Over én million brasilianere protesterte mot Bolsonaro

Fra studentprotestene mot Michel Temer i 2015. Foto: Soman under lisens (CC BY-SA 2.0)

Enorme protester i hele Brasil mot ytre høyre-regjeringas angrep på og kutt i utdanningssektoren.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Fredag tok brasilianere til gatene for andre gang på to uker i protest mot president Jair Bolsonaro. Også denne gangen gikk over en million brasilianere i gatene for å demonstrere mot Bolsonaros angrep på gratis og fri utdanning i Brasil.

De enorme protestene var ifølge Brasil de Fato aller størst i landets mest folkerike by, São Paulo, og industribyen i sør, Belo Horizonte, hvor det nesten samla seg 300 og 250.000 personer henholdsvis.

Også i Oslo blei det avholdt demonstrasjon mot Bolsonaro i helga.

LES OGSÅ: Jair Bolsonaro innsatt som president — kutter i minstelønna for 67 millioner brasilianere

Bolsonaro har lenge påstått at de brasilianske føderale universitetene er institusjoner for indoktrinering av kulturmarxistisk ideologi, han har uttrykt ønske om å forby litteratur av den avdøde pedagogikkteoretikeren Paulo Freire og dreiv valgkamp basert på å spre falske nyheter om at barn ned i 8-årsalderen læres opp til å bli homofile.

Utdanningssektoren får 30 prosent mindre over statsbudsjettet, noe regjeringa skylder på den vedvarende økonomiske nedgangen i landet. Regjeringa ønsker i tillegg å frata de offentlige universitetene retten til å organisere seg sjøl, ved å innsette ledelsen i stedet for at den velges ved universitetene som i dag.

Mellom de to protestene mot kutt i utdanning holdt Bolsonaros tilhengere en landsomfattende demonstrasjon som skulle paralysere landet, ifølge dem sjøl. Det kom imidlertid under halvparten så mange for å støtte presidenten som det har gjort i protest mot ham.

14. juni har landets største sentralorganisasjon for fagbevegelsen, CUT, kalt inn til landsomfattende generalstreik i protest mot Bolsonaro. De sier de er i samtaler med lastebilsjåførene for å sikre deres deltakelse. Transportarbeiderne lammet Brasil da forrige regjering, leda av den nyliberalistiske Michel Temer, bestemte seg for å øke drivstoffavgifta og lastebilder sperret motorveier og innfartsårer til brasilianske byer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned