Trodde du Resett var sprø? Vil straffe mennene som stoppet bærumsterroristen

Den mistenkte bærumsterroristen Philip Manshaus med logo sitat fra Resett.

"I Norge har vi lang tradisjon for at folk som utøver selvtekt blir dømt, mens overgriperen går fri" skriver Resett. Det utrolig å tenke på at ytre høyre-nettstedet lenge var ansett som en seriøs stemme i debatten.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I en fullstendig absurd sak forteller en av Resetts ivrigste skribenter, Sverre Avnskog, i dag om hvor fælt det er å være på ytre høyre etter at nok en naziterrorist har tatt liv.

Som de fleste har fått med seg drepte Philip Manshaus stesøstra si før han utførte et mislykka terrorangrep mot en moske i hjemkommunen Bærum. Før han la ut på sin blodige ferd gjorde Manshaus det klart at han ville starte en rasekrig. Avnskog har imidlertid fått det for seg at «mediene [er] fulle av påstander om høyreekstrem terror, hvite ekstremister, muslimhat og islamofobi, selv før noe som helst er klarlagt angående mannens motiver, hans psykiske helse eller hans agenda».

LES OGSÅ: Erling Folkvord stilte i singlet på TV — Resett raser og vil ha Oslo ut av Norge

Det er rett og slett forferdelig at «innvandringskritiske» blir kritisert, skriver Avnskog:

At innvandrerkritiske i det hele tatt kan ha fått trigget sitt raseri av hatpratet de opplever mot sine meninger, er det ingen som anser som en mulig grunn til at de blir ekstreme eller voldelige.

Sverre Avnskog på Resett

Det er jo ganske mange politiske grupperinger som utsettes for kritikk uten å føle at de må ty til vold. Det er faktisk mange som trakasseres og trues jevnlig av det politiske omlandet rundt Resett, men som ikke har fostret noen terrorister av den grunn.

I Norge etter krigen har faktisk alle terroraksjonene blitt begått av høyreekstremister, med unntak av Arfan Bhattis synagogeskyting.

For ytre høyre er offerrollen kjennetegnende da de både bruker den som et verktøy for å vinne oppslutning og kneble motstandere, samt at den er i sentrum av deres verdensanskuelse. I så måte er Avnskogs tekst på Resett en sakstudie verdig. En høyreekstrem terrorist har drept, men det er folk på ytre høyre det er synd på fordi meningene deres ikke aksepteres av de breie lag og fordi også innvandrere og folk på venstresida kan være slemme. Så det så!

LES OGSÅ: Resett-journalist sier han vil saksøke Radikal Portal — nekter å si hvorfor

Men dette er i og for seg en gammel sang som Resett har nynnet på i hele sin levetid. Document og Rights gjorde det før dem og den danner grunnlaget i FrPs eksistensberettigelse. Avnskogs coverversjon tar imidlertid slageren til nye høyder.

Før låta kulminerer bygges den opp, det er ikke bare alle på ytre høyre det er synd i, men også terroristene deres:

Har MSM tenkt over hvordan det oppleves for unge mennesker som er kritiske til innvandring å få høre dag etter dag at deres meninger er forkastelige og uønsket, at samfunnet ønsker å bekjempe dem og isolere dem, at de ikke har noen plass i samfunnet og at «alle» fordømmer dem og anser dem som mindreverdige individer? Innbiller man seg at dette har en positiv og oppbyggelig effekt? All erfaring tilsier at individer som fradømmes tilhørigheten og som utstøtes og fordømmes, blir sintere og sintere! Det er sånn samfunnet skaper ekstremister.


Høydepunktet kommer imidlertid når det gjøres klart at terroristen bør få erstatning for blåmerkene han fikk av de som stoppet hans dødelige ferd og overmannet ham, og at de som fikk terroristen under kontroll som bør straffes:

Er det forresten noen andre som har stusset på at Philip Manshaus ser ut som om han har blitt banket særdeles grundig opp (…) om jeg skal være litt djevelens advokat, så undrer det meg litt at de helt ukritisk hylles for sin inngripen… I Norge har vi lang tradisjon for at folk som utøver selvtekt blir dømt, mens overgriperen går fri og atpå til får erstatning (…) Kanskje Manshaus bør skaffe seg en skikkelig djevelens advokat som våger å tross alt av politisk korrekthet og krever at han tilkjennes erstatning for den volden han har blitt utsatt for?

LES OGSÅ: Media og ytre høyre — fødselshjelp og mikrofonstativ

Jeg må innrømme at jeg blir tom for ord så passusen om straffeforfølgelse av de som med rette har blitt hyllet som helter for stå uten videre kommentar.

Det er sprøtt, men sånn er Resett og slik har de holdt på far første tekst de publiserte. I dommedagsprofetien slås det fast at «Et folk som prøver å overbevise seg selv om at de ikke finnes og har en identitet, har ingen fremtid.» Det er naturligvis her Helge Lurås og Resett kommer inn, redder den norske identiteten fra skumle muslimer og andre innvandrere.

Ved flere anledninger har ansatte og eiere i Resett truet med å saksøke Radikal Portal fordi vi publiserer ting de ikke liker. En av deres «journalister» ville ha Oslo ut av Norge fordi Rødt-politikeren Erling Folkvord (fra Trønderlag) stilte i shorts og singlet på TV2. Redaktøren mente det var kvinner i forsvarets feil at Helge Ingstad gikk på grunn. De har hengt ut journalister med telefonnummer i sine spalter, med resultat at journalisten blei mottaker av store mengder av hets og trusler. De har sluppet til utallige draps- og voldstrusler i de forhåndsmodererte kommentarfeltene, også der akkompagnert av hjemmeadressen til hatobjektene. De har spredd antisemittiske konspirasjonsteorier. De har frontet voldelige høyreekstremister.

Det er nærmest uvirkelig, men i lang tid var Resett anekjent og behandlet som en seriøs medie- og politisk aktør av andre norske medier. Spalteplass i det vide og det breie, hvor høyreekstremistiske vrangforestillinger fikk sette agendaen for politisk debatt.

Mulig jeg er naiv når jeg håper de dagene er over, men også norske aviser og TV-stasjoner må da se at det går en grense for hva for slags møl man skal bruke spalteplass og skjermtid på. Dumt at de ikke så det med en gang, slik hele den antirasistiske bevegelsen gjorde.

LES OGSÅ Sverre Avnskogs tilsvar: Når tekstene blir for kompliserte til at Møllersen fatter innholdet

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned