Han blei rasismens ansikt over natta – men hadde han egentlig gjort noe galt?

Stillbilde fra video av konfrontasjonen i Washington D.C.

Vi må kunne kreve mer av journalistikken enn at den ukritisk kaster seg på bølger fra sosiale medier. NRK skaper med dette rom for fake news og søppelbogger på ytre høyre.

Joakim Møllersen
About Joakim Møllersen (177 Articles)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I nytt fra USA kunne NRK i går melde: “Veteran hetset av skoleelever”. Hvorfor det skulle være relevant for saken at mannen som skal ha blitt hetset hadde vært i militæret er mer enn jeg kan forstå, men det er nok ikke annet enn et resultat av at NRK i slike saker driver noe nært avskrift og i den prosessen ikke gidder å finne ei anna vinkling enn den media i USA allerede har brukt.

For dette har virkelig blitt en sak der borte. Kortversjonen i media og på sosiale medier er omtrentlig den at elever fra en katolsk videregående skole har omringet og hånet urfolksaktivister som hadde ei markering. Ser man på videoene fra saken er det et stykke unna sannheta.

LES OGSÅ: Media: Elefanten i rommet

Fundamentalister med pedoanklager
Scena utspiller seg i Washington D.C., ikke langt unna den ikoniske obelisken i hovedstaden, like utafor Lincoln Memorial. I en video på én time og 46 minutter viser mye av det som skjer fra perspektivet til en tredjepart. På plassen står fem menn fra en fundamentalistisk religiøs gruppe som kaller seg svarte hebraiske israelitter. Mens de står og messer om sitt budskap ser man tidlig i videoen at det er en urfolksdemonstrasjon på samme plassen. Israelittene kommer i konfrontasjon med flere av disse og andre forbipasserende. Tonen er krass og fornærmende fra fundamentalistene og flere blir provoserte og krangler oppstår.

En knapp fjerdedel inn i videoen kommer det en gruppe ungdommer hvorav flere har på seg caps, lue, gensere og andre effekter som uttrykker støtte til Donald Trump. Flere av dem stiller seg opp for å se på misjoneringa fra israelittene, andre ser bare ut til å stille seg der klassekameratene er. Mellom å hevde at svarte, puertorikanere og amerikanske urfolk er de egentlige jødene; at de israelske jødene ikke er jøder, men går under falsk identitet; å kalle urfolkene som tar til motmæle for “niggers” og “uncle tomahawk”; blir prekenen retta mot skoleklassen i raseri mot at de går med Trump-capser. “De er et gjeng med barneovergripende sopere”, roper han mot dem. En svart mann som har sett på ei stund protesterer og kalles for “coon” (omtrent samme betydning som nigger).

Slik fortsetter det ei god stund mens elevene blir flere og flere. Den improviserte prekenen går innom å kalle ungdommene for skoleskytere og “crackers” (nedverdigende for fattig hvit person) med mer.

Elevene samler seg på trappa bak israelittene og begynner å synge på det som skal være sanger for skolen og skolens idrettslag. Israelitten som snakker mest, han omtales som “King”, mener han og hans medsammensvorne ikke angripes av ungdommene fordi han er beskyttet av engler.

LES OGSÅ: Totalitær politisk korrekthet ved svenske universiteter?

En misforståelse?
Drøyt to tredeler inn i videoen kommer flere av folkene fra urfolksprotesten inn mellom israelittene og ungdommene. Mens tromminga pågår blir ungdommene gjentatte ganger kalt for skoleskytere av israelittene. Omsider kommer en lærer og ber elevene trekke tilbake, men uten at de går mer enn et par meter lengre unna. Mens de aller fleste elevene er hvite kalles den ene svarte i videoen for nigger av israelittene til protester fra medelevene. Noen minutter går før en lærer igjen ber elevene trekke et stykke lengre tilbake.

Etter drøyt 40 minutter drar elevene.

Videoen NRK viser en omtrent den samme som har blitt vist overalt. Et halvt minutt hvor en eldre mann med trommer går opp til en gutt og trommer og synger han ganske nært ansiktet. Gutten ser på ham og smiler noe mens han står rolig.

Etter å ha sett diverse videoer mistenkte jeg at dette berodde på et sett med misforståelser, noe følgende utsagn fra den eldre mannen, Nathan Philips, bekrefter:

— De var i ferd med å angripe disse fire svarte personene. Jeg var der og jeg så alt det der… Mens det fortsatte og eskalerte kom det til punktet hvor du måtte gjøre noe eller bare gå, ikke sant? Du ser noe som er galt så da er du konfrontert med valget mellom det som er rett og det som er galt, har Phillips uttalt til Detroit Free Press.

Jeg har ikke kommet over noen videoer fra hans perspektiv, men jeg ser ingen grunn til å ikke tro på at det var slik han opplevde situasjonen. Folk som var sammen med Phillips virka provoserte over det de oppfatta som at elevene kom og ødela deres seremoni.

NRK viser til en sak CNN har laget og siterer Phillips på at han var bekymret for sine yngre venner og:

— Jeg liker ikke ordet hat, men dette var ukontrollert hat. Det var som en storm. Jeg hadde lyst til å komme meg unna.

Igjen ser jeg ingen grunn til å mistro Phillips for hvordan han følte og oppfatta situasjonen, men basert på videoen NRK viser og uttalelsene de har valgt og at de skriver at “guttene omringet den eldre mannen”, så får man faktisk et helt feilaktig bilde av situasjonen. I tillegg skriver statskanalen at elevene ropte “build the wall”, noe jeg ikke har klart å finne i noen video (israelittene roper det imidlertid til elevene tidligere).

LES OGSÅ: Falske nyheter og ekte nytale

En absurd situasjon
I CNN-saken NRK viser til tas det med uttalelser fra gutten som har blitt ansiktet til hele denne episoden, han som Phillips går bort til og spiller foran. Nick Sandmann heter han. NRK  ikke tatt med noen av hans uttalelser (dette beror på at de blei lagt til i CNNs artikkel etter at NRK publiserte sin sak har vi fått opplyst*).

— Jeg skar ikke grimaser med vilje mot ham. Jeg smilte en stund fordi jeg ville at han skulle vite at jeg ikke kom til å bli sint, redd eller provosert til en større konfrontasjon, siteres Sandmann på fra en uttalelse han har skrevet etter hendelsen.

Han forteller videre at elevene møttes der for å gå til bussen som skulle kjøre dem hjem. Han hadde fått med seg israelittene og deres fornærmelser, men ikke urfolkene som protesterte, og visste egentlig ikke hva noe av dem holdt på med. Det er ikke vanskelig å forestille seg at dette har vært en ganske absurd situasjon for ungdommene og kanskje ikke så rart at den blei møtt med en del klovning og latter. De skal for øvrig ha vært i Washington — underlig nok — for å delta i en protest mot abort, noe som var grunnen til at flere hadde Trump-capser og “pro life”-plakater.

LES OGSÅ: Media og ytre høyre — fødselshjelp og mikrofonstativ

Medias troverdighet
Da jeg først så videoen fra Washington i amerikanske medier tenkte jeg at saken virka ganske tynn, men at redaksjonen som meldte om den sikkert hadde kunnskap jeg ikke satt på. Det viste seg at de ikke hadde det. De kasta seg på ei raseribølge fra sosiale medier basert på misforståelser og forutinntatthet. NRK videreformidla ukritisk informasjon fra utenlandske medier — som de svært ofte gjør. Gutten som har fått drapstrusler mot både seg og sin familie de siste dagene står som et hatobjekt uten å ha fått mulighet til å fortelle sin historie*.

Nå finnes det sikkert video fra saken som jeg ikke har sett og det er godt mulig at alle de 50-60 ungdommene oppførte seg eksemplarisk, men her har man faktisk gjort en tilsynelatende uskyldig gutt til rasismens ansikt.

I fjor høst raste en debatt — som blei starta på Radikal Portal — om hvordan man bør dekke ytre høyre. For min del er et av de viktigste poengene fra den diskusjonen at i det redaksjonelle ansvaret publikasjonene har ligger også det at de ikke ukritisk videreformidler løgn, misforståelser, feilaktigheter og reint svada. Det er derfor man har profesjonelle redaksjoner, og derfor en publikasjon er noe helt annet enn sosiale medier. I dette tilfellet er det mange som ikke har gjort jobben sin før det kom til NRK, men vi må kunne forvente at hver redaksjon gjør det de skal og ikke videreformidler og forsterker andres feil.

Den omtalte saken faller inn under kategorien “rage bait”, nyhetssaker laget for at du skal reagere med sinne og avsky, slikt gir ofte mange klikk og delinger. Skal NRK og andre seriøse medier fortsatt bli oppfatta nettopp slik må de holde seg for gode for å publisere slike saker. For hvis ikke, hvem er så de til å klage på fake news og hvordan kan de klø seg i hodet over at folk bruker til søppelblogger på ytre høyre.

*Da vi blei informert om at CNN hadde lagt til Nick Sandmanns uttalelser i sin artikkel etter NRKs publisering har denne teksten blitt tilpassa dette noe. NRK har etter denne teksten blei publisert lagt ut en ny sak om hendelsen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

12 Comments on Han blei rasismens ansikt over natta – men hadde han egentlig gjort noe galt?

 1. Lars Olsen // at //

  Kudos til radikal portal her. Paradoksalt nok er det de og resett som har skrevet om dette mest riktig…

  • Pierre Dugong // at //

   Ble selv positivt overrasket over denne artikkelen når jeg så dette var på forsida, i min forutinntatthet trodde jeg RP hadde kastet seg på bølgen selv, forfriskende å få en nyansert og faktabasert artikkel om denne hendelsen som er så til de grader bastardisert og vridd ut av virkeligheten i andre aviser/portaler. Ti tomler opp fra meg.

   • ad1648 // at //

    RP skal ha kred for at de ikke henger seg på “nye venstre” som i iver etter å være så anti-Trump som mulig plutselig over natten omfavner amerikansk krigspolitikk, hyller krigsforbrytere som Bush og McCain, demoniserer britisk arbeiderklasse for at de stemte mot EU og er “bekymret for NATOs fremtid”.

   • Lars Olsen // at //

    På tidspunktet for Aftenpostens opprinnelige artikkel lå det allerede ute mange videoer på twitter som avviste hendelsesforløpet de gikk for. Men sånn går det når det er helg og man må raske på med noe anti-trump greier. Research schmesearch.

   • 1pling // at //

    Nyansert og nyansert i Aftenposten?

    Jeg synes nå at Aftenposten lar det henge igjen tvil om hva skoleguttene gjorde.
    De forteller bare hva den mest fremstående ungdommen påstår skjedde (og som den uredigerte videoen bekrefter).
    I stedet burde Aftenposten selv bekrefte at unggutten har rett.

    Denne artikkelen og denne fra George Godding i Nettavisen, https://www.nettavisen.no/nyheter/aldri-sjekk-en-historie-om-ungdom-med-trump-caps/3423582737.html?
    er de beste som jeg har lest så langt.

    Mye rart å lese på Twitter av folk i USA en trodde var oppegående, men som ikke angrer noenting når sannheten kom fram.

    Erling Grape

 2. Tim bean // at //

  Bravo! Du kan hvis du vil 😉

 3. Mjolne // at //

  Løgn fra NRK er ikke særlig uvanlig, og bra at det blir tatt opp!

 4. LasseRon // at //

  Her viser du at du har integritet, Joakim.
  Derfor respekterer jeg deg, selv om jeg er aldri så uenig med deg ellers.

 5. 1pling // at //

  VG er heller ikke sanne. Jammen klarer de å vri oppdateringen av historia til å handle om Wounded Knee og Pocahonthas-striden.
  Dette skal liksom være «seriøse og redaktørstyrte medier»!

  Erling Grape

 6. belcx // at //

  Jeg reagerte også på at de snakket om at han var krigsveteran, og jeg konkluderte på samme måte som artikkelforfatteren med at dette må være kopiert fra amerikanske medier. Mediene har små ressurser nå om dagen. Det er selvsagt ingen unnskyldning for sosiale medier-aktige nyheter og bevisst desinformasjon, men det kan forklare en del. Jeg har så pass velutviklet bullshit detector at jeg merker når nyheter er sånne amerikanske, følelsesmanipulative, sosiale medier-aktige greier og ikke skikkelige nyheter hvor ekte journalister har drevet ekte journalistarbeid. Det må være flaut å være journalist nå for tiden. Jeg hadde skammet meg. Men det er vel som for alle oss andre, vi må sluke en del kameler for å betale på huslånet, studiegjelden osv.

 7. 1pling // at //

  For egen del, det er en del sider ved dette som er skremmende. Reaksjonene etter den første klippede versjonen av videoen og diskusjonen i etterkant, har vist hvor dypt splittet USA er.

  En del av mediene som først presenterte dette som at en gjeng med skoleelever med MAGA-luer (Make America Great Again) trakasserte en urfolksaktivist, har våknet i bakrus. Noen av disse forsøker på vassent vis å berge sin ære mens andre tar et skikkelig oppgjør og innrømmer at de tok feil, saken var snudd på hodet. Fortsatt finnes det de som holder fast på at ungguttene er SKYLDIGE at de bedrev trakkassering, ikke på bakgrunn av hva videoene viser, men på bakgrunn av at skolen er en rasistskole, at mora til den fremste gutten er velstående, at guttene bar MAGA-luer, at de flirte hånlig. Argumentasjon biter ikke på slike.
  Først og fremst skjer dette i USA, men også i det norske kommentariatet i sosiale medier finnes slike.
  Bedre rekrutteringsgrunnlag til alt-right enn slike holdninger, kan høyresiden knapt ønske seg.

  Jeg er derfor sjeleglad for at Radikal Portal og Joakim Møllersen var så tidlig ut med å servere en edruelig versjon av det som skjedde.

  Erling Grape

Comments are closed.