Bolsonaro kaller studentdemonstranter imbesiler – større protester planlagt

Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

I over 200 byer demonstrerte og streiket brasilianere mot regjeringas kutt i utdanning. Bolsonaro mener det er en konspirasjon i toppen av utdanningssystemet og får svar på tiltale.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

15. mai gikk folk ut i gatene i over 200 byer i Brasil, ifølge en telling gjort av TV-kanalen Globo. Tallene er uklare, men det estimeres at over én million personer deltok.

Regjeringa til den høyreekstreme Jair Bolsonaro meldte at en fjerdedel av midlene til utdanning ville bli fryst. Dette kommer på toppen av angrep på lærere og universitetsprofessorers pensjoner og en valgkamp hvor det brasilianske utdanningssystemet blei pisket, hardt og ofte.

LES OGSÅ: Brasils president spurte Twitter hva en «golden shower» er — du kan tro han fikk svar

Forholdet mellom protesterende studenter, lærere og universitetsansatte blei neppe noe bedre av presidentens svar til demonstrantene:

— De er nyttige idioter, imbesiler, som blir brukt som masser for manøvrering av en lur liten minoritet som utgjør kjernen av mange føderale universiteter i Brasil, uttalte han fra Dallas i USA.

Under valgkampen hevdet Bolsonaro at kulturmarxistisk propaganda blei lært bort både i lavere og høyere utdanning. Han påsto at småbarn blei lært opp til homosex i grunnskolen og at kulturmarxister ved universitetene dreiv landet mot forfall og seksuell dekadanse.

LES OGSÅ: Jair Bolsonaro innsatt som president — kutter minstelønna til 67 millioner brasilianere

Bolsonaro sliter med populariteten og bare 35 prosent av brasilianerne synes han gjør en god jobb. Den økonomiske eliten som hjalp ham til presidentvervet er mer fornøyd med 59 prosents oppslutning blant forretningsfolk.

Kuttet i utdanningsbudsjettet kommer etter at landet befinner seg i vedvarende økonomiske problemer. Etter at den sosialdemokratiske Dilma Rousseff på juridisk tvilsomt vis blei kasta i en riksrettssak i 2016 har ikke økonomien tatt seg opp, på tross av lovnader om det motsatte. Den nyliberalistiske økonomiske politikken til president Michel Temer (2016-2019) eller Bolsonaros har vært nok til å få hjulene i gang, og nå truer nok en depresjon landet.

LES OGSÅ: Brasiliansk general innrømmer å ha truet dommere til å fengsle Lula da Silva

Men demonstrantene aksepterer ikke at det er de som skal bære budsjettkuttene på sine skuldre og krever nå Bolsonaros avgang, kun knappe fem måneder inn i hans presidentkarriere.

Tre studentorganisasjoner har nå gått sammen for å gå ut i nye protester 30. mai.

I tillegg til de generelle kuttene og gjentatte verbale angrepene vil Bolsonaros regjering gå til angrep på friheten til de statlige universitetene ved å direkteutnevne ledelsen i stedet for at den avgjøres ved valg som i dag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned