Tyrkia bombarderer Rojava fra bakke og luft

Sari Kani i Rojava i flammer. Bilde fra Saleh Muslims facebookside.

Tyrkiske angrep på kurdiske områder i Nord-Syria har tvunget titusenvis på flukt og drept et ukjent antall sivile.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Tyrkia har intensivert sine angrep mot kurdiske styrker i det nordøstlige Syria og bombet områdene i Gire Spi og Serekaniye i dag, melder nyhetskanalen Kurdistan 24.

Ifølge BBC er Sari Kani i Rojava rammet av angrep fra tyrkiske hærstyrker og man kan se røyk fra bomber stige opp mot himmelen i byen.

LES OGSÅ: Tyrkia invaderer Syria — et åpent brev til den norske opinionen

Det tyrkiske forsvarsdepartementet har kunngjort at byen Sari Kani er under kontroll av det tyrkiske militæret.

Tyrkiske krigsfly gjenopptok luftangrep mot de Syriske demokratiske styrker (SDF) fra idag. Den tyrkiske offensiven er nå inne i sin fjerde dag.

Men etter at Tyrkia kunngjorde at de hadde tatt kontroll over byen Sari Kani, uttalte Syriske demokratiske styrker (SDF) at styrkene fra Tyrkia har drept flere sivile på veien. Dette førte til at de har sendt styrker for å stå mot de tyrkiske angrepene. Etter kraftige sammenstøt skal det tyrkiske militæret være presset tilbake fra flere av de aktuelle områdene, melder rudaw.net.

I tillegg har SDF kunngjort at Tyrkia har angrepet fengslet i byen Qamishlo nordøst i Syria to ganger. I fengslet holdes fangede IS-krigere.

Lederen for det styrende partiet i Rojava (PYD), Salih Muslim, skriver på sin facebookside at Tyrkia har brukt hvitt fosfor i angrepene. Det kjemiske våpenet er forbudt etter internasjonale konvensjoner til bruk mot sivile områder.

LES OGSÅ: Tyrkia myrder med blankofullmakt fra Trump

Det britiskebaserte Syrian Observatory for Human Rights sier at mer enn 100 kurdere i Syria ble drept siden det tyrkiske militæret startet angrepene på onsdag og tusenvis av sivile tvunget på flukt fra hjemmene sine.

Rundt 70 000 mennesker blitt fordrevet fra området på grunn av bombingen, ifølge lokale og internasjonale organisasjoner.

Verken fra Tyrkia eller Syria finnes samsvarende og pålitelige tall om samlet antall drepte.

Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Kurdistanmedia demonsterte folk i tusentalls i Øst-Kurdistan for å støtte og vise solidaritet for kurdere i Rojava.

Demostrasjonen skjedde i går den 11.10.2019 i de østkurdiske byene Sanandaj, Javanrud, Divandarreh, Baneh, Piranshahr, Oshnavieh og Mariwan.

Demonstrantene ropte: «Død over diktator Erdogan, Død over Amerika, lenge leve Rojava, Rojava er ikke alene».

Seks demostranter i byen Javanrud og fire i byen Mariwan ble arrestert av den Islamske republikken Iran.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned