Mustafa Silimi henrettet i Iran etter utlevering av irakisk-kurdiske myndigheter

Mustafa Silimi. Foto: Kurdistanmedia

I iransk Kurdistan spør folk seg: Hvem er ansvarlig mot døden av Mustafa Salimi,  er det Iran eller Kurdisk regionen i Irak?

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Den kurdiske politiske fangen Mustafa Silimi 53 år gammel, ble født i den østkurdisk landsbyen Ylawi nær byen Saqqez, Mustafa ble henrettet av Iran i fengslet i Saqqez 11. april 2020.  

Mustafa ble tatt av Iran 5. april 2003 og ble dømt både til 15 år fengsel og dødsstraff av den iranske revolusjonsdomstolen i byen Saqqez, melder kurdistanmedia. 

Han ble anklaget av Iran for samarbeidet med det ulovlige østkurdiske politisk partiet PDKI og for å ha «ført krig mot Gud». 

Mustafa Salimi har vært i sultestreik flere ganger de siste årene for å protestere mot urettferdigheten i dommen hans.

Ledelsen til det Demokratiske Partiet i Iranske Kurdistan (PDKI) sier at Mustafa Salimi hadde vært peshmerga for PDKI i to år og at han etter dette meldte seg for politiet i Iran, ifølge Rudaw TV 

Etter 17 år i fengsel klart han å rømme under opprøret i Saqqez-fengslet tidligere i år.

Omsider tok han seg frem til byen Panjwin i irakisk Kurdistan. Der påtraff han styrkene til den kurdiske regionen i Irak og ble tatt til fange.  

Da Silimi var sikker på at de ville overlevere ham til Iran, ba han dem om å slippe ham bare ett minutt for å ta sitt eget liv. Kurdiske styrker ville ikke slippe ham fri og de overleverte ham direkte til styrkene til den Islamske revolusjonsgarden i grensen til byen Baneh og han ble kort tid etter hengt og drept av Iran. 

Østkurdiske folk er i stor sorg for Mustafa og de fordømmer sterkt både Iran og det overleveringen og fra regionen Kurdistan i Irak mot Mustafa Silimi.  De spør seg: Hvem er ansvarlig mot døden av Mustafa Salimi,  er det Iran eller Kurdisk regionen i Irak?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned