Politiker fra Sverigedemokraterna beskutt – den tiltalte skal selv ha stemt på Sverigedemokraterna

Foto av buss, våpen og patroner på veien fra politiets etterforskning.

Under valgkampen i høst blei SD-politiker Sara Lena Bjälkö beskutt fra en forbipasserende bil. Etter utsagn fra en av medpassasjerene stemte både han og gjerningsmannen på Sverigedemokraterna.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Seint i august i år skulle Sara Lena Bjälkö, politiker fra ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna (SD), kjøre til et dragrace sammen med sin mann. En bil kommer opp på sida av og forbi bussen deres, en hand stikkes ut vinduet og et skytevåpen avfyres.

I dagene som fulgte ga Bjälkö flere intervjuer om den rystende hendelsen. Bussen hun og ektemannen kjørte hadde ingen kjennetegn med partiets logo, farger, slagord eller lignende. Gjerningsmannen og hans følge var ukjent, og selv om hun understrekte at politiet fremdeles ikke visste så mye, forhindra det ikke Bjälkö å se på angrepet som et angrep mot hennes og Sverigedemokraternas ytringsfrihet.

LES OGSÅ: Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

— For egen del har jeg vært heldig tidligere, men merker den harde tonen. På Facebook ser jeg hatet fra de som ikke kan akseptere av vi sverigedemokrater finnes.

Hun forteller at hun, hennes ektemann og sjåføren, de tre som befant seg i bussen, alle var redde for sine egne liv, og hvor takknemlig hun er for at hennes datter ikke var med. Hun knytter dette opp mot det hun ser på som sitt partis innsats for mot vold. Den består i hovedsak av skremselspropaganda mot innvandrere og mørkhudede, samt mer makt til politiet. Partiet hennes har vært i vinden for gjentatte voldtektsskandaler, voldshendelser og annen kriminalitet fra deres høyerestående tillitsvalgte.

Politiker for Sverigedemokraterna Sara Lena Bjälkö.

Bjälkö påstår at det finnes no-go-soner i den 45.000 innbyggere store Falkenberg kommune der hun bor. Slike rykter har blitt spredd på høyreekstreme nettsteder, men har blitt avvist både av politi og innbyggere.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna — historien om et rasistparti

Dagen etter det intervjuet blei den antatte gjerningsmannen arrestert av politiet. 30-åringen er en kjenning av politiet, men det viste seg straks at han ikke passer inn i SDs typiske fiendebilde. Ifølge den svenske tabloidavisa Expressen blei han i fjor dømt for å ha slått en mann gjentatte ganger i hodet med en flaske. Dette var etter at han og flere kompiser, ifølge vitner, hadde trakassert og oppført seg truende mot tiggere og bedt dem «dra til sitt jævla land». En mann ville forsvare tiggeren og blei så angrepet med flaske akkompanjert av utsagn som «Du er jo også utlending. Dra hjem til landet ditt du også».

SD-politikeren ville ikke kommentere hendelsen, og det har hun etter det Radikal Portal erfarer heller ikke gjort etter at hun la ut en skjermdump av Expressen-artikkelen på sin facebookside med beskjed om at ting var på rett vei.

Nylig har den arresterte personen også blitt tiltalt for episoden mot Bjälkös buss. Politiet la tidlig bort teorier om at det skulle dreie seg om hatkrim eller politisk motivert vold. Noe som forsterkes av uttalelsene til en av de andre passasjerene i bilen. Ifølge Sveriges Radio har han forklart følgende til politiet:

— Vi hadde ingen anelse om hvem som satt i bilen. Jeg stemte jo til og med SD i valget og det gjorde sikkert de andre også.

LES OGSÅ: Politiker fra Sverigedemokraterna benekter at det er krig i Syria: — Det finnes ingen flyktninger

Politiets undersøkelser viser at våpenet som blei avfyrt var en tåregasspistol, men at ingen skudd har kommet ut av løpet, selv om det har smelt i patroner. Den tiltalte, og antatte SD-velgeren, forklarer selv oppførselen med at de skulle ha det litt moro i alkoholrus, og at han ikke mente å oppføre seg truende mot sjåfør og passasjerer i bussen han retta skytevåpenet mot og fyrte av.

— Jeg har absolutt ikke ment å være truende mot noen som helst. Det ar en idiotisk fyllegreie.

Politiets funn på stedet bekrefter at det blei avfyrt tre skudd. Selv om mannen innrømmer det inntrufne aksepterer han ikke at han har gjort seg skyldig i noe kriminelt.

Mannen er i Skaraborgs tingrett tiltalt etter trusselparagrafen samt for brudd på våpenloven.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned