Die Linke overtar ministerpresidentposten i Thüringen

Bodo Ramelow, ministerpresident for Thüringen. Foto: Christliches Medienmagazin pro Bodo Ramelow, ministerpresident for Thüringen. Foto: Christliches Medienmagazin pro

Koalisjonen mellom høyreekstreme, konservative og liberalister slår sprekker. Etter press fra Angela Merkel sørger kristeligdemokratene for fortsatt sosialistisk styre i delstaten.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Johannes Wilm

Etter flere ukers drama ble Bodo Ramelow (Die Linke) valgt som ministerpresident for delstaten Thüringen onsdag 4. mars. Han leder en mindretallsregjering sammen med Sosialdemokraterne (SPD) og De Grønne. Koalisjonen har en stabilitetspakt med CDU i et år. I april 2021 skal det ifølge avtalen utlyses nyvalg.

Bodo Ramelow (Die Linke) ledet som ministerpresident for Thüringen 2015-2019 en koalisjon sammen med De Grønne og Sosialdemokraterne. Ved valget i oktober 2019 fikk koalisjonen bak ham ikke flertall og istedet ble Thomas Kemmerich fra det liberalistiske Freie Demokratische Partei (FDP) valgt som ministerpresident med stemmer fra Kristeligdemokratene (CDU) og det høyreekstreme Alternative für Deutschland (AfD) i en høyst kontroversiell prosess. Den førte til krass kritikk fra forbundskansler Angela Merkel og at Merkels antatte etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer, trakk seg.

LES OGSÅ: CDU i regionalt samarbeid med høyreekstreme — Merkels etterfølger trekker seg

Etter at politikere fra føderalt nivå i CDU og FDP reiste til Thüringen annonserte Kemmerich at han skulle trekke seg etter bare 25 timer og lovet å tilbakebetale lønnen han fikk som ministerpresident.

Samarbeidet med AfD har kostet CDU og FDP dyrt. Ifølge meningsmålinger for Thüringen fra tiden etter ministerpresidentvalget vil antallet stemmer for Die Linke vokse fra 31% til 39-40%, CDU vil gå fra 22% til 13-14% og FDP vil gå fra 5% til 4% og dermed være ute av landdagen, mens AfP holder seg på omtrent samme stemmeandel med 24 %. SPD (8%) og De Grønne (5-6%) holder seg stabile, slik at hvis det skulle bli nyvalg kan de tre partiene se frem til å få en flertallsregjering. Også ved regionalvalget i Hamburg 24. februar tapte CDU og FDP mens venstresiden vant stort med i alt 72,5% av stemmene til SPD, Grønne og Die Linke.

Etter at Kemmerich trakk seg har det vært vanskelig å finne alternative løsninger. CDU vedtok i 2018 ikke å samarbeide med hverken AfD eller Die Linke. CDU på føderalt nivå krevde derfor nyvalg muligst fort. Et nyvalg ville CDU ha tapt stort og dermed ville de ikke lenger måtte ta stilling til spørsmålet om de skulle samarbeide med Die Linke. Samtidig ville det bety å gi opp parlamentsposter for CDU i Thüringen. For å kunne få til nyvalg ville CDU i Thüringen ha måttet stemme for et slikt valg og det var lokalavdelingen i Thüringen åpenbart ikke interessert i, så de begynte å forhandle. Etter mye frem og tilbake ble resultatet en avtale med Die Linke om at Ramelow skal få sitte som ministerpresident i et år innen det blir nyvalg. Dermed håper CDU i Thüringen nok å få tilbake noen av stemmene de mistet på grunn av AfD-samarbeidet innen det blir valg.

Under dette året skal CDU samarbeide og behandle mindretallsregjeringens planer i parlamentskomiteene på en måte så AfD ikke kan blokkere regjeringen ved avstemninger i parlamentet.

Avtalen inneholdt også en avtale om at minst fire CDU-parlamentsmedlemmer skulle stemme for Ramelow ved et nytt valg til ministerpresident slik at han kunne få flertall i første valgrunde (valgrunde 1 og 2 krever absolutt flertall mens valgrunde 3 kan vinnes ved simpelt flertall). Men etter at det kom flere utmeldinger fra CDU på føderalt nivå at da man mente dette ville stride mot partiets vedtak om ikke å samarbeide med Die Linke, så avtalte CDU og Die Linke istedet at CDU skulle stemme blankt slik at Ramelow kunne velges i tredje runde.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned