Bensinprotester fortsetter i Iran – over 100 meldes drept

Fra protestene i Iran.

Irans president Hassan Rouhani har erklært seier over "utenlandske fiender", men demonstrasjonene har ikke stoppet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Det brøyt ut protester mot økningen i bensinpriser fredag 15. november, etter den plutselige og overraskende kunngjøringen av den iranske regjeringen dagen før. Protestene ser nå ut til å ha minsket i oppslutning og iranske myndigheter har erklært seier.

Myndighetene i Iran bestemte en prisøkning i to kategorier, hvor en kvotebestemt pris går opp med 50 prosent og resten – den såkalte frie prisen – blir tre ganger så dyr. Økningen ble satt i kraft dagen etter kunngjøringen.

Da protestene startet og folk tok til gatene i forskjellige iranske og østkurdiske bye var slagordene fra demonstrantene pekte rett mot den islamske republikken Iran, noe som førte til at de straks fikk oppmerksomhet fra de høyeste myndighetene i den islamske republikken.

Femti fire byer i Iran var i protest lørdag og minst syv mennesker hadde da blitt drept i Shiraz, Baharestan, Karaj, Shahriar, Behbahan, Marivan og Sirjan av skytingen av styrkene til det iranske regimet, ifølge VOA’s Persian website. Amnesty mener at de kan dokumentere minst 106 dødsfall, noe som vil gjøre dette til den mest dødelige aksjonen fra iranske myndigheter mot demonstranter på over ti år, ifølge Reuters. Tallet er betydelig høyere enn de 12 om BBC mente bekreftet drept på mandag.

Flere tusen mennesker er arrestert og myndighetene har blokkert internett i et forsøk på å forhindre organisering av videre demonstrasjoner. Også TV-signaler har blitt blokkert slik at mange ikke har hatt tilgang til nyhetssendinger.

Avgjørelsen om økning i drivvstoffprisene er vedtatt av det øverste økonomiske koordineringsrådet for statsoverhoder og Irans øverste leder Ali Khamenei forsvarer beslutningen om å øke bensinprisene. Han mener protestaksjonene er relatert til «motrevolusjonen og Irans fiender».

Den iranske utenriksministeren, Abdolreza Rahmani Fazli, sa i en klar trussel: «Sikkerhetsstyrker vil bruke mer vold hvis protestene fortsetter.»

Noen iranske parlamentsmedlemmer har innvendt seg mot avgjørelsen, og sa at denne avgjørelsen er et parlamentarisk vedtak og ba om fratredelse av folkeforsamlingspresident Ali Larijani. Noen varamedlemmer har også diskutert fratredelse av Irans president Hassan Rouhani.

Tidligere i dag erklærte Hassan Rouhani seier. Han mente at roen igjen var innført i Iran og at det utenlandske krefter som hadde skapt urolighetene. Det har vært mange tilfeller av protester i Iran de siste årene. Sanksjoner fra USA har rammet den iranske økonomien og ført til dårligere økonomi hos mange iranere. På tross av Rouhanis kunngjøring om ro melder Reuters i dag at gateprotester fortsetter.

Fire østkurdiske politiske partier har støttet folkets demonstrajonen i en felles erklæring.

Det demokratiske partiet i iranske Kurdistan (PDKI), Komala-partiet i iranske Kurdistan (Arbeiderpartiet), Kurdistans Komala-parti og Det demokratiske partiet i Kurdistan var de fire politiske partiene som ga ut en felles erklæring innenfor alliansen Iranian Kurdistan Parties Cooperation Center.

Bare i Øst-Kurdistan har det vært protester i over hundre byer, ifølge Rudaw TV. Minst 32 skal være drept i regionen.

Hiva Naderi ble skutt og såret i demonstrasjonen.

Blant de sårede er den 13 år gamle gutten Hiva Naderi som skal ha omkommet etter skudd fra den iranske revolusjonsgarden.

Hengaw.net melder i dag at dødstallene fra regionen har steget til 45.

Venstrepartiet i Iran (Folkets Fedais) hevder at ayatolla Ali Khamenei personlig har beordret til å skyte og drepe sivilister. Styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden kjørte inn i flere byer i dag med pansrede kjøretøyer og tunge våpen for å få folk bort fra gatene, ifølge Kurdistanmedia

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned