Hydro: Rydd opp i Brasil!

Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg, og satelittfoto av miljøødeleggelsene i Barcarena, . Foto: Zero under lisens (CC BY 2.0)

Nå har det gått ett år siden Norsk Hydros ulovlige utslipp fra alumina-anlegget i Barcarena, Brasil. Hydros innsats etter miljøkatastrofen står til terningkast én. Det er på tide å rydde opp i Barcarena!

Mari Gjerdåker
About Mari Gjerdåker (1 Articles)
Mari Gjeråker er aktivist i Latin-amerikagruppene i Norge
Åse Fadnes
About Åse Fadnes (1 Articles)
Åse Fadnes er deltaker i Latin-Amerikagruppenes brigade i Brasil.

I fjor var vi i Brasil med Latin-Amerikagruppene i Norge for å lære mer om konflikten med Hydro. Det vi så og opplevde der står i sterk kontrast til Hydros uttalelser i norsk media.

LES OGSÅ av Åse Fadnes: Norsk Hydros jakt etter profitt i Brasil gjør at Norge bryter ILO-konvensjon 169

La elvene leve
Utslippet i februar i fjor førte til at de livsviktige elvene Murucupi og Pará ble forurenset. Dette har ødelagt levekårene til folk som bor i Barcarena, som daglig utsettes for fare ved å drikke det forurensede elvevannet. De fleste har ikke noe annet valg. Tungmetaller og rødslam er ikke til å spøke med, og flere har blitt syke. Det brasilianske forskningsinstituttet Evandro Chagas viser i en foreløpig rapport til funn av miljøforurensing fra Hydros anlegg. Hydro har jobbet hardt med å skjule og motbevise instituttets funn for å fraskrive seg ansvar for utslippene. Nå saksøker de den ledende forskeren ved instituttet, Marcelo Lima. Hydro virker mer opptatt av å bevare sitt rykte enn å faktisk rydde opp i den forurensingen de har påført lokalsamfunnet.

Stopp utkastelsen av lokalbefolkningen
I 2017 gikk Hydro til søksmål mot Tauà, et lite lokalsamfunn som ligger rett ved selskapets anlegg, for å få dem kastet ut av området. Dette folket har bodd i regnskogen i generasjoner, og har dokumentasjon på at de har rett til å bo i og leve av området. Hydro mener på sin side at de eier området, og jobber hardt for å få fjernet lokalbefolkningen. Hydro bryter med ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter om de ikke anerkjenner lokalbefolkningens tradisjonelle områder.

LES OGSÅ: Jair Bolsonaro innsatt som president — kutter minstelønna for 67 millioner brasilianere

Norsk lov gjelder også i Brasil
Norsk lov om å overholde menneskerettigheter og respektere miljøet gjelder også for norske bedrifter i utlandet. Siden Hydro er delvis statseid har norske politikere et særlig ansvar for å sørge for at selskapet oppfører seg ansvarlig, også i utlandet. Dessverre ser ikke Hydros standarder ut til å strekke seg utenfor norske landegrenser, og regjeringen ser gjennom  fingrene med dette.

Hydro-sjef Svein Richard Brantzæg har det travelt med å få alumina-anlegget i Barcarena tilbake i full drift. For folk og miljøet vil det være katastrofalt om Hydro-anlegget får returnere til full drift før problemene er løst. Da øker risikoen for framtidige utslipp, og Hydro vil kanskje aldri bli stilt ansvarlig for den enorme forurensingen de har forårsaket. I dag skriver derfor Latin-Amerikagruppene i Norge og flere hundre privatpersoner protest-anmeldelser til Hydro på facebook, med krav om å rydde opp i Barcarena. Hydro og andre norske selskaper må oppføre seg på samme måte i utlandet som hjemme i Norge. Doble standarder er uakseptabelt. På tide å rydde opp!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Hydro: Rydd opp i Brasil!

  1. Kari Larsen // at //

    Bra innlegg! Vi må alle støtte lokalbefolkningen, slik at de kan fortsette å bo i Tauà.

Comments are closed.