Frigitte CIA-dokumenter: USA bisto Saddam Hussein i nervegassangrep

Saddam Hussein og Donald Rumsfeld. Rumsfeld hadde tidligere vært og blei igjen seinere utenriksminister i USA.

USA hjalp Saddam Hussein å begå kanskje de mest grufulle kjemiske angrepene etter første verdenskrig

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det amerikanske magasinet Foreign Policy melder at frigitte CIA-dokumenter beviser at USA bisto Irak og Saddam Hussein i deres bruk av sennepsgass, sarin og andre former for kjemisk krigføring i mot Iran.

På grunn av en amerikansk offentlighetslov frigis en stor andel av CIA-dokumenter 31 år etter at de blei arkivert.

Foreign policy skriver at USA visste på forhånd at irakerne ville bruke kjemiske våpen. Likevel blei det irakiske militæret gitt etterretningsinformasjon om de iranske styrkene, noe som la til rette for de kjemiske angrepene. Dessuten blei de holdt oppdatert på bruken av kjemiske våpen underveis.

USA støtta Irak gjennom store deler av den iransk-irakiske krigen, som krevde over én million menneskeliv. Husseins Irak angreip Iran et drøyt år etter den islamske revolusjonen.

LES OGSÅ: Fra håp til sorg — Irans revolusjon 1979-2019

Sarin er en nervegass som har blitt beskrevet som at nervesystemet går til krig mot sin egen kropp. Kun sekunder etter inhalering mister man kontroll over musklene sine. Øyne og nese begynner å renne, oppkast følger, man mister evnen til å kontrollere avføring samtidig som blære og magesekk tømmes. Brystet strammer seg til og synet blir slørete. Sia gassen er farge- og smakløs vet ofrene ofte ikke at de har fått noe i seg. Avhengig av dosen vil ofrene oppleve krampe, lammelse og til slutt dø.

Sennepsgass fører til voldsom dannelse av blemmer, som dukker opp inntil 24 timer etter offeret utsettes for det kjemiske våpenet. Da gassen trenger gjennom stoff som ull og bomull blir kroppen skada sjøl der den har vært dekka av klær. Ved store doser vil også inhaleringa av disse føre til blemmer i hals og lunge som dreper offeret.

LES OGSÅ: Folkemord med Kissingers godkjentstempel

Det regnes at over 100.000 iranere blei drept av de kjemiske våpnene Saddam Husseins Irak tok i bruk med USAs hjelp. Angrepene regnes som et av de verste brukene av kjemiske våpen etter første verdenskrig. Tusenvis av iranere mottar behandling den dag i dag som følge av skadene de pådro seg i den iransk-irakiske krigen som varte fra 1980 til 1988.

Under den pågående Syriakrigen har USA ved flere anledninger brukt den syriske hærens påståtte bruk av kjemiske våpen, deriblant saringass, som påskudd for å gå til angrep.

Kjemiske våpen blei forbudt under Genevekonvensjonen i 1925, som USA ratifiserte i 1975.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned