Rødt større enn FrP i Oslo, Bergen, Trondheim og Bodø

En glad gjeng fra Rødt. Foto: Rødt.no

Fremskrittspartiets kollaps og Rødts framgang gjør at ytre høyre ikke lenger kan se ned på sine venstreradikale erkefiender i landets største byer, ifølge meningsmålinger.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Rødt ser ut til å gjøre et brakvalg når man i Norge skal til stemmeurnene for å velge representanter på kommune- og fylkesnivå i september. Partiet lengst til venstre på Stortinget gjør det godt i mange av de store byene. Der ser også regjeringspartiet lengst til høyre, FrP, ut til å slite aller mest i det som er en tung periode for dem.

LES OGSÅ: Rødt og alle de som vil endre verden

11,8 prosent i Bodø, 8,5 i Trondheim
Aller best oppslutning av de større stedene har Rødt i Bodø. 11,8 prosent sier de vil stemme på deres ordførerkandidat og nåværende varaordfører Synne Høyforsslett Bjørbæk og resten av partilaget. Sjøl om Arbeiderpartiet går tilbake er Rødt, Senterpartiet og MDGs framgang nok til å sikre et solid rødgrønt flertall. Rødt gjorde et overraskende godt valg i 2015 og endte opp på 10,4 prosent. Allerede da var de større enn FrP som på målingen av 31. mai ligger på 7,9 prosent, tilbake 1,6 prosentpoeng fra sist lokalvalg.

Ragna Vorkinnslien, bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim.

Et hakk lengre sør ligger Trondheim Rødt an til å gjøre et kjempevalg. Med sine 8,5 prosent på onsdagens måling markerer de en framgang på 6,5 prosentpoeng fra 2015. FrP går også fram, men er mindre enn Rødt med 8,2 prosent. Arbeiderpartiet går tilbake også i trønderhovedstaden, men Rødt og SVs framgang kompenserer for fallet. I tillegg går SP fram og dagens rødgrønne flertall i Trondheim ser dermed ut til å styrkes.

LES OGSÅ: Skumle Rødt

Vokser også uten Moxnes
I Oslo frykta noen at partileder Bjørnar Moxnes’ overgang til Stortinget exit fra lokalpolitikken skulle ramme partiet, men den gang ei. Fra sine 5,0 prosent ved forrige lokalvalg gjør de rødeste et byks på siste måling til 7,4 prosent under ledelse av Siavash Mobasheri og med Eivor Evenrud som førstekandidat. FrP er på sin side marginalt tilbake fra 2015 og ligger på 5,7 prosent. Dagens koalisjon med Ap, SV og MDG i bystyret og Rødt som støtteparti til budsjettet beholder dermed flertallet, dog med styrkeforholdet endret i favør de mindre partiene som alle vokser.

Også i Bergen skinner sola på Rødt da de dobler stemmetallet til 5,5 prosent. Det er i den gamle hansabyen at FrP sliter aller mest — mye på grunn av bompengelistens framgang — og ser ut til å lande på bedrøvelige 2,7 prosent. Her er det usikkert om den rødgrønne koalisjonen vil overleve da Arbeiderpartiet har mista halvparten av stemmene. Framgangen for Rødt, SV og SP er ikke nok for å veie opp da også MDG går noe tilbake. Mye her vil avhenge av Folkeaksjonen Nei til Bompenger, som har markert seg med klare høyrestandpunkter, men mange er skeptiske til om den eventyrlige veksten vil holde helt inn. De er største parti i byen ifølge NRKs måling fra 21. mai med 25,4 prosent av velgerne.

LES OGSÅ: Du stemmer Rødt?! Men har du hørt om Stalin og Venezuela?

Gode nasjonale tall for de rødgrønne
En annen av byene Rødt gjorde det sterkt i ved forrige valg, Tromsø, går det litt tråere. De 14,4 prosentene har sunket til 9,5 på siste måling. SV går noe fram og Senterpartiet spretter opp fra 2,2 prosent i 2015 til 10,4 i dag. Her er det imidlertid FrP som har snudd på flisa overfor Rødt og med 11,8 prosent er sterkere enn lillebror på Tinget om målinga skulle holde stand. Om Senterpartiet skulle stille seg til venstre er det rødgrønne flertallet sikra i Tromsø.

Også i flere mindre kommuner som Sør-Varanger viser nylige målinger at Rødt vil bli sterkere enn FrP på tross av at lokallaget deres blei stifta for under ett år sia og at FrP stiller med en tidligere stortingskandidat øverst på lista. Det har ikke lyktes Radikal Portal å finne noen nyere målinger for Kragerø, kommunen hvor Rødt gjorde det aller best ved forrige kommunevalg med 16,4 prosent av stemmene og Charlotte Therkelsen Sætersdal som varaordfører.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned