Per-Willy Amundsen vil gi voldsdømt høyreekstremist asyl i Norge

Per Willy Amundsen (t.v.) og Tommy Robinson. Foto: FrPMedia og Targje

Tommy Robinson er gjentatte ganger dømt for vold, svindel og passforfalsking. Nå er han dømt for ringeakt for retten og Per-Willy Amundsen vil gi ham asyl i Norge.

Nyhet
About Nyhet (771 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Stortingsrepresentant for FrP og tidligere justisminister, Per-Willy Amundsen, foreslår å gi asyl til den den britiske høyreekstremisten Tommy Robinson. Robinson grunnla den voldelige antimuslimske organisasjonen English Defence League og er tidligere fotballhooligan. Han har kommet på kant med loven og sonet i fengsel flere ganger, både for politisk vold og andre forhold.

LES OGSÅ: Tommy Robinson slår ned mann etter fotballkamp

I dag blei han igjen dømt, denne gangen for ringeakt for retten. Storbritannia har en lov som gjør det forbudt for media å rapportere fra en rekke pågående rettssaker da de frykter at mediedekning kan påvirke en jury i den ene eller andre retning. Dette forbudet har Tommy Robinson gjentatte ganger brutt og slik satt rettsaker i fare da de kan avlyses og annulleres om det sannsynliggjøres at mediedekninga har påvirket rettprosessen.

Slik satte Robinson prosessen for å dømme en rekke barneovergripere i fare da han forsøkte å intervjue de tiltalte utafor en rettssak. Lignende overtredelser har Robinson gjort seg skyldig i flere ganger og han blei til slutt dømt for overtredelsene i fjor. Dommerne fant at Robinsons rapportering hadde oppmuntret til selvjustis og utgjort fysisk aggresjon mot tiltalte i saken.

LES OGSÅ: Voldsdømt høyreekstremist fengslet igjen — Per-Willy Amundsen hevder det er en ytringsfrihetssak

Robinsons tilhengere møtte opp utafor rettslokalet og blei voldelige da de kastet flasker på politiet og truet journalister.

Per-Willy Amundsen mener i et facebookinnlegg fra i går at Tommy Robinson er politisk forfulgt og hevder at han sjøl vil bli utsatt for sensur av Facebook grunna støtte til den britiske høyreekstremisten. På bildet i posten har Robinson satt tape over egen munn og tatt bilde av seg sjøl. Spådommen om sensur har så langt ikke slått an.

Fra Per-Willy Amundsens facebookside.

Robinson har ikke bare vist gjentatt ringeakt for retten. Han har en rekke dommer på seg fra tidligere. Han blei kjent i Storbritannia da han i 2009 grunnla og ledet English Defence League, en voldelig antimuslimsk organisasjon som tiltrakk seg nazister og andre fra ytre høyre. Sjøl har han en periode bak seg i det nyfascistiske partiet British National Party. Det var ikke bare medlemmene i EDL som var voldelige. Robinson fikk dommer for to voldshendelser på seg fra treårsperioden han var leder i organisasjonen, samt for tilfeller av å ha brutt en offentlige orden. Han hadde en tidligere dom fra 2005 for overfall.

LES OGSÅ: Tommy Robinsons tilhengere angrep fagforeningsleder

Seinere prøvde han seg på eiendomssvindel, men blei tatt av politiet og dømt til 18 måneders fengsel for de to tilfellene. Han har også en narkotikadom på seg etter å ha innrømmet at han hadde 3,48 gram kokain på seg for videresalg. Ved flere tilfeller har Robinson forsøkt å ta seg inn i USA ved bruk av falsk pass. Hans egentlige navn er Stephen Yaxley-Lennon, men verken det eller hans vanlige pseudonym blei brukt i passet.

Nylig blei Robinson filmet da han slo ned en mann etter en fotballkamp.

— Det som er åpenbart, er at når han er blitt straffeforfulgt på bakgrunn av juridiske teknikaliteter, er det vanskelig å sette det i sammenheng med noe annet enn hans politiske engasjement, sier tidligere justisminister Amundsen til Dagbladet.

Amundsens asylutspill har blitt avvist av regjeringspartner KrF.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned