Ny henrettelse av kurder i Iran i dag

Den henrettede Hedayat Abdollahpour.

I dag ble den Hedayat Abdollahpour henrettet i hemmelighet av iranske myndigheter. De nekter å fortelle familien hvor han er gravlagt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Hedayat Abdollahpour ble henrett i dag i Iran i hemmelighet. Iranske myndigheter nekter å gi familien informasjon om hvor liket er begravd.  

Faren til Hedayat Abdollahpour, Abu Bakr, bekreftet i dag den at hans sønn hadde blitt henrettet, Ifølge den kurdiske nyhetsbyrået hengaw.net.  

Hedayats far sa også til Organisasjonen for menneskerettigheter i Iran at han tidligere i dag kontaktet domstolen i Urmia for informasjon om sin sønn, men der ble han fortalt at hans sønn hadde blitt henrettet for tjue dager siden. 

LES OGSÅ: 10 druknet og 15 savnet — flyktninger sier iranske styrker jaget dem i elven

Rettsmyndighetene sa at Hedayat var blitt henrettet på et ukjent sted i byen Oshnaviyeh og at hans gravplass ikke vil bli videreformidlet. Dødsdommen til denne politiske fangen ble utført uten viten fra forsvarsadvokatene hans.

Hedayat Abdollahpour var blitt overført fra Urmia fengsel til et ukjent sted. Dette skal ha skjedd 9. mai i år.  Amnesty International krevde da at Irans myndigheter skulle avsløre statusen til Hedayat og til hvor han hadde blitt overført. 

Hedayats far hadde tidligere sagt: «De vil skremme befolkningen i Øst-Kurdistan ved å henrette min sønn, han er uskyldig.»

Hedayat Abdollahpour var 27 år gammel, hjemmehørende i den østkurdiske byen Oshnavieh. Han ble arrestert i juni 2016 sammen med 6 andre kurdere av styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden. 

Han har vært varetektsfengslet av etterretningstjenesten i Urmia i 74 dager og i den perioden ble har utsatt for den alvorligste torturen for å tvinge ham til tilståelser, ifølge kurdpa.

Den 16. oktober 2016, etter avhørene ble Hedayat overført til Urmia sentralfengsel.  

Hedayat ble dømt til døden den 19. februar 2017 i avdeling 1 av revolusjonere domstolen i byen Urmia for medlemskapet og samarbeidet med det demokratiske partiet i Iranske Kurdistan(PDKI).

Alle ble arrestert etter at det ble oppstått en væpnet kamp mellom Peshmerga fra PDKI partiet og styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden hvor et antall mennesker på begge sider ble drept og såret. Kampen skjedde i landsbyen Qarehseqal nært Oshnavieh. 

Alle de arresterte var hjemmehørende i byen Oshnavieh og mistenkt av Iran for samarbeidet med peshmergastyrker fra «PDKI» 

Han er gift og faren til to barn, en gutt og ei jente.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned