Støtta palestinske menneskerettigheter – fikk sparken fra CNN

Marc Lamont Hill har fått sparken som kommentator på CNN etter å ha krevd menneskerettigheter for palestinere. Foto: Flisadam Pointer

Professoren holdt en tale i FN til støtte for at palestinernes menneskerettigheter skal respekteres av Israel "fra elva til havet". Det blei for mye for CNN som ga han sparken som ekspertkommentator.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På torsdag holdt professor Marc Lamont Hill en tale for komiteen for palestinernes rettigheter. Der ba han Israel respektere menneskerettighetene til palestinere.

Medieprofessoren ba alle land protestere mot Israel til det er «et fritt Palestina fra elva til havet». Frasen refererer til Jordanelva og Middelhavet. Mellom disse ligger landområdene til både Israel og det okkuperte Palestina — Vestbredden såvel som Gaza.

LES OGSÅ: Inntrykk og kommentarer fra Palestinabesøk — apartheid og isolasjon

Rop om rettferdighet eller støtte til Hamas
Tenketanker, kommentatorer og andre politiske aktører som støtter den israelske regjeringa og okkupasjonen av de palestinske områdene kommenterte straks at dette var et ekko av Hamas-retorikk og dermed måtte tolkes som en implisitt støtte av det de mener er en terrororganisasjon. Lamont Hill skriver på Twitter det er et rop om rettferdighet for palestinere både i Israel og i Palestina.

«Min referanse til «fra elva til havet» var ikke en oppfordring til å ødelegge noe eller noen. Det var en oppfordring til rettferdighet, både i Israel og i Vestbredden/Gaza. Talen sa klart og tydelig de tingene.»

«Enhver som studerer regionen, eller historien til palestinsk nasjonalisme vet at «elva til havet» har blitt og fortsetter å være en frase brukt av mange fraksjoner, ideologier, bevegelser og politikere,» legger han til.

Den Israel-vennlige amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League mente at konferansen hadde promotert «splittelse og hat», som følge av Lamont Hills tale.

LES OGSÅ: Se dokumentaren Israellobbyen ville holde skjult

— Støtte for Palestina kalles antisemittisme
Samme dag som professorens uttalelser falt fikk han sparken av CNN. Marc Lamont Hill har tidligere gjort seg bemerket i kampen mot rasisme og menneskerettigheter for undertrykte grupper.

CNN har bekrefta at han ikke lenger jobber hos dem, uten å oppgi noen nærmere begrunnelse. Kanalens egen dekning av saken setter den imidlertid også i sammenheng med uttalelsene.

Israel har okkupert palestinske og syriske områder sammenhengende sia 1967 til i dag. Det som er internasjonalt anerkjent som palestinsk land er i dag bebodd av over over 800.000 jødisk-israelske bosettere. Kun jøder kan bo i koloniene og veiene til og fra kan ofte bare brukes av israelske jøder med mindre tillatelse til noe annet er gitt på forhånd. Kritikere kaller Israel en apartheidstat, noe som støttes av sentrale aktivister fra bevegelsen mot apartheidregimet i Sør-Afrika. I mange tilfeller er palestinere blitt fordrevet for å gjøre plass til de israelske koloniene.

Kritikere av Israel blir stadig vekk kalt antisemitter, enten av den israelske regjeringa eller av deres støttespillere verden over. Kampanjen for boikott, deinvestering og sanksjoner (BDS) kalles antisemittiske og aktivister tilknytta organisasjoner som deltar i kampanjen nektes adgang til Israel og til palestinske områder av Israel

Den amerikanske professoren har sjøl blitt kalt antisemitt etter talen og bemerker at «hvilken som helst kritikk av den israelske regjeringa kalles for antisemittisk».

Under kan du se hele talen til Marc Lamont Hill.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned