenen av revolusjonsdomstolen i byen Sanandaj og ledet av dommer Saeedi. Grunnlaget for dommen var anklager om å ha dannet en gruppe som var mot nasjonal sikkerhet. Dommen ble også kunngjort samme dag til D. Abdullahi, Zahra Mohammadis advokat.

LES OGSÅ: Av Sannar Arazadeh: Østkurdisk aktivist for morsmålsopplæring fengslet i Iran

Som reaksjon på beskyldningene mot Zahra Mohammadi uttalte Nowzhin forening «Zara Mohammadi blitt presset til å tilstå under tvang, hun har ikke tilknytning til noen politisk bevegelse, og hennes eneste forbrytelse er å lære kurdisk morsmål til barn.»

Kurdere har også reagert sterk mot dommen til Zara. Flere skriver på sosiale medier: «dommen til Zara er uakseptabel og urettferdig, Vårt morsmål er vår identitet. Å lære kurdisk språk er ikke kriminalitet og dommen må oppheves». 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned