FrP sier nei til norske forhold i Norge: – Et totalt svik, mener Sjømannsforbundet

Containeromlastning i Orkanger Havn. Foto: Kjetil Ree under lisens (CC BY-SA 2.0)

Fremskrittspartiet stemte sammen med Regeringa ned et rødgrønt forslag om norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann. Norsk Sjømannsforbund mener sviket er utilgivelig.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Fremskrittspartiet har lenge markedsført seg som sjøfolkas parti og nytt stor støtte blant nordmenn som jobber på havet. Derfor var skuffelsen stor i Norsk Sjømannsforbund da FrP i forrige uke stemte mot Ap, SP og SVs forslag om å «sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel».

— Sviket fra Frp ovenfor norske sjøfolk i en skjebnetid er utilgivelig, sier leder i Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Hvorfor er høyresida så underdanige overfor rikingene?

FrP gikk sammen med regjeringspartiene og stemte gjennom forslaget som sier at «Stortinget ber regjeringen nedsette et partssammensatt utvalg for å vurdere tiltak som kan styrke norsk maritim kompetanse, sikre norske sjøfolk på norske skip og sikre norske rederiers konkurransekraft.»

Sjømannsforbundet demonstrerer for norsk lønn i Norge. Foto: Brage Aronsen

Dette i kontrast til det rødgrønne forslaget som ville ha et utvalg «som skal foreslå lovendringer og ordninger», ikke bare «vurdere tiltak». Regjeringa og FrPs forslag vektlegging av å «sikre norske rederiers konkurransekraft» uten noe om vilkårene til norske sjøfolk blir av mange tolket som at de løper rederienes ærend. «Totalt svik fra Fremskrittspartiet!» er de første ordene i Sjømannsforbundets pressemelding.

FrP har et nært forhold til norsk rederinæring. Blant de 13 største økonomiske bidragsyterne ved forrige stortingsvalg var åtte av dem fra rederinæringa (fem fra eiendomsbransjen). Generalsekretær Fredrik Färber, jobbet tidligere som kommunikasjonssjef i Norsk Rederiforbund.

Det har i lengre tid blitt avslørt elendige lønns- og arbeidsforhold både i norske farvann og på norsk sokkel.

LES OGSÅ: Siv Jensen har fått akutt hukommelsestap — eller så skjuler hun overgrep i FrP for fjerde gang

Under kan du lese hele pressemeldinga.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på FrP sier nei til norske forhold i Norge: – Et totalt svik, mener Sjømannsforbundet

  1. AvatarSvein Arne Grønnevik // 2020-04-14 kl 10:31 //

    De første som svek oss sjømenn var AP, SV, KRF og H. Deretter svek LO og sjømannsforbundet oss. Hørte ikke mye fra de radikale den gang…

Kommentarfeltet er lukket.