Mann med Downs syndrom (55) trues med utkastelse fra kommunalt bofellesskap i Oslo

Et av byggene i Rustadgrenda borettslag. Foto: Kjetil Ree under lisens (CC BY-SA 3.0)

Den uføretrygdede mannen fikk en økning av husleien fra 8.000 til 13.000 kroner og trues nå med utkastelse. Dette er gjengs leie på sitt verste.

Ivar Johansen
Om Ivar Johansen (5 artikler)
Medlem av Oslo bystyre og bystyrets finanskomite. Er nå inne i sin 8. periode som medlem/ varamedlem for SV i Oslo bystyre. Kom første gang inn i bystyret fra høsten 1987. Skriver på ivarjohansen.no

Utviklingshemmede Vegard Kiles husleie ble av Oslo kommune økt fra 8.000 til 13.000 kroner. Med uføretrygd uten rett på bostøtte er han ikke i stand til å klare en slik leie. Det har oppstått en restleie på 18.000 kroner. I går fikk han varsel om inkasso og utkastelse om betaling ikke skjer innen 14 dager.

Pårørende skriver til meg:

«Vegard, 55 år, bor i Rustadgrenda bofellesskap. Han har en mor på 93 år på Langerud sykehjem. Dit kan han gå for å besøke henne. Forøvrig har han en bror, Gorm Kile, som er min mann. Jeg har kjent Vegard fra han var ni år gammel. Han arbeider på den vernede bedriften Fossheim. Tidligere bodde han i Ulsrudveien i et bofellesskap rett ved sitt barndomshjem. Der ble det nedbemannet og satt sparekniv på tilbudet i en slik grad at han ikke trivdes lenger. Ville ikke hjem fra ferier og sånt. Derfor overførte vi han til et sted med mer pleie. Han har den leiligheten han bor i fordi det er den han ble tildelt, ikke fordi det var den han ville ha. Vegard kunne fint ha klart seg med mindre plass, men han må bo der han bor. Hvis ikke ville han bli svært ulykkelig.

Her trenger vi hjelp. Hele livet står vi i utfordringer med disse ungene. Det er helt jævlig at det skal legges slike steiner til byrden. For det er en byrde, selv om vi er sammen med dem i største kjærlighet. Det er vi som må tørke dritt og tåle raserianfall av en diger sterk mann. Han er også den beste varmeste person som eksisterer, Ville ikke vært uten, men vi vil heller ha takk enn økonomiske katastrofer som også skal ramme oss.

Nå er han altså truet med inkasso for attentusen kroner. Kommunen truer med utkastelse. Jeg er i harnisk, i sjokk og i tårer. Vi snakket med HVPU. Verken de eller vi hadde trodd at det skulle komme til dette.»

Bydelen selv «forklarer»:

«Det er svært kjedelig at Vegard (…) er kommet i en så vidt vanskelig økonomisk situasjon, men pt. er det dessverre lite vi kan få gjort med det. Det er bestemt i bystyrevedtak at denne type boliger ikke skal være subsidierte – og bydelen er pålagt å følge opp dette vedtaket. Det er en vanskelig økonomisk situasjon for personer med funksjonsnedsettelser i mange bydeler i Oslo, etter at mange bydeler de siste årene har justert opp husleiene til gjengs leie. Det er mulig at det kommer nye regler fra sentralt hold som følge av de til dels store økningene, men foreløpig vet vi ikke noe om dette. Uførereformen i 2015 ga personer med uførepensjon et løft inntektsmessig, men så lenge Husbankens bostøtteregler ikke følger opp, er situasjonen dessverre blitt slik at svært mange rett og slett har for høy inntekt til å kunne få bostøtte. Da er det dessverre ikke så mange muligheter igjen.»

For noen år siden. Vegard er mer bekymret i dag.

Dette er gjengs leie på sitt verste, og bystyret har ansvaret. Bystyret tok like før jul et grep ved å vedta at gjengs leie, husleienivå og bostøtte skal evalueres. For sånn kan vi ikke ha det. Men i mellomtiden: dette er også svært umusikalsk av bydel Østensjø. Jeg har sendt fram en utfordring til bydelens politiske ledelse. De har bedt om redegjørelse fra bydelsdirektøren.

Teksten ble først publisert på Ivar Johansens blogg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Mann med Downs syndrom (55) trues med utkastelse fra kommunalt bofellesskap i Oslo

 1. Kommunen har plikt til å sørge for at denne mannen har et anstendig sted å bo som han har råd til, han kan ikke kastes ut uten at kommunen finner han et nytt sted å bo.
  Hans slektninger eller eventuelt en advokat må hjelpe til slik at hans rettigheter kan bli ivaretatt.

 2. AvatarPierre Dugong // 2019-02-04 kl 15:08 //

  I en by hvor de sosialistiske partiene har flertall med støtte fra rødt, hvem skulle trodd.

 3. Her er en sak til:
  https://www.dagsavisen.no/oslo/han-ble-offer-for-gjengs-leie-1.1272781
  (Bildet fra Rustadgrenda er nok av feil hus, det dreier seg om høyhuset på samme sted)

 4. AvatarGunn Josephina Hovland // 2019-02-06 kl 12:12 //

  Vondt å lese. Er det slik våre mest sårbare skal behandles? Jeg blir mer og mer fortvilet og motløs over å høre hvordan våre politikere går frem. Selv har de millionlønn og mange frynsegoder. Det har blitt alt for stort skille mellom politikere og folk flest. Desverre er det bare i festtaler at de store og gode ordene og smilene kommer frem. Skam dere, ansvarlige politikere. Også innkasso, vennligst stryk den. ??

Kommentarfeltet er lukket.