USA ødelegger Amerika til applaus fra Europa

Donald Trump. Foto: U.S. Coast Guard

Latin-Amerika er full av fagforeningsfolk, kvinner, urbefolkning og småbønder, intellektuelle og fattigfolk generelt som støtter en fordeling av ressursene som USA har motarbeidet i alle år og fremdeles motarbeider.

Cihan Karakoc
Om Cihan Karakoc (10 artikler)
Cihan Karakoc er leder i Cubaforeningen i Norge.

I norsk media har USAs angrep mot Venezuela fått fullt gjennomslag. Akademiske lettvektere med klippekort i media er til og med freidige nok til å ta ordet demokrati i sin munn. Men fins det noe mer udemokratisk enn et statskupp? Anders Magnus og Urix serverer fortellinger fra opposisjonen i Venezuela, som om regjeringen til Nicolás Maduro overhodet ikke skulle ha støtte. Media, med andre ord, saumfarer hver krok på jakt etter opposisjonelle venezuelanere.

Ingen tar seg bryet med å slippe til talspersoner for Maduros legitime regjering. Venezuela har tross alt en ambassade i Norge og opp mot 150 taleføre personer demonstrerte mot USA utenfor UD 1. februar. Hva slags journalistikk er dette?

I USAs mediekrig mot Venezuela inngår følgende øvelse: ved enhver anledning å vise til det «ugyldige» valget av Maduro i 2018. Men det var imidlertid ingen andre enn USA som hindret opposisjonen i å stemme ved presidentvalget i mai i fjor.

LES OGSÅ: Tross trusler fra USA — 23. februar ble ikke en latinamerikansk D-dag

Monroedoktrinen
I 1823 la USAs president James Monroe frem en utenrikspolitisk doktrine som går ut på at USA ikke vil blande seg inn i, men respektere europeiske kolonier, dog ikke i Latin-Amerika. Dette var på den tida da de fleste latinamerikanske landene frigjorde seg fra Spania, og USA siktet seg inn på å overta styringen av ressursene i disse landene. Etter at USA i 1904 hadde undertegnet en fredsavtale med Spania som sikret dem Cubas eneste dypvannshavn, Guantánamo, kom det et tillegg til Monroedoktrinen. President Theodor Roosevelt påberopte seg USAs rett til å intervenere der lokale regjeringer i Sør- og Mellom-Amerika ikke var i stand til å holde orden innenfor egne grenser, eller ikke overholdt sine økonomiske forpliktelser — begge deler definert av USA. I 1906 ble Theodor Roosevelt tildelt Nobels Fredspris.

USAs lavintensive krigføring i Latin-Amerika er ikke av ny dato. Den går ut på å forhindre at landene får hånd om egne ressurser slik at de kan bygge opp en infrastruktur med helse- og skolevesen. Jo fattigere land, desto viktigere for USA å bevise at dette er en umulighet, blant annet gjennom drap på nøkkelpersoner. Der landene likevel er på vei til å få til noe, gjelder det med økonomiske midler, handels- og finansiell boikott, samt ved hjelp av media, å få folk til å gjøre opprør mot egen regjering.

LES OGSÅ: Jeremy Corbyn ut mot saksjonene: — Venezuelas framtid er venezuelanernes sak

Invasjon, kupp og valgfusk
I 60 år har hovedfokus vært rettet mot Cuba, der invasjonsforsøket i 1961 mislyktes. I 1973 lyktes derimot kuppet mot Allendes sosialistiske regjering i Chile. I 40 år har USA drevet sin lavintensive krigføring mot Nicaragua. I 2002 gjorde USA et mislykket forsøk på å kuppe Hugo Chávez regjering i Venezuela. I 2009 kuppet USA Manuel Zelayas regjering og innsatte sin mann i Honduras. Høsten 2017 vant Salvador Nasralla, leder av Partido Anticorrupción (PAC), valget i Honduras. Etter 36 timers mediataushet, erklærte USA sin mann, den sittende presidenten Juan Orlando Hernández , som valgets vinner. Dette er bare noen eksempler på USAs politikk i Latin-Amerika, og det er bare snakk om tid før imperiet på alvor begynner å rette fokus mot Bolivia.

Høsten 2017 vant den sittende presidenten Nicolás Maduro fra sosialistpartiet regionvalget i Venezuela i 17 av 23 delstater. I mai 2018 skulle det være presidentvalg. USA visste meget godt at Nicolás Maduro ville bli gjenvalgt med stort flertall. Derfor gikk de til det skritt å oppfordre opposisjonen til å boikotte valget. I tiltro til at opposisjonen ville adlyde ordre fra Washington, gikk USA, med EU på laget, til det skritt på forhånd å erklære valget for være ugyldig.

LES OGSÅ: I 20 år har USA forsøkt å velte Venezuelas regjeringer — nå prøver de igjen

De USA kjemper mot
Det gikk som fryktet, venezuelanerne sto opp for sin president: Maduro vant valget. Etter at USA fikset valget Brasil gjennom å sørge for eller «godkjenne» at opposisjonslederen Ignacio Lula da Silva ble buret inne, er turen igjen kommet til Venezuela. Nå er det ikke lenger tid for å vente på valg, et valg USA ikke vil vinne. USA «anerkjenner» derimot sin stråmann som president i Venezuela, i samme øyeblikk kuppet finner sted. Dette er Trumps — og EUs — «demokrati»!

Latin-Amerika er full av fagforeningsfolk, kvinner, urbefolkning og småbønder, intellektuelle og fattigfolk generelt som støtter en fordeling av ressursene som USA har motarbeidet i alle år og fremdeles motarbeider — til og med i sitt eget land. USA har gjort det til en merkevare å forhindre at infrastruktur blir bygget, organisering finner sted, og river dette ned der det finnes. Listen er lang. Det nye er at EU – og Norge – er blitt spydspiss for USA i den økonomiske og militære krigføringen, best illustrert gjennom Stoltenbergs «vellykkede militærøvelse» som rev oljelandet Libya i stykker, muligens for all tid.

Hatet dette skaper kan aldri bortforklares og kommer til å forfølge oss. Nå er det Nato-partner Columbia sin tur. Men litt nødhjelp, ja se det kan vi jo sende, for syns skyld.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på USA ødelegger Amerika til applaus fra Europa

 1. Avatardageinar // 2019-02-25 kl 10:37 //

  Sitat: «I Juan Guaidó har USA en kandidat som ser ut til å ville privatisere oljenæringa og ta landet tilbake til nyliberalismen ved å kaste seg inn i IMFs klamme favn. Det er naturligvis en drøm for rikfolket i Venezuela og for amerikanske kapital som kan suge ut verdiene fra landet.».. Ja. dette er vel bakgrunnen for konflikten i VENEZUELA?

 2. AvatarLars Olsen // 2019-02-25 kl 11:36 //

  «Orange man bad»

  Aldri noe galt med sosialistiske despoter, aldri noe galt med den skrullete filosofien og alltid «men det var ikke ekte sosialisme/kommunisme/fyll inn etter behov».

  Dritten deres hører hjemme på historiens skraphaug.

 3. AvatarRasjonalitet // 2019-02-25 kl 13:51 //

  Heldigvis så er ikke den feilaktige og tidvis propaganda-aktige virkeligheten som beskrives her endel av SV sitt syn:

  Audun Lysbakken i VG:
  «Venezuela er i dag et udemokratisk land med store økonomiske forskjeller og sterk maktkonsentrasjon» og at «SV er sterkt kritiske til den uansvarlige økonomiske og anti-demokratiske politikken regjeringa i Venezuela fører.
  SV tar sterk avstand fra Maduro-regimet, både dets autoritære og udemokratiske metoder og den katastrofalt feilslåtte økonomiske politikken regjeringen har stått for.»

  Fra wikipedia:
  «Maduros presidentperiode har vært preget av en alvorlig økonomisk krise som følge av fallet i oljeprisen, med alvorlig varemangel og inflasjon som resultat. Maduros manglende evne til å få orden på disse problemene har ført til at regjeringas folkelige støtte har blitt betydelig redusert. Opptøyer og sammenstøt mellom opposisjonen er vanlig i dagens Venezuela. Maduro har avsatt opposisjonelle, valgte embedsmenn, oppløst parlamentet og forbudt opposisjonspartier å delta i valg.»

Kommentarfeltet er lukket.