Kjell Erik Eilertsen: trakassering, voldstrusler, rasisme og klimafornektelse

Aftenposten publiserte denne uken Kjell Erik Eilertsens kronikk om klima. Med det legitimerer de høyreekstreme metoder av trusler, trakassering og rasisme.

Øivind Bergh
Om Øivind Bergh (16 artikler)
Øivind Bergh. Dr. scient. i mikrobiologi, forsker, aktiv sosialdemokrat, antirasist og i fagbevegelsen. Tilhenger av kunnskapssamfunnet.

Kjell Erik Eilertsen er tidligere journalist i Finansavisen, men jobber nå i seismikkselskapet TGS. Han har i lang tid «utmerket» seg med rasistiske ytringer, samt betydelige innslag av voldstrusler. Nå har han fått innpass i Aftenposten, med en «klimaskeptisk» kronikk.

Eilertsen er så langt mest kjent for å ha ytret offentlig at han rett og slett «ikke liker arabere, pakistanere og somaliere». Samtidig laget han for Finansavisen, et såkalt «innvandrerregnskap, som også Fremskrittspartiet benyttet. 

Kjell Erik Eilertsens smak for minoritetsgrupper omtalt på dagbladet.no

LES OGSÅ av Øivind Bergh: Kloden blir varmere, men Helge Lurås ser bare sin egen bakgård

At Aftenposten 5.3.2020 valgte å publisere en kronikk av Eilertsen er derfor oppsiktsvekkende, og kan sammenliknes med avisens betydelige innsats for å løfte fram stemmen til Peder «Fjordman» Jensen etter NRKs serie om 22. juli. 

Ved siden av sin virksomhet i Finansavisen har Eilertsen drevet en omfattende twitring. Han er ikke minst kjent for å sjekke og publisere likningen på alle som sier ham imot. Dersom noen etter Eilertsens mening, tjente og skattet for lite, kalte han dem «minusborgere». Grensen for dette satte han relativt høyt. Levde du på lektorlønn, for ikke å snakke om sykepleierlønn, var du «minusborger» og lå etter Eilertsens mening samfunnet til last. 

På Twitter opererer Eilertsen gjerne i trespann med de anonyme kontoene «Pepsigro», og «Karl Fasch». De tre er sammen kjent for trakasserende og ofte rasistiske utsagn. De går løs på alle fra «venstresiden», et begrep som for dem også omfatter partiet Høyre og andre borgerlige, med unntak av FrP. Her følger noen eksempler på Eilertsens ufine sider:

Kjell Erik Eilertsen anklager folk han ikke liker for å ha sex med dyr.
Kjell Erik Eilertsens spekulasjoner om venstresidas gjøremål.

LES OGSÅ: Resett: Fra respektert til rabiat

Det mest alvorlige ved twitringen til Eilertsen er imidlertid hans stadig tilbakevendende voldstrusler mot motdebattanter og andre identifiserbare stemmer. Her har vi klippet vekk de som truslene er rettet mot.

Kjell Erik Eilertsen forsvarer nazisters angrep på flyktninger og vil sloss med meningsmotstander.
Kjell Erik Eilertsen foreslår å banke folk helseløse og ønsker å trakassere en person til vedkommende bryter sammen.

I sitt nærmiljø i Bærum har Eilertsen tatt til orde for voldsbruk og borgervern som alternativ til politianmeldelse, i forbindelse med tiltak mot ungdomsgjenger. 

Trass stadige voldstrusler, har ikke Eilertsen unnlatt å hevde at andre «mister besinnelsen», som her, overfor stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H). Dette ble publisert av Eilertsens nære venn og samarbeidspartner, redaktør Helge Lurås på den høyreekstreme bloggen «Resett», som kalte Eilertsen en «svært viktig stemme i norsk offentlighet». Her reagerte Eilertsen «sterkt» på påstanden fra Westgaard-Halle, om at Eilertsen truer, men lot være å omtale dokumentasjon av sine egne trusler lagt fram i sosiale medier. Eilertsen skrev forøvrig at han ville arbeide for at Westgaard-Halle ikke blir renominert. Noe av dette er vist her. Resetts anonyme artikkel (signert «Redaksjonen») stilte heller ikke kritiske spørsmål til Eilertsen. Eilertsen har også skrevet en sterkt rosende anmeldelse av Lurås’ bok – på Resett.

Kjell Inge Eilertsen truer Lene Westgaard-Halle med å ta fra henne jobben.
Helge Lurås med skryt av Eilertsen som «plager» offentlige personer.

Eilertsen har også «utmerket» seg ved å insinuere økonomisk kriminalitet fra Jonas Gahr Støre, i forbindelse med Støres hytteeiendom. Dette ble publisert som en klassisk «drittpakke» i Finansavisen like før valget i 2017, og fikk da mye oppmerksomhet. Det viste seg at Støre selv ikke hadde gjort noe han med noen rimelighet kunne lastes for. Støre fikk også bred politisk støtte for dette. Det var en håndverker som jobbet for Støre som ikke hadde alt i orden. Tidspunktet, rett før valget, var selvsagt ikke tilfeldig. Helge Lurås og «Resett» har nylig hintet om at «det fins mer» og at «Resett kommer tilbake til saken». 

Eilertsens engasjement som «klimafornekter» er av det enkle slaget. Han jobber for det globale seismikkselskapet TGS, som har oljeleting som forutsetning for sin eksistens, og har dermed sterke privatøkonomiske interesser av å avvise klimatiltak. På twitterkontoen omtaler han seg selv som «stolt oljearbeider». Hans innvending mot Parisavtalen er at Norge er et lite land, og at hva vi gjør ikke spiller så rolle. Ut fra denne tankegangen kan en hvilken som helst delstat i USA, en by eller region i Kina eller India med fem millioner mennesker melde seg ut av verden. 

Kjell Erik Eilertsen ser ut til å tro at issmelting ikke medfører stigning av havnivået.

Eilertsen er sivilingeniør, men ser ikke ut til å ha vesentlige kunnskaper om klima eller atmosfære/hav-geofysikk. Ut fra skjermdumpene under kan det virke som om han er ukjent med Arkimedes’ lov. Det er som kjent forskjell på is på land og på hav: hvis is på Grønland og Antarktis smelter, stiger havet, men det samme gjelder ikke havis. Det ligger imidlertid implisitt at Eilertsen også er ukjent med at vann som varmes opp utvider seg, og at en blå havflate absorberer mer solenergi enn en hvit isflate, slik at smelting av is på hav uansett vil føre til havstigning og varmere klima.

Vi kan konkludere at Eilertsen er dundrende inhabil i spørsmål om Parisavtalen, og ikke synes å ha elementære kunnskaper om klimaendringer. Samtidig har han en debattform preget av trakasserende, rasistiske og direkte truende utsagn. I motsetning til «Fjordman» går Eilertsen går i mye større grad direkte på å true og trakassere enkeltpersoner, heller enn grupper. Det er ikke annet å forvente enn at Resett omfavner slike aktører, men ønsker Aftenposten og andre seriøse medier å legitimere denne type virksomhet?

Kjell Erik Eilertsen har ikke svart på Radikal Portals henvendelser og tilbud om samtidig tilsvar.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Kjell Erik Eilertsen: trakassering, voldstrusler, rasisme og klimafornektelse

  1. Forfatter av denne artikkelen, Øivind Bergh er selv meget godt kjent for trakassering og vold. Det finnes f.eks. en nyhetsartikkel hos TV2 hvor Øivind Bergh går til fysisk angrep på Kurt Oddekalv, og kaster varm kaffe i ansiktet på han. Foranløpet var at Øivind Bergh hadde trakassert Oddekalv på det groveste.

    https://www.youtube.com/watch?v=oyxVctImLJQ

Kommentarfeltet er lukket.