Den lille store meme-krigen – da Høyre gikk til angrep på Lilletinget

"Vi følte et behov for å korrigere påstandene" uttaler Høyre etter at de anklaget facebooksiden Lilletinget for å spre usannheter. "Holy shit! Høyre vet ikke hva de har satt i gang nå, tenkte vi. Deretter ble det bare moro", svarte Lilletinget.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie og Joakim Møllersen 

Rundt månedsskiftet lå Høyre i en bitter strid med meme-siden Lilletinget på Facebook. Høyre anklagde «sosialistene» for å lyve, faktisk.no ble knyttet inn og partimedlemmer i Høyre tok til orde for at partiet burde stenge ned Lilletinget.

Den 25. januar la facebooksiden Lilletinget ut en liste over ting som har blitt dyrere for vanlige folk under regjeringen Solberg. Det fikk Høyre til å se Rødt.

Lilletingets liste over resultatet av den blå-blå regjeringen. (Foto: Lilletinget)

Fem dager etter Lilletingets post lagde Høyre en gjennomgang på sine egne nettsider, hvor de beskylder «venstresiden» for å spre løgner om regjeringen.

— Vi følte et behov for å korrigere påstandene i Lilletingets Facebook-innlegg siden det var delt over 18.000 ganger, sier Mehmet Kaan Inan, ansvarlig for sosiale medier i Høyre, til Radikal Portal.

— Den første tanken som slo oss var vel, «hva er det som foregår nå?» Så var vel reaksjonen noe à la «holy shit, Høyre vet ikke hva de har satt i gang nå». Deretter var det bare moro for vår del, forteller gjengen bak Lilletinget.

Foto: Radikal Portal

 

Ikke lenge etter kom faktisk.no på banen med en artikkel der de gir Lilletinget medhold i flere saker, men konkluderer med at både Lilletinget og Høyre jevnt over har delvis  feil.

— Jeg registrerer deres gjennomgang. Som artikkelen hos faktisk.no viser til er det en del av påstandene fra Lilletingets innlegg som ikke viser hele bildet. Derfor var det viktig for oss å få med hele bildet i vår gjennomgang av innlegget, forklarer Inan.

— Men faktisk.no ga jo også Lilletinget medhold i flere saker som dere motsa i nettsaken. Kommer ikke dere da med falske opplysninger?

— I vår gjennomgang forklarer vi hvorfor vi konkluderer som vi gjør, følger han opp.

— Vi tar selvkritikk på de formuleringene som var uklare og burde sjekka det opp bedre, men alt i alt fikk vi medhold i de fleste punktene, mens Høyre fikk totalslakt, svarer Lilletinget.

— Man burde vel forvente bedre fra et så stort og såkalt «statsbærende» parti som Høyre. Vi venter fortsatt på en uttalelse angående det som har hendt den siste tiden, men det krever vel to nye kommunikasjonsrådgivere.

Amper stemning
Både i kommentarfeltene i Høyre og Lilletinget har det vært amper stemning. Det hele toppet seg kanskje når et høyremedlem i den lukkede gruppen «Aktiv i høyre» tok til orde for at partiet skulle gå inn for å stenge ned den relativt lille meme-siden. Posten ble plukket opp av Lilletinget.

 

Posteren, som ønsker å være anonym, sier til Radikal Portal at han ikke har noen kommentar utover at han i ettertid ser at han burde moderert seg noe.

Gjennomgangen av Lilletingets påstander som Høyre la ut på sin Facebookvegg tiltrakk seg mye negativ oppmerksomhet. Mehmet Kaan Inan gikk inn og svarte på samtlige negative kommentarer, og informerte om hvilke verv i partier og organisasjoner på venstresiden de kritiske kommentatorene eventuelt hadde. Dette ble igjen plukket opp og latterliggjort av Lilletinget:

Foto: Lilletinget

— De fleste brukere leser kommentarfeltene – de deltar ikke aktivt selv. Vi synes derfor det var ryddig at den gjengse Facebook-bruker fikk med seg at de som var mest kritiske altså hadde verv i partiet, og sånn sett ikke representerte «vanlige velgere». Vi vil evaluere denne praksisen og det er ikke sikkert vi vil gjøre det på den samme måten i fremtiden, svarer Inan på spørsmål om hvorfor han gikk frem på denne måten.

Han understreker imidlertid at han ikke tror det er partiet Rødt som står bak Lilletinget:

— De sier selv at det ikke er noen fra partiet Rødt som styrer den, så da tror jeg dem på det.

Lilletinget lagde senere enda en liste. Foreløpig har denne gått under raderen til høyre. (Foto: Lilletinget)

— Det var litt overraskende at Høyre reagerte sånn når de har ansatt rådgivere til å gjøre det samme som vi gjør på frivillig basis. Man skulle tro Høyre betalte PR-rådgiverne sine godt nok til å vite bedre enn å gi masse gratis PR til en politisk meme-side. Men det føltes ganske enkelt, vi lå alltid to steg foran Høyre. Så ga de jo oss mye gull på egenhånd. Vi er vel mest overraska at Høyre ikke greier å håndtere satiren  — og det lover jo godt, sier et fornøyd meme-kollektiv.

Velgerne fortjener det
— For oss var det viktigste å ta tak i et Facebook-innlegg, med flere tusen delinger, som kom med unyanserte, forenklede og bombastiske påstander. Jeg håper debatten i fremtiden i større grad kan være faktabasert og ikke bestå av denne type Facebook-innlegg som forenkler og inneholder åpenbare feil. Det fortjener velgerne, Svarer Inan på spørsmål om hvordan han syntes saken har gått for Høyre.

Lilletinget ser ut til å ha et klarere bilde av hvem som har vunnet på saken:

— Vi har fått masse PR og mange nye følgere, nådd ut til 1,9 millioner nordmenn og skapt 800 000 reaksjoner med budskapet vårt, mens Høyre har fremstått som redde for en gjeng internett-aktivister. I tillegg så man mange helt vanlige folk tok oss til forsvar. Det var jo veldig gøy. Vi har vunnet masse på denne lille seansen — det har ikke Høyre.

— «The left can’t meme», sies det. Hva tenker dere om den saken?

— At «the left can’t meme» aldri har stemt, men har vært noe høyresiden har sagt i mangel på gode memes i meme-krigen. Denne saken har ikke endret på noe, bare illustrert det. Dette er klassekamp på nettet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Den lille store meme-krigen – da Høyre gikk til angrep på Lilletinget

 1. AvatarKnut Konsulent // 2019-02-17 kl 02:16 //

  Virker som om H begynner å bli stressa fordi det ikke helt går veien de tenkte…

 2. AvatarSteinar Nilsen // 2019-02-19 kl 13:20 //

  Høyre blir ofte kalt for «Kalkulator-partiet». Lilletingets liste viser jo også dette tydelig.
  For Høyre er all politikk et regnestykke – enkelt-mennesker kommer alltid i annen rekke.

  • AvatarTheGuard // 2019-03-02 kl 15:25 //

   Hehe. Du har nok rett i det, at Høyre er et kalkulatorparti. Og det skal vi være glade for, ellers går pengesekken tom.

Kommentarfeltet er lukket.