BI-student demonstrerte mot Hillary Clinton – ble nektet adgang til skolen og satt på glattcelle av politiet

Studenten føres bort av politiet (foto: Rødt Oslo Studentlag)

En student ved Handelshøyskolen BI bestemte seg for å protestere mot Hillary Clintons foredrag på kvinnedagen. Hun ble bortvist fra bygget, anholdt av politiet og holdt på glattcelle i fire timer.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Tormod Fjeld Lie

Foredraget, som eksklusivt var for skolens elever, var en del av et større BI-prosjekt for internasjonale studenter om likestilling. Clinton var hovedtaleren på foredragsrekken i anledning kvinnedagen, som også hadde foredrag av blant annet Hadja Tajik (AP), Marianne Borgen (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foredraget til Clinton, som tidligere er amerikansk utenriksminister og presidentkandidat for Demokratene, skulle handle om hennes perspektiver på likestilling og mangfold som vesentlige drivere for en bærekraftig økonomi, skriver universitetsavisa Khrono.

LES OGSÅ: Politiet tok ropert fra abortforkjempere — fikk ikke lov å lage bråk under demonstrasjon

Ba studenter om å stille kritiske spørsmål til Clinton
Den irakiske studenten, som bare kaller seg Issa, har tidligere studert regnskap og revisjon ved BI. Hun var der for å låne biblioteket da hun så en kø av studenter som ventet på å høre Hillary Clinton.

— Jeg så vennene mine og spurte dem høylytt om de kunne stille noen spørsmål for meg, i håp om at andre også skulle høre spørsmålene mine, forteller hun til Radikal Portal.

Hun forteller hva hun ba studentene spørre Clinton om:

Spør Hillary om slavehandelen i Libya! Om stemmen hennes for Irakkrigen som ødela landet mitt og etterlot seg en million enker! Veldig feministisk. Spør henne om løgnene hennes om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Spør henne om «We came, we saw, he died»! Spør henne om enkene i Bengazhi som hun sa bare skulle «get over it»! Spør henne om hvordan hun ville ha krig i Syria! Spør henne om hvordan hun fremdeles vil ha krig i Iran! Om du trodde Syria var ille – Syria er 20 millioner mennesker, Iran er 80 millioner. Det er i deres interesse å holde henne ansvarlig for dette! Ikke vær redd for å spørre henne!

Etter dette ble hun kastet ut av bygningen av to vektere. På utsiden sto en demonstrasjon, arrangert av blant annet Rødt Oslo Studentlag og Rød Ungdom. Issa ble holdt isolert fra demonstrasjonen.

De holdt meg der med makt og ba meg gi fra meg navnet mitt eller legitimasjon. Jeg ba dem fortelle hvorfor de holdt meg med makt, men de ville ikke svare. De holdt meg der til forsterkningene hadde kommet og fjernet meg fra campus og satte meg på glattcelle.

LES OGSÅ: En feministhyllest i tre akter: Berta Cáceres, Hillary Clinton og Berta Zúñiga

Denne kvinnen ødela landet mitt
Demonstrasjonen utenfor fanget opptrinnet på video som Rødt Oslo Studentlag senere publiserte på facebooksiden sin. Her ser man at kvinnen ikke oppfører seg aggressivt, men er tydelig oppskaket. På spørsmål fra politiet om hun kan være rolig svarer hun «hvordan kan jeg være rolig? Denne kvinnen ødela landet mitt!»

På slutten av videoen forsøker hun å gå inn i skolebygningen på nytt og blir fysisk tatt tak i av politiet og ført vekk fra området. Politiet satte henne på glattcelle hvor hun måtte tilbringe fire timer.

Hillary Clinton stemte i 2002 for daværende President George W. Bush sin invasjon av Irak. Krigen ble gjort på bakgrunn av oppdiktede bevis for at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Invasjonen var begynnelsen på en åtte år lang krig som la landet fullstendig i ruiner og kostet flere hundretusen menneskeliv. Flere mener også at krigen var en av hovedårsakene til opprettelsen av terrorgruppa IS.

LES OGSÅ: 15 år siden invasjonen av Irak — husker vi fortsatt?

Politiet slettet bevismateriale og mener studenten var hysterisk
Issa forteller at hun ikke syntes politiet håndterte situasjonen spesielt bra og at det tyder på at de ikke vet hvordan de skal håndtere grasrotsdemonstrasjoner. Hun sier dessuten at politiet slettet filer fra mobilen hennes:

Jeg forventet at de ville vise meg vekk fra campus, men det at de holdt meg på en celle uten siktelse og at politifolkene som anholdt meg tok telefonen min og slettet videoer, altså bevismateriale, peker mot at de ikke vet hvordan de skal håndtere grasrotsdemonstrasjoner, studenter eller sine egne plikter på en bra måte.

Oslo Politidistrikt har ikke besvart Radikal Portal henvendelse om hvorfor studenten ble ført bort og om det stemmer at de slettet bevismateriale fra mobilen hennes. Politiets innsatsleder Lars Kostveit uttalte imidlertid til Universitas, som var på plass for å dekke Rødt Oslo Studentlags demonstrasjon:

— En person inne der ble hysterisk og oppførte seg abnormalt. Hun ville ikke roe seg ned når politiet ba henne roe seg og ville heller ikke oppgi noe id. Hun var ganske krakilsk.

Tale Hammerø Ellingsvåg var på demonstrasjonen og var øyevitne til politiets håndtering av Issa utenfor. Hun er ikke enig i innsatslederens beskrivelse.

— Jeg så studenten stå helt rolig og bruke stemmen sin til å demonstrere mot Hillary Clinton, sier hun til Radikal Portal.

Ellingsvåg fortsetter:

— At politiet til slutt ender opp med å bruke flere personer på å bære henne vekk og kjøre henne på glattcelle i fire timer er helt sinnsykt. Hun ble kastet på glattcelle for å ha sagt i fra hva hun mener, på eget studiested.

Ifølge Ellingvåg forsøkte også vektere på stedet å hindre henne i å filme politiets behandling av studenten:

— Den ene vekteren jeg kom i kontakt med stilte seg foran meg og forsøkte å sperre av da jeg begynte å dokumentere situasjonen.

BI tar ikke stilling
Issa forteller at hendelsen har gjort henne kritisk til BI som utdanningsinstitusjon:

Jeg har ikke lenger noen tillit til politiet, ei heller har jeg noe respekt eller tillit til BI som er en institusjon som lærer førsteårsstudenter å være kritiske og etiske, samtidig som de inviterer krigshauker for å fremme sitt eget navn.

På spørsmål fra Radikal Portal, blant annet om hvorvidt kritiske studenter er velkomne på BI og hva de syntes om situasjonen og politiets håndtering, skriver BI på epost:

— Vi lever i et demokrati med ytringsfrihet og har respekt for ulike meninger. Når det gjelder enkelthendelser, er det opp til politiet å vurdere og kommentere deres egen framferd.

Rødt Oslo Studentlag sier i en uttalelse som de publiserte sammen med videoen:

Vi mener at det er sterkt kritikkverdig av BI og politiet at de eskalerte situasjonen ut av proposjoner – studenten var aldri voldelig, aldri fysisk agerende på noen som helst måte og utgjorde dermed aldri noen reell trussel for noen rundt seg. Studenter har alltid rett til å ytre seg kritisk om sin egen skoles virksomhet, uten å skulle frykte at vi blir kastet på glattcelle eller bli anholdt av politiet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned