Kadyrovs heksejakt

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov. Foto: Kremlin.ru

Ramzan Kadyrovs heksejakt på homofile er igjen trappet opp i Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus. Fra Norge kan vi øke presset mot Putin, som bryr seg om Russlands anseelse, og støtte de lokale lhbt-aktivistene.

Torbjørn Monsen
Om Torbjørn Monsen (14 artikler)
Torbjørn Monsen er medlem av Rødt Bergen og sitter i styret til Attac.

Det begynner å bli en relativt kjent sak at lhbt-personer har uakseptable kår i Russland, og da spesielt i Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus. Situasjonen i Nord-Kaukasus ble først gjort kjent for et videre publikum gjennom undersøkende journalistikk gjort av Novaja Gazeta i 2017. Forfølgelsene foregikk fra slutten av 2016 og nådde toppen i skiftet februar/mars 2017, men holdt frem til situasjonen roet seg etter januar 2018.

Nå har heksejakten dessverre trappet opp igjen, og fra slutten av 2018 har ca 40 personer blitt arrestert på grunn av deres antatte seksuelle legning, og to personer skal ha blitt drept. Forfølgelsen av lhbt-personer er åpenbart svært alvorlig, vi snakker om summariske henrettelser, fysisk og psykisk tortur. Det er heller ikke uvanlig å legge press på aktuelle personers familier, noe som jo har en viss betydning i et tradisjonelt klansamfunn. En informert lhbt-aktivist fra Nord-Ossetia, med pseudonymet Aleksandr Mironov, kaller det som skjer et folkemord. Situasjonen blir heller ikke bedre av at russiske myndigheter åpenbart har vært motvillige til å etterforske saken, men snarere aktivt jobber for å frita makthaverne i Tsjetsjenia fra alt ansvar.

LES OGSÅ av Torbjørn Monsen: Russland sett fra grasrota

Denne motarbeidelsen av mulig etterforskning av den pågående heksejakten bidrar til å understreke en sentral vektor i den nåværende situasjonen, nemlig forholdet mellom Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, og Russlands president, Vladimir Putin. Ramzans far, Akhmat-Khadzji Kadyrov ble valgt som president i Tsjetsjenia i 2003 i det mange vil si var et fingert valg iscenesatt fordi Kreml ville ha en lojal støttespiller i denne republikken. Kadyrov sr. ble drept i et attentat året etter, og sønnen, som tidligere var farens livvakt, tok over som president i 2007.

Putin har investert ganske mye i Ramzan Kadyrovs regime i Tsjetsjenia, og det har etter hvert vokst frem et avhengighetsforhold. Kadyrov har nå frie tøyler i Tsjetsjenia, der han har bygget opp et skrekkvelde. Det er mye på grunn av Kremls avhengighet av hans regime, og behovet for stabilitet i en sårbar region, at han kan gjøre som han vil, selv om Putin og resten av apparatet i Kreml vet at det går på bekostning av Russlands anseelse og innbyggernes liv og helse. Samtidig er dette en gjensidig avhengighet, noe som blant annet Putins ultimate godkjenningsmakt av regionale ledere og avskrivingen av ni milliarder rubler i Tsjetsjenias gassgjeld for å forebygge sosial uro vitner om.

Årsaken til den nylige opptrappingen av forfølgelser ser ut til å ha en pekuniær basis. Journalist Jelena Milasjina mener at den nye bølgen av arrestasjoner begynte blant vanlige politifolk som har drevet med utpressing av homofile tsjetsjenere. Det er i så fall en nedrig utnytting av en forferdelig situasjon, i stil med det Hannah Arendt kalte «ondskapens banalitet». Slik det gjerne er med heksejakter har det imidlertid ikke vært noe absolutt krav at ofrene faktisk er homofile. Bare mistanke om avvik fra «tradisjonell kjønnsidentitet» er nok til å bli utsatt for et helvete.

LES OGSÅ: Russiske aktivister arrestert under antifascismens dag — ytringsfriheten under press

Dersom Milasjina har rett fritar dette selvsagt ikke president Kadyrov for skyld og ansvar. Tsjetsjenia er, selv etter russisk målestokk, et autoritært samfunn som styres av Kadyrov og hans kumpaner. Politisk vold av det omfanget vi har sett i Nord-Kaukasus kunne ikke skjedd uten støtte fra Kadyrov. Dette understrekes av en ganske avskyelig skjermdump fra Det russiske LHBT-Nettverket der en bydende Kadyrov i militæruniform oppfordrer «homsejegere til å ta del i jakten». Dette er oppsiktsvekkende ikke bare fordi det er en motbydelig oppfordring til vold mot lhbt-personer, men også fordi hans standard svar på spørsmålet om hva som skjer med mennesker fra denne gruppen i Tsjetsjenia er: «vi har ingen slike.» Det kan således ikke være noen tvil om at Kadyrov støtter volden.

LHBT-Nettverket har vært en svært viktig støttespiller for forfulgte tsjetsjenere siden begynnelsen av overgrepene. Siden april 2017 har de klart å evakuere omtrent 150 mennesker fra Nord-Kaukasus og 130 mennesker ut fra Russland. Med de ressursene de har tilgjengelig, og med den svake tilliten folk har til NGOer i Russland generelt og Nord-Kaukasus spesielt, er dette en heroisk innsats. De har også prøvd å legge press på Russlands myndigheter, men slet i begynnelsen med at ingen av de forfulgte, forståelig nok, ønsket å stå frem. Her har motet til en av de forfulgte, Maksim Lapunov vært svært viktig. Han er den eneste av ofrene som har våget å stå frem, og har henvendt seg til fullmektig for menneskerettigheter, Tatjana Moskalkova, og bedt om hjelp og handling. Til hennes fortjeneste skal det sies at hun har vært i Tsjetsjenia i forbindelse med denne saken, og hun har sagt at hun er beredt til å arbeide med saken. Det er imidlertid liten grunn til å tro at det vil gjøres særlig mye uten press på Kreml. Den eneste personen Kadyrov sannsynligvis hører på er Vladimir Putin, og han bryr seg om Russlands anseelse.

Lhbt-aktivister i Russland fortsetter å gjøre en imponerende innsats, tross svært vanskelige forhold, og hvis vi ønsker å bidra i Norge, mener jeg at det må skje i samarbeid med slike lokale krefter. Spesielt da LHBT-Nettverket. I tråd med Nettverkets arbeid bør vi også være rause med asyl til lhbt-personer som flykter fra Nord-Kaukasus og Sentral-Asia. Nettverket har nylig videreformidlet en sak fra gay.ru om tortur og mishandling av en bifil mann i Kirgisistan på en måte som gir grunn til å tro at det foregår lignende grusomheter der. LHBT-Nettverkets leder, Igor Kotsjetkov har også bedt om pengehjelp gjennom en nettside for lhbt-personers rettigheter kalt All Out.

Dersom noen ønsker å hjelpe LHBT-Nettverkets arbeid med noen kroner, virker det som en god kanal. Nettside her: https://go.allout.org/en/a/chechnya-donate/?akid=29743.1202698.awQydo&rd=1&t=9&utm_campaign=chechnya-donate&utm_medium=email&utm_source=actionsuite

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.