Ny måling: Rødt fosser fram – KrF og Venstre er svakere enn lettøl

Bildekollasj av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, Venstre-leder Trine Skei Grande og Rignes lettøl. Foto: Hindegunn Bernsen og Mona Lindseth/Venstreunder lisens (CC BY-SA 3.0) og (CC BY 2.0)

Dagbladets måling bekrefter knallsterke tall for Rødt. Miniputtene i regjering sliter med å berettige sin eksistens overfor velgerne, mens Frp ligger på svake 10 prosent.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Ipsos mmis februarmåling for Dagbladet bekrefter tendenser fra tidligere målinger. Rødt og Senterpartiet får sterke tall, Høyre er det eneste partiet i regjering som kan si seg noenlunde fornøyd, Arbeiderpartiet vaker rundt valgresultatet fra 2017, FrP er oppsiktsvekkende svake, mens KrF og Venstre ligger langt under sperregrensa.

Målinga gir et solid flertall til en rødgrønnkoalisjon med 57,3 prosent av stemmene om man teller med Miljøpartiet De Grønne. Regjeringspartiene får en samla oppslutning på 40,0 prosent, men det må tas med i betraktning av to av regjeringspartiene som i dag er over sperregrensa på 4,0 prosent på målinga er under.

LES OGSÅ: 7,6 prosent er bare starten for Rødt

Rødt noterte seg nylig for rekordhøye 7,6 prosents oppslutning på Dagsvisen, Frifagbevegelse og ANBs meningsmåling for februar. Sjøl om de ikke kommer like høyt på Dagbladets måling er 6,6 prosent, en oppgang på 2,2 prosentpoeng i forhold til måneden før og godt over deres resultat ved stortingsvalget i 2017 på 2,4 prosent. SV får 7,0, tilbake fra 8,0 i januar, mens også MDG faller noe og befinner seg like under sperregrensa med 3,8 prosent.

Ap får 26,9 prosent, marginalt svakere enn ved sist stortingsvalg, men går tilbake 1,9 prosentpoeng. I den rødgrønne blokka er Sp den andre store vinneren med 13,0 prosent og noterer sef for 2,1 prosentpoengs framgang. De befester seg dermed sin posisjon som landets tredje største parti fra andre målinger da FrP går 3,0 prosentpoeng tilbake og ligger på 10,0 prosent. Ifølge Dagbladet er dette det svakeste resultatet på deres målinger sia 2015 hvor partiet ytterst til høyre duppa like under tosifra i 2015.

Poll of Polls, som samler alle data fra meningsmålinger om valg og måler gjennomsnittet av disse, har FrP som sitt historiske lavpunkt i mars 2015 med 10,4 prosent. Deres innsamlinger begynte i 2008.

Mens lettøl ifølge norsk alkohollov kan notere seg opptil 2,5 prosent ligger KrF og Venstre innafor dette i oppslutning med henholdsvis 2,5 og 2,3 prosents oppslutning.

Det er kommune- og fylkestingsvalg i september 2019.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned