«Mot et system laget for å holde majoriteten undertrykket» – Jaamal Bowman er USAs venstresides nye stjerneskudd

Jamaal Bowman. Foto: Stillbilde fra video av seierstalen

Jamaal Bowman har vunnet Demokratenes primærvalgkamp i New York: "Jeg ivrer etter å skape problemer for de som har opprettholdt en status quo som dreper barna våre". Han erstatter en av Demokratenes mest Israel-vennlige representanter.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Venstresida i USA hang med hodet etter at Bernie Sanders nok en gang tapte kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat tidligere i år. Men denne måneden ser ut til å bli deres. For to dager sia kruset Alexandra Ocasio-Cortez inn til gjenvalg som Demokratenes kandidat for Kongressen i New Yorks 14. valgdistrikt og nå har Jamaal Bowman vunnet kampen om plassen i det 16.

Bowman kjørte en kampanje av støtte til Black Lives Matter og demonstrasjonene etter politidrapet av George Floyd, han ønsker en såkalt Green New Deal og støtter kravene om et universelt helsevesen i USA. Mens Ocasio-Cortez vant med over 72 prosent av stemmene mot et tidligere nyhetsanker fra CNN ser Bowmans seier ut til å bli med solide 25 prosentpoeng. Hans motstander er den konservative demokraten Eliot Engel, som har sittet i Kongressen sia 1989 og har de siste årene vært leder av House Foreign Affairs Comitte, en slags utenrikskomite. Engel er kjent som en av Kongressens sterkeste støttespillerne til den israelske okkupasjonen av Palestina. Bowman på sin side har ikke vært noen klar støttespiller for Palestina, så det hersker usikkerhet for hva valget har å si i så måte.

Både Ocasio-Cortez’ og Bowmans valgdistrikter regnes som relativt sikre for Demokratene.

I sin takketale, da den tidligere læreren og rektoren erklærte seg som seierherre, la han vekt på det han kalte et system som er råtten til kjerna.

— Vi lever i et land som på tross sin rikdom har titalls millioner barn som lever i fattigdom.

— Fattigdom er en politisk konstruksjon og det kommer fra et system som har vært splitta og korrupt og råttent i sin kjerne helt fra USAs fødsel.

Om Bowman velges regner man med at han vil gå inn i venstresidefraksjonen til Demokratene i Kongressen, sammen med Blant annet Ocasio-Cortez og Ilhan Omar.

Bowman insisterte på at han representerte en bevegelse som han beskreiv på følgende måte:

— Vi er ikke her for bare å feire meg som et individ, vi feirer en bevegelse. En bevegelse laget for å slå tilbake mot et system som bokstavelig talt dreper oss. Det dreper svarte og brune kropper disproporsjonalt, men det dreper oss alle sammen. Det dreper oss mentalt, psykologisk spirituelt. Det tvinger oss til å leve i et land og i en verden hvor så mange folk er uten håp og har mista troa, ikke bare på det politiske systemet, men på hverandre.

— Jeg er oppspilt, jeg er glad, jeg er i fyr flamme, jeg ivrer etter å skape problemer for de som har opprettholdt en status quo som dreper barna våre.

Hele talen til Jamaal Bowman kan sees i videoen under.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned