Solberg og ordet hun ikke ville brukt

Erna Solberg og Durek Verrett. Foto: Foto (beskjærte): Frank Schwichtenberg og stillbilde fra youtube-video.

Erna Solbergs "neger"-uttalelse handler om mer enn et ord, hele sitatet er ugreit og det bør statsministeren beklage. Det vil imidlertid gjøre det vanskelig å sitte i regjering med Sylvi Listhaug, Jøran Kallmyr og FrP.

Gaute Smestad Pedersen
Om Gaute Smestad Pedersen (1 artikler)
Gaute Smestad Pedersen er 36 år, bosatt på Hamar og jobber som lærer.

«En skikkelig, velutdannet neger uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en neger som hadde oppført seg som Ari Behn» sier kommunalminister Erna Solberg. I 2002.

«Jeg ville jo ikke brukt ordet neger i dag» sier statsministeren. I dag.

«Neivel», tenker jeg da. Så jeg prøver å se for meg det samme sitatet, med et annet ord enn det statsministeren ikke ville brukt i dag.

Faksimile Kvinner og Klær.

«En skikkelig, velutdannet afrikaner uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en afrikaner som hadde oppført seg som Ari Behn».

Jeg syns fortsatt dette er et helt grusomt sitat jeg, så jeg prøver videre.

«En skikkelig, velutdannet nordmann med afrikansk bakgrunn uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en nordmann med afrikansk bakgrunn som hadde oppført seg som Ari Behn».

For meg høres det fortsatt ut som om dette er noe Solberg i 2002 så på som et unntak. «Neger uten skandalebakgrunn». Som om det bortimot var helt utenkelig, man skulle nærmest ha flaks om man treffer på denne typen menneske.

«En skikkelig, velutdannet same uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en same som hadde oppført seg som Ari Behn».

«En skikkelig, velutdannet homo uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en homo som hadde oppført seg som Ari Behn».

Altså, du hører at dette er helt uakseptabelt å si!

Men, det Norges leder ønsker å presisere er altså at hun ikke ville brukt ordet neger i dag.

Så, hvorfor er dette relevant, hvorfor skal statsministeren være nødt til å svare på noe hun sa for 17 år siden?

Vel, for det første kan vi ikke godta at «2002 var en annen tid». I 2002 hadde vi gått i fakkeltog og holdt appeller etter at en gutt fra Holmlia hadde blitt knivstukket til døde fordi han hadde flere pigmenter i huden sin enn mange andre i Norge.

For det andre, Erna Solberg er den statsministeren som har sluppet Per «good journey» Sandberg inn i regjering. Den som har tatt inn Sylvi Listhaug tre (!!!) ganger i regjering. Listhaug som innførte begrepet «godhetstyrann» som noe negativt i offentlig diskusjon. Solberg er den statsministeren som har satt Jøran Kallmyr til å være justisminister. Jøran Kallmyr, som brukte et kjent nazistisk symbol i en «felles uttalelse om innvandring» og fulgte opp med at «nazismen er klar venstrepolitikk».

Og ikke minst, denne uken svarte altså 25 (!) prosent av de spurte i en undersøkelse at de er «samde» eller «delvis samde» i påstanden «Nokre menneskerasar er meir intelligente enn andre rasar.» Når samfunnet tar denne retningen kan ikke statsministeren avskrive det hun sa i 2002 med at hun ikke ville brukt ordet neger i dag. Den holdningen, eller menneskesynet om du vil, som ligger bak, sier hun ikke noe om. Og det er det menneskesynet som gjør at nevnte Sandberg, Listhaug og Kallmyr, samt Anders Anundsen og Per-Willy Amundsen har fått være en del av Solbergs regjering, og dermed legitimere holdninger og uttalelser som burde være totalt uakseptable.

Det Erna Solberg velger å svare på spørsmål rundt dette er altså «jeg ville ikke brukt ordet neger i dag. Vi har hatt en god diskusjon om bruken av det ordet i ettertid».

Det Erna Solberg burde ha sagt var «her var jeg helt ute å kjøre. Dette er et sitat jeg er flau over å stå bak». Men du vet, det ville ikke blitt lettere å samarbeide med FrP med et sånt svar.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned