Kvinnestreiken i gang i Spania – venter at over fem millioner legger ned arbeidet

"Hvis vi kvinnene streiker, så stoppes verden". Fra kvinnestreiken 8. mars i Zaragoza, Spania. Foto: Pablo Ibánez/AraInfo under lisens (CC BY-SA 3.0)

For andre år på rad arrangeres det landsomfattende kvinnestreik i Spania 8. mars. Det ventes at enda flere deltar enn de fem millionene fra i fjor.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I fjor deltok anslagsvis 5,3 millioner kvinner i Spania i den landsomfattende streiken på den internasjonale kvinnedagen. Suksessen fra i fjor er nå i ferd med å gjentas og arrangørene regner med at enda flere vil delta i år.

I Spania kjemper kvinnesaksaktivister for retten til selvbestemt abort og mediebildet har blitt preget av flere saker hvor feminister har protestert mot rettsvesenets behandling av voldtektssaker. Det er to av temaene som vil prege feministstreiken og 8. mars i Spania, men også internasjonalisme og antirasisme er venta å ta stor plass i et år som har vært prega av #metoo i store deler av verden og ytre høyres vekst i Spania. «Retten til å bestemme over egen kropp» vil være et av slagordene. Det retter seg ikke bare mot abortspørsmålet, men peker vel så mye på vold mot kvinner.

LES OGSÅ: Hvis kvinnene streiker stopper verden

De to største fagorganisasjonene i Spania, det sosialdemokratiske UGT og det mer radikale CC.OO., har begge kalt til to totimersstreiker i løpet av dagen. De mindre og anarkosyndikalistiske fagforeningskonføderasjonene CGT og CNT støtter medlemmer og andre som vil legge ned arbeidet hele dagen.

8. mars-markeringene i Spania har økt i styrke de siste årene og opptil 600.000 mennesker tok til gatene i Barcelona i fjor. Byens venstrevridde ordfører, Ada Colau, er blant de mer prominente som har sagt at også hun vil delta i streiken.

«Dette stedet støtter feministstreiken 8. mars 2019»

«Si nosotras paramos, se para el mundo» — «Hvis vi kvinnene streiker, så stoppes verden» har et av de mest populære slagordene vært for kvinnestreiken. Ideen om at kvinner skal legge ned arbeidet — og da ikke bare lønnsarbeidet, men også alt det ulønna arbeidet, spesielt knytta til omsorg — er ikke ny, men den har fått vann på mølla i en rekke spansktalende land de siste årene og særlig i Spania.

LES OGSÅ: Spania: Studentstreik for å gå mannssjåvinismen ut av klasserommet

Sia sist 8. mars har det vært regjeringsskifte og venstresida sitter nå med makta i landet. Det gjør at kvinnestreiken også har støtte fra statsminister, ministre og regjeringspartiene.

Det er registrert over 1300 markeringer i forbindelse med 8. mars over hele Spania og det blei sparka i gang allerede ved slaget midnatt med en cazerolada, en støydemo ved bruk av kasseroller og annet kjøkkenutstyr.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned