TV2-journalist bak grove politiske anklager

Atlantic Councils rapport trekker fram SV, Rødr og FrP som pro-russiske partier. Foto: Rapportens omslag med partilogoer klistret på.

Den høyrevridde amerikanske tenketanken Atlantic Council har laget rapport om påstått russisk innflytelse i Vest-Europa. Øystein Bogen, utenrikskorrespondent i TV2, er en av forfatterne. Her stemples tre norske partier, og flere medier, som trojanske hester for russiske interesser.

Terje Alnes
Om Terje Alnes (31 artikler)
Terje Alnes er medlem av Rødt og skriver om politikk og kultur på Spartakus.no.

I dokumentet «The Kremlin’s Trojan Horses 3.0: Russian Influence in Denmark, The Netherlands, Norway, and Sweden» har den amerikanske tenketanken Atlantic Council gjort en kartlegging av det de mener er russiske forsøk på å etablere «en politisk tilstedeværelse» i Nord-Europa.

LES OGSÅ: Atlantic Councils liste over femtekolonister og Beredskapslovene av 1950

Alvorlige politiske anklager
Å stemple noen som «trojansk hest» er en alvorlig anklage. Betegnelsen kommer fra en fortelling fra Trojakrigen, hvor grekerne benyttet seg av lureri for å ta byen Troja. Skjult i en stor trehest, som intetanende trojanere lot komme inn bak bymurene, lå greske soldater. Om natten krøp disse ut av hesten og åpnet byporten. Slik kom fiendens hær seg inn i Troja. Når rapporten peker på «trojanske hester» insinuerer den altså at noen arbeider for fienden.

Allerede på side 3 i dokumentet fremmes det oppsiktsvekkende påstander. På et kart over «Pro-Russian Political Parties in Western Europe» finner vi både Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt. Det kommer sikkert som en overraskelse på partiene selv at de er pro-russiske, men slik ser det altså ut i Atlantic Councils verden.

Ingen oppegående observatør av norsk politikk vil beskylde Fremskrittspartiet (heller ikke SV og Rødt) for å være pro-russisk. Vi snakker altså om et regjeringsparti. Det er derfor temmelig oppsiktsvekkende at TV2s mann kan stille seg bak en slik rapport. Det sier først og fremst noe om verdensbildet som de amerikanske oppdragsgiverne hans befinner seg i.

LES OGSÅ: Julepresangen — visa om Jensemann

Bogens analytiske kortslutning
Kapittelet Bogen har skrevet har fått tittelen «Norway: Exploiting the Balancing Acts», og er på 6 sider. Her peker han på partier, personer og medier som alle angivelig forsøker å dytte norsk opinion og norske beslutningstakere i en «mer Kreml-vennlig retning».

Selv om det i både SV og Rødt skal finnes tvilsomme politiske elementer, er Bogen mest opptatt av Fremskrittspartiet. I følge Bogen har FrP en del stortingsrepresentanter som har «sterke pro-russiske synspunkter». Christian Tybring-Gjedde og Tor André Johnsen navngis. Det refereres videre til at PST skal ha advart flere parlamentarikere mot russiske påvirkningsforsøk, men uten at det oppgis navn eller partitilhørighet.

Bogen sier at det i «alternative media» fremmes pro-russiske synspunkter. Her nevnes The Herland Report og Steigan.no. I «mainstream media» kan man også finne pro-Kreml synspunkt. Her trekker han frem Klassekampen, og sier at avisen har trykket usanne og grovt feilaktige nyhetssaker om NATO og Ukraina. Hvilke artikler dette er sier han ingenting om. Bogen er tydeligvis bekymret for at Klassekampen øker i opplag, og han påpeker også at avisen mottar betydelig pressestøtte.

Det Bogen gjør er ikke annet enn å peke på noen NATO- og USA-kritiske stemmer i norsk opinion. Kortslutningen han gjør seg skyld i er å stemple disse som pro-russiske, som om det ene av nødvendighet følger av det andre. I Bogens og Atlantic Councils politiske verdensbilde er det tydeligvis ikke mulig å stille seg kritisk til det NATO og USA gjør, uten samtidig å støtte Putin og Russland.

Hvor er Øystein Bogens journalistiske integritet?
På Twitter har Bogen lagt ut følgende melding: «Proud to co-author The Kremlin’s Trojan Horses 3.0». Hvem er det TV2s utenrikskorrespondent er stolt over å ha solgt sine tjenester til?

Atlantic Council sponses av mektige krefter som våpenselskaper, oljeselskaper, finansinstitusjoner og annen «big business», og får pengestøtte fra mer enn 25 USA-vennlige regjeringer rundt om i verden. Dette er en av de mektigste tenketankene i USA, med fritt leide til Det Hvite Hus, og den selger inn sine politiske analyser og anbefalinger til beslutningstakerne i Washington med stor suksess.

I det siste har også tenketankens innflytelse i Norge blitt synlig. Det forsvarsvennlige nettstedet aldrimer.no, og politisk kommentator i Bergens Tidende Morten Myksvoll, har begge nylig brukt Atlantic Council som autoritativ kilde. Nå tar TV2s Øystein Bogen steget fullt ut og bidrar med et eget kapittel i en svært tendensiøs og problematisk rapport fra Atlantic Council.

Hadde Bogen vært en kildekritisk og uavhengig journalist kunne han satt søkelyset på sin egen oppdragsgiver. Siden etableringen i 1961 har nemlig Atlantic Council vært involvert i en serie lyssky operasjoner for å fremme USAs imperialistiske interesser. Samtlige politiske forbrytelser som Russland beskyldes for er standard prosedyre for disse udemokratiske kreftene.

Øystein Bogen gir den lojale NATO-journalistikkens et ansikt. Slik Bogen utøver sin profesjon har han for lengst tatt steget over i de politiske aktørenes rekker. Sin journalistiske integritet har han solgt til NATO, USA og de pengesterke politiske lobbyistene som sponser Atlantic Council.

Kilder:

«The Kremlin’s Trojan Horses 3.0», Atlantic Council 03.12.18, «Honor Roll of Contributors» 2017, atlanticcouncil.org

Teksten  ble først publisert på Terje Alnes blogg Spartakus.no.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på TV2-journalist bak grove politiske anklager

 1. Om folket i Norge ikke er i stand til å forsvare oss mot invasjon så vil jeg heller foretrekke å ligge under Russland enn under islam.
  Men jeg får jo håpe at folket tar til vettet og fjerner de idiotene som i dag styrer slik at vi kan være selvstendig og bidra til NATO tilstrekkelig til at vi er en del av forsvarspakten.
  Penger er ingen problemer, vi kan bare omkanalisere uhjelp og andre penger som blir kastet bort på utlendinger og klimatøv så har vi finansene klare.

  • Siden du trekker inn religion, hva vet du om den russisk ortodokse kirken og på hvilken måte passer den din forskrudde virkelighetsbilde? Det er ingen angrep fra islam, men du trekker til deg propaganda som en svamp trekker til seg vann.

   • Har aldri hørt om noen problemer skapt av noen russisk kirke.
    Det er jo muslimenes overtro som skaper problemer i verden i dag.
    Helvete er det jo helt klart muslimene selv som skaper.
    Nå står vel muslimer for minst 80% av alle pågående kriger i verden og sosialismen står bak resten, og når det gjelder terror så står vel muslimer bak minst 95%.
    Så bør selvfølgelig ikke Norge selve avanserte våpen til slike land.

    • Du er rett og lett mindre vitende og det kommer tydelig frem av det du skriver. Regner med at du er fra Resett osv. og sprer kvalme her på siden.

     • Nei, jeg kommer ikke fra noen organisasjon.
      Jeg representerer bare en av folket som er i opposisjon til dagens politiske system.
      Om du bestrider noe av det jeg skriver så er det helt greit at vi kan ta en diskusjon på det!

     • Jeg diskuterer ikke med en som allerede har et så forvrengt virkelighetsbilde. Det skjønte jeg i det øyeblikket du kun brukte islam som argument. Det nyanserte bildet var du ikke i nærheten av. Les litt mer på Radikal portal og lær.

     • Virkelighetsbildet i dag er at muslimer og tilhengere av denne overtroen står for det meste av terror og kriger og terrorisme i verden, det kan ingen i det hele tett bestride.

 2. Jeg kan ikke se at kunnskapshat og dumhet og dyrking av dumhet er oppsiktsvekkende.
  Jeg kan heller ikke se at dyrking av dumhet og ekstrem dyrking av kunnskapshat er oppsiktsvekkende i USA nå.
  USA har så mange moter.
  Våpenbruken er en av motene og en galskap der.
  Underholdningsindustrien med voldsfilmer og syke fantasier og syke pc-spill er en galskap der.
  Så er det alkoholbruken og de voksende kravene om mer narkorus uten straff.
  Noen grupper her i landet vil ha alt det dummeste i USA hit.
  Og jeg kan ikke se at de er noe nytt eller oppsiktsvekkende.

  Ukraina er ikke en del av NoregNorge.
  Ukraina er ikke norsk.
  Ukraina er ikke en delstat i USA.
  Men de dummeste tror det med sin tankegang.
  Og da er de dumme.

  Redde hele verden politikk er ikke så veldig oppsiktsvekkende her i landet og all den stormannsgalskapen, men det er etter min mening verdt å merke seg hvem det er som ikke klarer å se virkeligheten.
  Krimhalvøya er nå russisk.
  Og det er fakta og dagens virkelige virkelighet.
  Det er oppsiktsvekkende når noen vil stemple Kåre Willoch og Carl Ivar Hagen fordi de to herrene ser virkeligheten.

  Jeg ser også den virkeligheten at det eksisterer en jødisk stat med navnet Israel.
  Det er bare å akseptere den virkeligheten nå.
  Og jeg ser at området Gaza er ekstremt overbefolket.
  Land i verden bør derfor hjelpe til med en utvandring fra Gaza.

  Det er feil å importere kunnskapshat fra USA.

Kommentarfeltet er lukket.