NRK bør lære av Charles Dickens om jul og hjemløse

Faksimile, skjermdump fra NRK.nos nettsider

«Familiens spanske feriehus er okkupert – loven verner om inntrengerne» skriver NRK tre dager før juleaften. En norsk familie har fått «feriedrømmen» forvandlet til «et mareritt». Husokkupantene er fienden, men hva skjedde med julens omtanke for de hjemløse?  

Alf Jørgen Schnell
About Alf Jørgen Schnell (2 Articles)
Alf Jørgen Schnell er master i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo, og opptatt av sosiale spørsmål knyttet til boligmarkedet.

Teksten er skrevet sammen med Daniel Vernegg.

«– Det er helt ufattelig å havne i en slik situasjon. Vi må stå på sidelinjen og se på at huset vårt blir rasert og ødelagt, sier Jørn Hokholt» til NRK. 

Så nært innpå fødselsdagen til de fattiges herre og mester – som ble født i en stall i fravær av husly – kan en spørre seg om ikke NRK i denne saken burde hatt andre enn ferierende eiendomsutvikler Jørn Hokholt og Lisbeth Hokholts mareritt i fokus.   

Men neida, vi blir servert en regelrett uthenging av de som antageligvis sliter med de ekte marerittene. 

Medforfatter Daniel Vernegg.

NRKs journalist går så langt som å bli med den norske familien — bevæpnet med balltre og pepperspray — på en fysisk konfrontasjon med de bostedsløse okkupantene. Det er heldigvis sjelden vi ser et så uttrykt klassehat i norsk media, men det er rart det dukker opp i julen.

Viktoriatidens julefortelling
Det har kanskje aldri vært så relevant å trekke frem Charles Dickens fra bokhyllen som i denne saken. I 1843 kom Dickens berømte novelle En julefortelling ut i England. 

Den etterhvert så kjente fortellingen handler om den onde pengeutlåneren Ebenezer Scrooge som hater julen. «Julen er HUMBUG!» og «Ingen penger til veldedighet!», roper han. 

Charles Dickens’ Ebeneezer Scrooge får besøk av Marleys spøkelse.

Gode ånder hjelper imidlertid Scrooge til å besinne seg. De hjelper ham til å få øynene opp for julebudskapet om å hjelpe fattige i nød, og makter i løpet av fortellingen å omvandle ham fra en bitter gammel gråhåret mann til et varmt medmenneske med empati for de som går en fattigslig jul i møte. 

Spania etter finanskrisen
Selv om de spanske økonomiske problemene som har forårsaket hjemløshet nevnes i NRKs sak, er det likevel de norske ferierende perspektiv som dominerer fortellingen. Forståelse for andres mindre heldige situasjoner, som Dickens skrev så bra om, er aldri på agendaen.

Vi har forståelse for at den spanske loven som sier at boligokkupanter ikke kan kastes ut med mindre okkupasjonen påklages innen to døgn kan være upraktisk for nordmenn som eier feriehus i landet. Samtidig stiller vi spørsmål ikke bare med vinklingen i saken, men også om hvorvidt julen er det rette tidspunktet å drøfte spansk juss på. 

«Preferably before Christmas»
Det var Kapital som var først ute med først ut med å meldte at Hokholt-familien «Fikk feriehuset kapret» i midten av november. At NRK tre dager før jul trekker saken frem igjen, vitner om en like dårlig dømmekraft som et av spørsmålene Financial Times’ klara klok gav uttrykk for i slutten av november. Det ukristelige spørsmålet lød: “I own a flat that I rent out to a lovely couple, but I want to get them out so I can rent it on Airbnb as a holiday let — preferably before Christmas. How do I go about doing that?” I likhet med Jesus skal også folk i 2019 (om de er heldige) bo i en stall på juleaften.

At Financial Times i det hele tatt orker å drøfte et slikt spørsmål, er ikke overraskende. Men at NRK gjør det rett før julen, er overraskende. 
Vi kan ikke kreve journalister å lese Dickens korte tekst. Men et intervju med representanter for hjemløse, hadde gjort seg i julehøytiden. Motstemmer er forsåvidt ønskelig til alle tider.

NRK ønsket ikke å publisere denne teksten på sine nettsider.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*