Brasil president spurte Twitter hva en «golden shower» er – du kan tro han fikk svar

Twitter svarer Jair Bolsonaro på hva en golden shower er. Fotomontasje henta fra Twitter.

Etter å ha postet en video med en mann som urinerte på hodet til en annen lurte Brasils høyreekstreme president, Jair Bolsonaro, på hva en "golden shower" er. Twitter ga ham svar i bøtter og spann.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

«Hva er en golden shower?»

Spørsmålet kommer fra ingen ringere enn Brasils president Jair Bolsonaro. Den høyreekstreme statslederen som har tatt til orde for borgerkrig i Brasil, mener militærdiktaturet burde drept flere folk, synes tortur er bra og vil behandle politiske motstandere som terrorister har nå gått til et moralistisk angrep mot et av Brasils fremste nasjonalsymboler, karnevalet.

Bolsonaro samarbeidet og fikk støtte fra konservative evangeliske miljøer med et homofiendtlig budskap og skatteletter til de rike, noe som ville gagne landets pengepredikanter. Han posta en video fra karnevalet i São Paulo som viser en mann som urinerer på en annen. Årets karneval har i tillegg til den vanlige festen sett store protester mot den sittende presidenten tatt inn som en del av feiringa. «Dette er hva gatefesten i det brasilianske karnavalet har blitt til», skriver Bolsonaro med henvisning til videoen han har lagt ved.

Noen timer seinere fulgte presidenten opp med et enkelt spørsmål: «Hva er en golden shower?»

LES OGSÅ: Brasil: Høyresida bana vei for fascismen

Jair Bolsonaro spør Twitter om hjelp.

«Golden shower» er urinering på en annen person som en del av sex. Begrepet nådde de store massene gjennom Frank Zappas populære sang Bobby Brown Goes Down fra 1979.

Enda mer enn Donald Trump begrenser Bolsonaros kommunikasjon utad seg i stor grad til bruk av sosiale medier. Den omtalte tweeten er i skrivende stund årets tredje mest populære fra hans konto i år, kun overgått av bildet fra innsettelsesseremonien og nyttårshilsenen. Den har nå fått 130.000 hjerter, 56.000 retweets og 33.500 kommentarer.

Mens noen av presidentens Twitter-følgere nøyde seg med å forklare betydninga, andre synes det var rasende festlig eller uttrykte hvor stor idiot de mente dette viste at landets øverste leder er, fantes det de som så på dette som en ypperlig mulighet for å drive gjøn og politisk satire.

«Det er en fetisj hvor — med samtykke — en tisser på en annen. Dette i motsetning til din regjering, som er når det drites i hodene på alle brasilianere», skreiv PedroHMC.

Randolfe Rodrigues har en annen forklaring: «President @jairbolsonaro, «golden shower» kan beskrive fenomenet en av dine sønner har brukt når han har kontraktert flere spøkelsesklienter, flytter 7 millioner real på tre år og setter 24 tusen inn på kontoen til førstedama: det er en «gulldusj» inn på brukskontoen til Bolsonaro-familien.»

Rodrigues’ tweet beskriver en korrupsjonssak hvor store deler av Bolsonaros nærmeste familie er involvert. De samme familiemedlemmene er også i politikken og nære samarbeidspartnere av presidenten. Bolsonaros største valgkampsak var anti-korrupsjon, men korrupsjonsanklagene har ballet på seg etter at han blei president.

LES OGSÅ: Påtroppende justisminister i Brasil vil benåde kommende stabsjef for ulovlig finansiering av valgkamp

Kontoen «contagem para o fim do governo bolsonaro» (nedtelling til slutten på Bolsonaros regjering), som har spesialisert seg på hver dag å tweete hvor mange dager det er igjen til presidentperioden er over, svarer presidentens status at det nå er 1397 dager til det er slutt på golden shower’eren.

Fernando Bueno leser på sin side det hele inn i en geopolitisk sammenheng med en brasiliansk president som fryder seg mens hans kollega i USA urinerer sørover rett i ansiktet hans.

Noen tweeter støtte til Bolsonaro, men de ser ut til å tilhøre et klart mindretall i tråden med over 30.000 svar.

LES OGSÅ: Brasils første homofile kongressmedlem trekker seg: — Økt vold etter Bolsonaros valg uutholdelig

Også frustrerte (eks-)tilhengere av presidenten tar til orde mot tweetens innhold: «Fokuser på seriøse saker, for guds skyld. Det var det du blei nominert til president for. Du er president for et land, ikke et 13 år gammelt barn som akkurat har oppdaga internett. Hva faen! For noe dritt, jeg stemte og overbeviste andre til å stemme på deg, senhor. Nå må jeg lese dette. Hva faen!», skriver Fábio Charão.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned