New York gir Amazon 26 milliarder i subsidier for å få hovedkvarteret – innbyggerne protesterer

Fra fjorårets Black Friday-protester mot Amazon i Berlin. Foto: Leonhard Lenz

Selskapet eid av verdens rikeste mann, Jeff Bezos, har fått en massiv skattegave av New York for å flytte hovedkvarteret sitt til byen. Innbyggerne og opposisjonen protesterer mot avtalen. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Et drøyt år etter at Amazon fortalte at de ville la byer i USA og Canada delta i en slags auksjon om hvem som skulle få huse gigaselskapets andre hovedkvarter, stakk New York av med en delseier. Tidligere denne måneden blei det klart at sammen med Nord-Virginia er det New York og bydelen Queens som skal huse nettgigantens andre hovedkvarter. Det første ligger i Seattle.

Byen er lovet 25.000 høytlønna arbeidsplasser, men langt i fra alle er fornøyde. Avtale mellom Amazon, byen New York og delstaten New York innebærer at de to siste gir subsidier i form av ekstraordinære skattekutt på tre milliarder dollar — 26 milliarder kroner — til et av verdens største selskaper, hvis hovedaksjonær, Jeff Bezos, er verdens rikeste mann. Amazon får også en spesialtillatelse for å bygge en landingsplass for helikopteret til Bezos. Ifølge Statista var Amazon verdens nest mest verdifulle selskap i mai i år.

Noen analyser setter subsidiet lavere enn 26 milliarder, mens andre estimerer det til 40 milliarder og til og med enda høyere.

Amazons største aksjonær og verdens rikeste mann, Jeff Bezos nyter godt av New Yorks milliardsubsidier. Foto: Seattle City Council

LES OGSÅ: I fjor blei verdens rikeste 20 prosent rikere

Frykter for bosituasjon
Innbyggere i både by og stat har slitt med et stadig dårligere kollektivtilbud, huspriser som tvinger folk ut i fattigdom, og sosialboliger med råte, blymaling kloakk som lekker. De frykter at subsidiene vil ta av budsjetter slik at situasjonen forverres ytterligere i tillegg til at arbeiderklassenabolaget Queens frykter at boligprisene vil skyte i taket, og at folk vil ende opp på gata. Ifølge byens egne tall er det 63.000 hjemløse i New York, hvorav 23.000 av disse er barn.

Det er få konkrete løfter når det kommer til de 25.000 arbdeidsplassene. Det nyvalgte sosialistiske kongressmedlemmet Alexandria Ocasio-Cortez var motstander av avtalen, men har nå krevd at myndighetene sørger for at arbeidsplassene først og fremst går til de som allerede bor der. Mange av Queens-beboerne frykter at få av de lovede arbeidsplassene ikke skal komme dem til gode og at titusenvis av nye arbeidsplasser tiltenkt andre vil presse opp prisene og presse de som allerede bor der ut av bydelen. Det er ikke bare venstresida som har protestert mot den gigantiske subsidiepakken, noe som har fått guvernør og arkitekt bak avtalen, Andrew Cuomo, til å lange ut mot de han mener bærer på ekstreme meninger i en kronikk:

— Denne transaksjonen har blitt en lynavleder for den politiske retorikken for ekstremene på begge sider. De ekstreme konservative og sosialistene er nå begge sterkt imot «insentivene» for Amazon, som er en av de mest profitable selskapene i landet.

Cuomo lover at byen og staten vil få igjen det nidobbelte av hva den gir ut i avtalen han har fremforhandlet i hemmelighet.

Det er heller ikke klart om jobbene vil være nye jobber forbindelse med åpninga av det nye hovedkvarteret eller om det er allerede eksisterende jobber som vil flyttes til New York, og om byen i så måte har betalt for å få andre byer arbeidsplasser til seg.

LES OGSÅ: Velferdsprofitør og skattesnyter mener fattige har dårligere gener enn rike

Protester mot Amazon
På mandag blei det holdt flere protester mot netthandelgiganten tross striregn i USAs største by. Blant annet utafor Queens County Court House og inne i Amazons butikklokaler.


Demonstranter protesterte ikke bare mot lokale forhold, men også mot at Amazons arbeidere får dårlig betalt og har miserable arbeidsforhold, samtidig som Jeff Bezos tjener over 75 millioner kroner i timen. Medianlønna til Amazon-ansatte var i fjor 244.000 og mange av arbeiderne på deres lagre mottok statssubsidier for å kunne få nok mat, såkalt food stamps. Dette sees på av mange som en ytterligere subsidiering av selskapet for at de kan drive grov utbytting av arbeiderne gjennom at myndighetene betaler for maten deres.

Protestene blei lagt til dagen som i USA kalles Tech Monday, en dag handelsstanden har laget for at folk skal kjøpe elektroartikler. Den kommer tre dager etter den såkalte Black Friday, som også blei markert med protester mot Amazon i Italia, Tyskland, Storbritannia og Spania. Der protesterte tusener av arbeidere mot utrygge arbeidsforhold, mot at Amazon nekter å forholde seg til og forhandle med fagforeninger. I Spania har selskapet gjentatte ganger prøvd å få politiet til å bryte en streik, noe politiet så langt ikke har villet etterkomme da de i utgangspunktet skal holde seg utafor arbeidslivskonflikter.

Protestene i New York til tross, mandag var den dagen i Amazons historie hvor selskapet hadde størst salg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned