45 millioner brasilianere i streik mot Bolsonaro og pensjonsreform

Store protester mot Bolsonaro i forbindelse med fredagens streik i Brasil. Her fra Rio de Janeiro. Foto: Foto: Mídia Ninja under lisens (CC BY-NC.SA 2.0)

45 millioner brasilianere i 380 byer gikk fredag ut i streik. Motstanden mot den høyreekstreme presidenten, Jair Bolsonaro, vokser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Fredag var den tredje store aksjonen mot regjeringa i Brasil arrangert på en måned. Generalstreiken er den hittil største protesten mot det høyrevridde styret.

Ifølge brasilianske LO, CUT, deltok 45 millioner mennesker i streikeaksjonen på fredag. Busser sto, banker stengte, veier blei sperra, fabrikker stoppet og utdanningsinstitusjoner sto tomme.

Kravet om å sette den fengslede eks-presidenten Lula da Silva blir stadig større. Foto: Midia Ninja

Streiken hadde krav om å annullere pensjonsreformen som vil frata titalls millioner av brasilianere tilskudd etter at de slutter i arbeidslivet. I tillegg var det krav sentralt om å få slutt på den økende arbeidsløsheta og at kuttet på 30 prosent av utdanningsbudsjettet gjøres om på.

Gateprotestene hadde preg av å være både mot sittende president Jair Bolsonaro, men også til støtte for den fengslede eks-presidenten Lula da Silva, fra Arbeiderpartiet. Lula sitter fengsla for korrupsjon, men dommen som mange har trukket i tvil fra første stund, har mista enda mer legitimitet etter at nylige avsløringer viser at nåværende justisminister, daværende dommer, Sergio Moro tok en aktiv rolle for å få Lula dømt, at han blei holdt i fengsel og ute av stand til å stille til valg, og sørga for at media ikke fikk ha kontakt med ham, noe som både er i strid med loven og en dommers virke og fullmakter i Brasil.

Jair Bolsonaro gikk til valg med rasistisk, kvinne- og homofiendtlig retorikk og hyllet militærdiktaturet og deres tortur og drap på aktivister fra venstresida. Han fikk støtte fra den moderate høyresida i landet, men mange mener nå at disse er i ferd med å vende ham ryggen, under et halvt å etter at han blei innsatt. Han har gjennomført en nyliberalistisk økonomisk politikk med velferdskutt og privatisering, men manglende samarbeidsvilje i Kongressen går på populariteten hos den øvrige høyresida løs.

CUTs president, Vagner Freitas, hevdet at Bolsonaro er i ferd med å innføre en model som «bytter sosial sikkerhet ut med privat profittering.» Han kalte presidentvalget en svindel basert på et ulovlig samrør mellom Bolsonaros påtroppende regjeringsmedlem og rettsapparatet.

Lærer har stilt opp til demonstrasjon med «patronbelte» av fargestifter og bok av Paulo Freire, pedagogiteoretikere hvis bøker Jair Bolsonaro vil gjøre ulovlige. Foto: Mídia Ninja
Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned