Abdullah Öcalan 71 år

Abdullah Öcalan. Foto: Halil Uysal

Vi krever frihet for Abdullah Öcalan. Det er den eneste løsningen for fred i Tyrkia og det vil gi ringvirkninger i andre land i Midtøsten.

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge

Abdullah Öcalan ble født i en fattig familie i 4. April 1949 i landsbyen Amara, som ligger i provinsen Urfa i Kurdistan-regionen i Tyrkia. Da han var ferdig med grunnskolen, jobbet han som embetsmann i byen Diyarbakir. Derfra meldte han seg inn på Fakultet for statsvitenskap ved Universitetet i Ankara. Påvirket av den tyrkiske regjeringens tilsynelatende benektelse og undertrykkelse av den kurdiske identiteten og kulturelle rettighetene sammen med deres fattige sosiale og økonomiske forhold, bestemte Öcalan seg for å undersøke den kurdiske saken sammen med vennene sine etter militærkuppet i 1971.

I 1978 ble Kurdistan Arbeiderparti (PKK) opprettet med Abdullah Öcalan i spissen. Han fokuserte arbeidet sitt først og fremst på de kulturelle og politiske rettighetene til det kurdiske folket og han har fra begynnelsen tatt til orde for at folket i Midtøsten kan leve sammen i fred og harmoni. Öcalan reiste til Syria rett før det grusomme militærkuppet i Tyrkia i 1980. Flere tusen av kurdere ble satt i fengsel eller drept under militærkuppet. Öcalan forberedte PKK på væpnet motstand mot Tyrkia og startet geriljakrig i 1984. Han innså tidlig at en militær løsning ville neppe lykkes. Öcalan prøvde å flytte fokuset til en politisk løsning i begynnelsen av 1990-tallet. Ensidige våpenhviler fra PKK ble imidlertid møtt uten respons fra staten. På 1990-tallet ble mer enn 30 000 mennesker drept i kamper mellom den tyrkiske staten og PKK, de fleste av dem kurdere. Mer enn 4000 kurdiske landsbyer ble ødelagt og millioner av kurdere ble flyktninger. Tortur var utbredt og det ble begått enormt antall menneskerettighetsbrudd av alle slag. I 1998, under nok en ensidig våpenhvile, truet Tyrkia Syria med krig hvis de ikke kastet ut Öcalan ut av landet.

LES OGSÅ av Andam Aziz: Kyniske Tyrkia bruker flyktninger etter utenrikspolitisk fiasko

Etter mye press måtte den kurdiske lederen Abdullah Öcalan forlate Syria og satte kursen mot Europa for å fremme en politisk løsning. Italia, hvor han oppholdt seg i tre måneder, kom under massivt press fra Tyrkia og dets NATO-allierte. Etter flere måneders reise rundt i Europa ble han til slutt kidnappet av tyrkiske agenter og deres allierte i Kenya og overført til Ankara. Tyrkia, sammen med flere andre kapitalistiske stater, jobbet effektivt for å arrestere Öcalan og prøvde slukke håpet for bevegelsen og kurderne for alltid.

Öcalan har sittet i fengsel i Tyrkia siden 1998 til i dag.

Målet til Tyrkia og de kapitalistiske statene lyktes aldri. Öcalan studerte ulike teorier og har gitt ut flere bøker mens han satt i fengsel og han klarte å forandre den kurdiske bevegelsen. PKKs ideologi i dag baserer seg på Öcalans demokratiske konfederalisme som er etisk, politisk og administrativt uttrykk for samfunnet — som en historisk og sosiologisk struktur — der ulike identiteter, fraksjoner og grupper sameksisterer i dialektisk harmoni. Takket være Öcalan så kan vi si at Kvinnefrigjøring/feminisme, økologi, direkte demokrati og selvforsvar er essensielt i den kurdiske bevegelsens politikk i dag. Demokratisk konføderalisme har også fått øyensynlig resultater i Rojava (Nord-Øst-Syria). 

LES OGSÅ: Kvinnekamp fra Kurdistan til hele verden

Fra tidligere erfaringer med andre konflikter vet vi at for en fredsprosess å utvikle seg, er det behov for sterke personligheter som kan overbevise lokalsamfunnene deres om å lete etter fredelige løsninger. Nelson Mandela, Gerry Adams og José Ramos Horta hadde og har respekt og tillit fra lokalsamfunnene og kan overbevise dem om å jobbe konstruktivt. Uten tvil faller Abdullah Öcalan også inn i denne kategorien.

Öcalans frihet er den eneste løsningen for å avslutte krigen i Tyrkia og bringe fred til Kurdistan. Utvilsomt vil fred i Kurdistan føre til fred i mange andre land i Midtøsten også. For å løse krisen i Midtøsten har kurderne og andre regionale nasjoner presentert Öcalans demokratiske løsning og tillatt Rojava å bli et symbol for global motstand de siste årene.

Derfor vil jeg på vegne av flere millioner mennesker der ute som støtter Abdullah Öcalan gratulere han med dagen. Vi krever frihet for Abdullah Öcalan, og krever en fredelig løsning for den kurdiske saken i Midtøsten.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned