Massive opptøyer i USA

Demonstranter i Atlanta, Georgia (Foto: Radikal Portal)

Opptøyene i USA har spredt seg til hele landet. Presidenten oppfordrer til vold og politiet angriper demonstranter og journalister.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Tormod Fjeld Lie

I de siste dagene har det vært voldelig opptøyer over hele USA. Opptøyene startet som en reaksjon på en video som viser den ubevæpna svarte mannen George Floyd bli drept at politiet i Minneapolis på høylys dag i Minneapolis 25. mai.

En rekke byer har innført portforbud og satt hæren inn mot befolkninga. President Donald Trump har ikke kommet med en offisiell uttalelse, men har oppfordret til å skyte folk som benytter urolighetene til å plyndre butikker.

Drept på film
Videoen av drapet på Floyd viser politibetjent Derek Chauvin som kneler på nakken til Floyd i over åtte minutter. Politimannen kommanderer Floyd til å gå inn i politibilen, mens Floyd forteller han at han ikke kan gjøre det så lenge Chauvin sitter på han. Floyd forteller Chauvin gjentatte ganger at han ikke får puste og trygler han om å ikke bli drept. Politikollegene til Chauvin står og ser på Floyd bli drept, uten å gripe inn.

Demonstranter filmer en brennende politibil i Atlanta (foto: Radikal Portal)

Både Chauvin og politimennene som var vitne til drapet fikk sparken i etterkant av at videoen ble kjent i USA. Chauvin hevdet i utgangspunktet at bruken av dødelig makt kom som en følge av at Floyd hadde heftig motsatt seg arrest. En påstand som siden har blitt motbevist av filmer fra overvåkingskameraer i området. Chauvin har tidligere fått 18 klager mot seg for overdreven maktbruk, uten å ha blitt straffet.

Alle politimennene på stedet ble sagt opp med umiddelbar virkning. Chauvin ble imidlertid hverken arrestert eller siktet før fredag 29. mai, først etter demonstranter hadde okkupert og brent ned politistasjonen politimennene jobbet på. Chauvin er foreløpig siktet for uaktsomt drap og ikke mord.

Politiet angriper demonstranter og pressen
I en rekke videoer ser man politiet uprovosert angripe fredelige demonstranter. I flere videoer kan man se enkelte politimenn angripe tilsynelatende tilfeldige demonstranter. I en annen video ser man en politibil spraye en folkemengde med tåregass idet den kjører forbi.

Kvinne ser utover demonstrasjonene utenfor politistasjonen og CNN sitt hovedkvarter i Atlanta (Foto: Radikal Portal)

På fredag ble en CNN-journalist og kamerateamet hans arrestert på direktesendt TV i Minneapolis. I videoen identifiserer journalisten seg og forteller politimennene at de vil flytte seg, dersom det er det de vil at de sal gjøre. Politiet sa i ettertid at journalisten og teamet ble arrestert fordi de ikke identifiserte seg som journalister og nektet å følge politiet pålegg om å flytte seg.

Samme dag skøyt politiet i Louisville, Kentucky gummikuler på en journalist fra den lokale TV-kanalen Wave 3 under en live-sending. SAG-AFTRA, fagforeningen til journalisten, kommenterte hendelsen i en uttalelse:

Når politimannen skøyt på dem, fulgte de politiets ordre, de var bak politiets linjer og hindret ikke politiet i deres arbeid. Både Rust og Dobson [de som ble skutt på journ. anm.] gjorde åpenbart journalistisk arbeid. De hadde med seg profesjonelt produksjonsutstyr og Rust hadde på seg en gul refleksvest.

Trump skylder på venstresiden og oppfordrer til vold
Presidenten har foreløpig ikke kommet med noen offisiell uttalelse om opptøyene, men har kommet med en rekke utsagn på twitter. På fredag kalte han demonstrantene for kjeltringer, og sa at folk vil bli skutt hvis de fortsetter å plyndre butikker. Twitter har skjult den aktuelle tweeten, fordi den bryter med deres standarder om oppfordring til vold.

Foto: Twitter/Skjermdump

Presidenten fortsatte den voldelige retorikken mot demonstrantene på lørdag, hvor flere demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington, D.C. Trump twitret da, at dersom demonstrantene hadde kommet seg inn i bygningen ville de bli møtt med «de sinteste hundene og de mest illevarslende våpnene».

Foto: Twitter/skjermdump

Siden lørdag har Trump i økende grad lagt skylla på opptøyene på «anarkister» og «antifa». Han twitret på søndag at USA vil erklære at Antifa er en terrororganisasjon.

Ikke første gang
Drapet på George Floyd er bare siste i en lang rekke drap utført av politiet mot ubevæpna afro-amerikanere. Spesielt denne hendelsen minner mange i USA som politiets drap på Eric Garner i 2014. Garner ble kvalt til døde av en politimann under en arrestasjon, og akkurat som med George Floyd var hans siste ord «jeg får ikke puste».

Demonstrantene fylte kvartalet rundt politistasjonen. (Foto: Radikal Portal)

Lignende saker, hvor politiet har skutt ubevæpna afro-amerikanere, og påfølgende demonstrasjoner har skjedd med jevne mellomrom det siste tiåret. Etter drapet på Garner i 2014 var det store protester i New York, hvor Garner bodde. Sist gang lignende opptøyer skjedde i USA var i 2019 etter at politiet skøyt Brandon Webber.

Opptøyene etter drapet på Floyd har allerede blitt større og spredt seg lengre enn noen av de tidligere opptøyene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned