Tre afghanske flyktninger er drept og fire er såret i Iran

Bilen med flyktningene står i flammer. Bilde fra sosiale medier.

Iranske sikkerhetsstyrkers beskytning av en bil full av flyktninger førte til bilbrann hvor tre omkom. Flere nylige hendelser har ført til store protester mot Irans behandling av afghanske flyktninger.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Det hadde ikke gått lang tid siden iranske grensestyrker jaget afghanskeflyktninger i drunkningsdøden i elva Hari Rud før en ny hendelse skulle inntreffe. Tolv døde, 17 er fremdeles savnet og 17 til ble reddet opp av elva den gangen. Nå har tre afghanske flyktninger brent opp etter beskytning av iranske styrker.

Denne gangen hadde 14 flyktninger tatt seg over til Iran med et håp på et bedre liv før bilen de satt i ble beskutt av iranske styrker, en bilbrann startet, tre av dem døde i brannen og fire ble skadd. Hendelsen som inntraff 3. juni nært byen Yazd er bekreftet av Abdul Ghafoor Liwal, den afghanske ambassadøren i Teheran.  

LES OGSÅ: 10 druknet og 15 savnet — flyktninger sier iranske styrker jaget dem i elven

Liwal reiste til Yazd og besøkte skadene og hendelsestedet og snakket med både afghanske flyktninger og Irans myndigheter.  Han sier menneskehandlere tok med seg 13 afghanere og en pakistaner inn i bilen. Sjåføren bedt om å stanse bilen, men han gjorde det ikke. Deretter skjøt Irans sikkerhetstyrker mot bildekkene og kjøretøyet tok fyr. 

Ifølge Deutsche Welle har Afghanistan har Ahmad Tarhami Bahabadi, politisk nestsjefen i Yazd-provinsen, bekreftet skytingen av sine lands sikkerhetsstyrker mot bilen som hadde fraktet flyktningene. Iranske myndigheter sier at de skyter mot både narkotikasmuglerne og menneskehandlerne.

Demonstranter kaster rødmaling på den iranske ambassaden i Kabul.

Ifølge bilder og videoen som er lagt ut på sosiale medier viser bilen som står i brann og to afghanere som roper om hjelp langs veien. Den ene afghanske flyktninger sier «gi meg litt vann jeg har blitt brent». Bilder og video har sirkulert blant afghanere på sosiale medier. I Afghanistan kalles handlingen uakseptabel og flere kaller denne behandlingen en rasistisk diskriminering.  Den har blitt sammenlignet med drapet av George Floyd av politiet i USA. «George Floyd ropte at han ikke fikk puste og den andre ropte at han er brent.» 

LES OGSÅ: Ny henrettelse av kurder i Iran i dag

Et antall medlemmer av det Solidaritetspartiet i Afghanistan samlet seg foran den iranske ambassaden i Kabul for å protestere mot drap og det voldelige brutale handlingene mot afghanske flyktninger i Iran. Demonstranter kastet rødmaling på veggen og døren til den ambassaden. I går kunngjorde Det iranske utenriksdepartementet at det har innkalt den afghanske ambassadøren til Teheran på grunn av angrepet mot den iranske ambassade i Kabul, melder det afghanske nyhetsbyrået bokhdinews.

I morgen arrangeres det en demonstrasjon uten for den iranske ambassaden i Oslo i protest mot landets behandling av flyktninger under navnet «We are burning! Rettferdighet for afghanske flytkninger i Iran».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned