Nok blåblått styre – ta av til venstre

Foto: Jan Richard Kjelstrup/Arbeids- og sosialdepartementet

Vi vil ikke ha profitt på velferd, gi mer til de rike eller ta fra de fattige. Vi vil verne om arbeidsmiljøloven, forsvare AAP og sykelønnsordninga og sikre et rettferdig arbeidsliv.

Berit Sørlie
Om Berit Sørlie (5 artikler)
Berit Sørlie er mediegrafiker fra Trondheim og medlem av Rødt.

Siv Jensens uttalelse under festmiddags-talen på Frps landsmøte “Det er bare å brette opp ermene, dundre ut og knuse disse jævla sosialistene” har på den ene siden satt sinnene i kok og på den andre blitt avfeid som en uskyldig kommentar under en festmiddag. Etter den massive kritikken går hun ut og beklager om noen føler seg støtt, men sier det var sagt med et glimt i øyet.

LES OGSÅ: Solberg «tror på Norge»: Når politikken ikke selger er det følelser som gjelder

De jævla sosialistene
‘Vi skal knuse disse jævla sosialistene,’ med et glimt i øyet? Sett i lys av 22. juli, terrorbekjempelse og hatet mot- og angrepene på Arbeiderpartiet, finnes det ting du ikke kan si som minister i landets regjering. Er du finansminister, er du ansvarlig for uttalelsene dine 24 timer i døgnet, også nå du holder festtale på Frps landsmøte.

Så vidt jeg vet er det kun Knut Arild Hareide og APs Anette Trettebergstuen som har kommet med til dels kraftig kritikk. Det forbauser meg.

«Det var en gang en med tilknytning til partiet som og snakket om å knuse sosialistene. Han gikk etterhvert helt konkret til verks. Farlig å snakke sånn.»
(Sitat klok venn)

Om du avfeier det med at det var en uskyldig kommentar under en festmiddag, skal du huske på at slike ‘uskyldige’ kommentarer er farlige. Livsfarlige. Hva vet vel vi om hvem som sitter der ute, einstøinger eller grupperinger, som blir trigget av nettopp en slik uttalelse og det blir den avgjørende dråpen.

LES OGSÅ: Solbergs løsning på den økende ulikheten: De fattige må eie flere aksjer

Farlig budskap i pent papir
Steve Bannon har vært på ‘Nordiske Mediedager’ i Bergen der han bla ble intervjuet av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten. Han har bla ledet det høyreorienterte nettstedet ‘Breitbart’ som har en mildt sagt lempelig omgang med sannhet og fakta og har grusomme kommentarfelt som ikke modereres. Han er kjent for sine ytterliggående, nasjonalistiske holdninger.

Det merkelige med folk som Bannon er at de er høyt utdannede og burde fått innsikt og lært kritisk tenkning. Jeg tenker at de må ha et oppblåst ego og har en eller annen grotesk grandios oppfatning av seg selv og sin egen hvite rase.

Hva lærte vi av Bannons opptreden på ‘Nordiske Mediedager’? Ingenting. Vi trenger ikke invitere ytterliggående krefter hit for å få bekreftet usmakelige, fascistiske holdninger. Det holder å se slike som ham utfolde seg i USA via media. Steve Bannon er farlig fordi han pakker inn det ekstreme budskapet sitt i penere papir og kan fort tiltrekke seg spirer fra yte høyre i Norge og Europa. Unødvendig å invitere ham.

LES OGSÅ: Solberg og Jensen bevilger seg millionlønn — men vil at du skal tjene mindre

Straffer de syke
Innstramninger i arbeidsavklaringspenger (AAP) har ført mennesker over på sosialstønad og ut i fattigdom. Det var vondt å se arbeidsminister Anniken Hauglie i Debatten 26. mars om AAP-ordningen der hun møtte en ung mor som kjempet hardt for å komme seg tilbake i arbeid. Hauglie sa at hun bare måtte kjempe videre selv om hun nå har havnet i skikkelige økonomiske problemer. Mennesker blir ikke friskere av å bli fratatt stønader, de blir sykere og mange kan ende opp som uføre.

Det som er uforståelig for meg er at Krf er med på dette og de var ikke modige nok til å stille til debatt. De må synes det er pinlig. Arbeiderpartiet og SV har i lang tid kjempet for å få med KrF på å reversere innstrammingen i regelverket for arbeidsavklaringspenger. Nå er kampen tapt.

Krf ble delt i to fraksjoner etter ekstraordinært landsmøte om retningsvalg høsten 2018. Hareide og hans støttespillere ville samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet og Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad stod i spissen for å gå inn i regjering med Høyre, FrP og Venstre. Man kan være så uenig man vil med Hareide og hans politikk, men det står stor respekt av at stod på sitt og holdt løfte om å ikke gå inn i regjering med FrP. Den mannen er hel ved!

Olje for klima
Hvem skulle trodd at norske kvinner i 2019 må ta til gatene for å protestere mot innstramninger i abortloven? Noen iført drakter fra den dystopiske serien ‘The Handmaid’s Tale’. Det blåser en mørkeblå vind over Europa og resten av verden. Urix spesial: ‘Den nye abortkampen’ fra 31. januar viser en fransk dokumentar fra 2018. Den tegner et dystert bilde av konservative og populistiske regjeringer som truer abortrettighetene verden over.

«Norsk oljenæring er bra for klimaet» sa gruppeleder i Trøndelag Frp, Lill Harriet Sandaune. Det får stå som symbolet på regjeringen som består av syv statsråder fra Frp, partiet med klimafornektere og konspirasjonsteoretikere.

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) kom nettopp med den mest omfattende og skremmende klimrapporten noensinne og MDG og SV vil at Stortinget vedtar nasjonal og global klimakrise, men det er jo umulig siden regjeringa bla nettopp har åpnet nytt oljefelt og har planlagt høy aktivitet på norsk sokkel i mange år framover.

Anstendighet for fall
Det som slår meg med dagens regjering er det totale kaos, og utnevnelsen av Sylvi Listhaug som eldre- og folkehelseminister er Ernas siste krampetrekning. Listhaug har jo allerede kommet med sine sedvanlige, usmakelige oppgulp.

FrP-statsråder kommer og går, de blir avsatt i tur og orden. Og hva vi som samfunn etterhvert bare har godtatt av usmakelige utspill fra den mørkeblå høyresiden! Sist, men ikke minst, hva Høyre, Venstre og Krf godtar av uttalelser og politikk som i praksis styres av Frp.

Jeg må klype meg i armen for virkelig å fortså at vi har endt opp med dette regimet. Høyre ble en gang regnet som et anstendig parti, men det er ikke det som står igjen når historien skal skrives. Jeg ville vel ikke brukt akkurat de ordene.

Ta av til venstre
Vi vil ikke ha fremmedfrykt, intoleranse, mer eller mindre grumsete utspill og utenforskap, vi vil ikke ha vindmøller der de truer plante- og dyreliv, kommunesammenslåing eller sentralisering av helse- og omsorg. «Vi kan ikke føde over Skype» sa Bunadsgeriljaen.

Vi vil heller ikke ha sentralisering av utdanning, justis og politi. Norge består av mye mer enn Oslo og andre store byer og folk som bor i andre deler av landet skal ha samme rettigheter og tilgang til tjenester.

Vi vil ikke ha profitt på velferd, vi vil ikke gi mer til de allerede usannsynlig rike, vi vil ikke ta fra de som allerede har lite. Vi vil verne om arbeidsmiljøloven og sikre et rettferdig og godt regulert arbeidsliv, om sykelønnsordninga. Vi vil styrke fagbevegelsen. Noe av det viktigste du kan gjøre, er å organisere deg i et fagforbund og melde deg inni- og stemme på et parti som ikke er med på galskapen.

Har du ei langhelg å avse, kan jeg fortsette i det uendelige. Jeg sier som Yngve Hågensen – «Den norske folkesjela vil ikke ha høyrepolitikk».

Kommunestyre- og fylkestingsvalget må bare komme og stortingsvalget 2021 kan ikke komme fort nok. Jeg er sint, frustrert, bekymret og redd. Jeg er i kampmodus!

Fordi fellesskap fungerer, Ta av til venstre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned