Sanders og AOC går etter bankene – foreslår lånehailov

Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders.

Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez vil ha maks-rente for bankene. De foreslår en offentlig banktjeneste for å gi nødvendige tjenester til de som har minst.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere denne uka gikk de to mest populære personene på venstresida i USA sammen for å innskrenke bankenes mulighet til å ruinere sine kunder.

I The Loan Shark Prevention Act foreslår senator Bernie Sanders og kongressrepresentant Alexandria Ocasio-Cortez at bankene ikke kan operere med en rentesats på over 15 prosent. Den oppfordrer også delstater til å innføre en enda lavere grense.

Ifølge en uttalelse av de to er den gjennomsnittlige kredittkortrenta i USA nå over 21 prosent.

«I fjor skrapte kredittkortselskaper inn nesten 180 milliarder dollar (1.570 milliarder kroner) i inntekter fra renter og avgifter. I år ventes det at de vil ta 122 milliarder dollar (1066 milliarder kroner) i renter aleine»

Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez

Sanders, som stiller til valg som Demokratenes presidentkandidat i 2020, og Ocasio-Cortez, har begge kritisert banknæringa ved tidligere anledninger. Etter finanskrisa har man sett en eksplosjon i kredittkortgjeld og studielånene har også økt dramatisk som en følge av økt pris på høyere utdanning.

I uttalelsen retter de skytset mot de store aktørene innafor banknæringa, som JP Morgan, Citigroup, Bank of America og American Express, og sammenligner dem med lånehaier fra fordums tid:

Dagens moderne lånehaier sniker seg ikke lenger rundt på gatehjørnene med trusler om vold for å kreve inn penger. Dagens lånehaier går i dyre dresser og jobber på Wall Street, hvor de tjener hundrevis av millioner dollar… Today’s modern-day loan sharks are no longer lurking on street corners, threatening violence to collect their payments. Today’s loan sharks wear expensive suits and work on Wall Street, where they make hundreds of millions of dollars in total compensation by charging sky-high fees and usurious interest rates, and head financial institutions like JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, and American Express.

I forslaget tar de til orde for at det statlige postvesenet igjen skal tilby grunnleggende banktjenester.

Tidligere har en annen kandidat fra venstresida i Det demokratiske parti, Elizabeth Warren, foreslått å slette all studiegjeld.

Også i Norge har forbruksgjelda økt dramatisk de siste årene og er nå på over 115 milliarder, ifølge Dagens Næringsliv. Finanstilsynet har nylig refset bankene for manglende kontroll av betalingsevne av kundene for slike lån. I fjor var veksten i forbrukslån i Norge på 10 prosent, mens misligholdet økte fra 6,2 til 7,3 prosent.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned