Facebook sensurerer Antifascistisk Aksjon

Headerbildet til Antifa på antifa.tk (Foto: Radikal Portal/Skjermdump)

Samtidig som Donald Trump erklærer de mange forskjellige Antifa-gruppene i USA som en terrororganisasjon, fjerner Facebook muligheten til å linke til Antifascistisk Aksjon sine nettsider.

Nyhet
About Nyhet (772 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Tormod Fjeld Lie

Facebook har gjort det umulig å lenke til Antifascistisk Aksjon (AFA) sin nettside, både på Facebook og på chattetjenesten deres messenger. AFA er en organisasjon som jobber mot den fascistiske bevegelsen i Norge, spesielt den nynazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen og utbrytergruppa Nordisk styrke.

I dag jobber AFA hovedsakelig med informasjonsarbeid, å kartlegge det høyreekstreme og nynazistiske miljøet i Norge. Ifølge Filter Nyheter har AFA vært involvert i sammenstøt med nazister i forbindelse med at fascistiske gatemarkeringer. AFA er sosialister og feminister, og anser seg selv som en del av arbeiderbevegelsen og en del i kampen for sosialisme, feminisme og skeives rettigheter, ifølge nettsidene deres.

LES OGSÅ: Facebook sensurerer Ungkurd og norsk-kurdiske aktivister

Mest populær i Norge
Facebook messenger er den mest populære meldingstjenesten i Norge. Dersom du forsøker å lenke til AFA Norge sin hjemmeside – antifa.tk – på messenger får du enten opp en feilmelding eller så sendes ikke meldingen overhodet. På feilmeldingen, som står på engelsk, får du beskjed om at innholdet «has been deemed abusive or is otherwise disallowed».

Dersom man forsøker å dele lenken i et facebook-innlegg, kommer en annen beskjed – da strider delingen av lenken mot Facebooks standarder om spam.

Bildet som møter deg om du forsøker å poste AFAs nettside på facebook (foto: Radikal Portal/Skjermdump)

Det er fremdeles mulig å dele en link til AFA sin hjemmeside på WhatsApp. WhatsApp er verdens mest populære meldingstjeneste, også eid av Facebook, men har aldri nådd samme popularitetsnivå i Norge som messenger.

LES OGSÅ: Facebook brukes som sensurverktøy av USA og Israel

Trump vil straffeforfølge antifascister
Facebooks slår ned på Antifascistisk Aksjon i Norge samtidig som det foregår voldsomme opptøyer i USA. President Donald Trump har lagt mye av skylda for opptøyene på landets mange antifascistiske bevegelse, ofte kalt Antifa. I motsetning til AFA er ikke Antifa en organisasjon, men en løst forbundet bevegelse av antifascister. Den består av organisasjoner, aksjonsnettverk og antifascister som ikke er organisert på noen måte. På søndag kunngjorde presidenten på Twitter at USA vil erklære Antifa som en terrororganisasjon.

Samme dag som Trump kunngjorde at han anså Antifa som en terrororganisasjon, delte den eldste sønnen hans – Donald Trump jr. – et bilde på Instagram av en angivelig offisiell tweet fra Antifa. Brukeren, som kalte seg «ANTIFA America», kunngjorde at Antifa nå ville bevege seg inn i de hvite forstedene og angripe «white hoods» – en henvisning til at innbyggerne i forstedene var medlemmer i terrororganisasjonen Ku Klux Klan.

«Fullstendig galskap», skrev Trump Jr. under skjermbilde av tweeten, «bare husk hva ANTIFA egentlig er. En terrororganisasjon! De later ikke som noe annet lenger. Instagram-posten ble slettet etter at det viste seg at brukeren, som bare hadde en håndfull følgere, ble styrt av den fascistiske organisasjonen Identity Evropa.

LES OGSÅ: Facebook selger oss til reklame- og inkassobyråer

Mulig feiltakelse fra Facebook
Likhet med Twitter har Facebook sagt de vil ta ned kontoer som utgir seg for å være tilknytta Antifa uten å være det, og at de allerede har fjernet flere slike. Det har ikke lykkes Radikal Portal å komme i kontakt med Facebook for å få en kommentar.

Antifascistisk Aksjon har heller ikke besvart våre henvendelser.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned