KrF: Hvor er nestekjærligheten?

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, har stått i front for å lede partiet mot høyre. Foto: Hildegunn Bernsen/KrF

Hvor blir det av samaritanene i Kristelig Folkeparti? Nå skal de samarbeide med partier som svikter vanskeligstilte, syke og fattige ved å kutte i velferdsordninger som kutt i bostøtte, fri rettshjelp, uføretrygd, uføres barnetillegg, kjøpekraft til alderspensjonister og feriepenger til arbeidsledige.

Gunn Pound
Om Gunn Pound (13 artikler)
Gunn Pound er styremedlem i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i Oslo.

Hadde Jesus vært her blant oss ville han gitt Hareide en stor klapp på skulderen da begge ønsker å dreie partiet mot venstre. For venstresiden er på parti med de vanskeligstilte. Slik jeg kjenner Jesus ville han blitt så glad for Jesus ønsker at vil skal ta vare på mennesker med ekstra utfordringer, vise nestekjærlighet og elske våre neste som oss selv.

Fra søndagskolen i pinsekirken husker jeg så godt lignelsen om den barmhjertige samaritan der Jesus forteller om en mann som blir overfalt av røvere mellom Jerusalem og Jeriko og etterlatt i halvdød tilstand. En forbipasserende prest oppdager mannen, men viker til side og går videre. Det samme gjør en levitt. Men en samaritaner fikk se han og tok ham med til et herberge, ga ha pleie og betalte oppholdet.

LES OGSÅ: Rødt over dobbelt så stor som Venstre i meningsmåling — SV over dobbelt så stor som KrF

Dette er nestekjærlighet. Hvor blir det av samaritanene i Kristelig Folkeparti? Nå tenker jeg på dem i KrF som ønsker å dreie partiet mot høyre og som ønsker å samarbeide med FrP og Høyre. Partier som svikter vanskeligstilte, syke og fattige ved å kutte i velferdsordninger som kutt i bostøtte, fri rettshjelp, uføretrygd, uføres barnetillegg, kjøpekraft til alderspensjonister, kutt i feriepenger til arbeidsledige med mer. KrF har også støttet Høyres skattelettepolitikk og dermed bidratt til at forskjellene mellom fattige og rike øker.

I 2004 stemte KrF i Oslo bystyret sammen med partiene på høyresiden for at de kommunale subsidiene i kommunale boliger skulle fjernes og gjengs leie (litt under markedspris) innføres. Husleiene økte med rundt 100 prosent flere steder som kastet flere tusen ut i fattigdom. Fullt vitende om konsekvensene for byens vanskeligstilte.

KrF er et borgerlig parti på høyresiden som i regjering og i kommunestyrer har valgt å samarbeide med FrP, Høyre og Venstre. På den måten forteller de at de støtter de rike og undertrykker vanskeligstilte. Med min tro og overbevisning har jeg aldri greid å forstå hvorfor KrF er et parti på borgerlig side. For meg og mange andre står KrF som et Fariseerparti.

LES OGSÅ: Abortloven er ikke til forhandling!

KrFs hovedparole er menneskeverd og nestekjærlighet. Men hvor er nestekjærligheten når partiet gang på gang kutter i velferdsordninger?

Herren sier «Det du gjør mot andre det gjør du mot meg.»

Under trontaledebatten 4. oktober foreslo SV at Stortinget skal be Regjeringen undersøke konsekvensene for de som ble rammet av regjeringens kutt. Det vi snakker om er kutt i 15 ulike velferdsordninger. KRF stemte til manges skuffelse mot dette. Er dette et tegn på selvrettferdiggjørelse og et tegn på dårlig samvittighet?

I alle år har jeg grublet og grublet på hvorfor KrF er et borgerlig parti på høyresiden. Og hvorfor ikke et sosialistisk parti på venstresiden. Jeg er overbevist om at hvis Jesus fysisk var blant oss ville han vært med i Rødt eller SV. Nå tenker jeg på hans livssti der han gikk blant kriminelle, prostituerte og alle som var plassert nederst på samfunnets rangstige.

Nå håper jeg med mange andre at flere i KrF tar til fornuft og sammen med Hareide dreier partiet mot venstre. Da blir også Jesus glad. Det er jeg overbevist om.

Teksten ble først publisert på Gunn Pounds blogg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på KrF: Hvor er nestekjærligheten?

 1. AvatarKirsten Grønlund // 2018-11-03 kl 20:40 //

  Hvordan kan du Gunn Pound vite at Jesus ville gitt Hareide en stor klapp på skulderen?

  • Avatargunnpound // 2018-11-04 kl 19:38 //

   Er enig med deg. Jesus stod på de svakes side og det gjør også Hareide.

   • Krf-leder Hareide står på Krf-siden.
    Alle klarer å se at Krf-siden og partiet Krf ikke er helt og bare på den siden som ønsker mer og bedre velferd her i landet.
    Å snakke om det og å posere som prektig er ikke det samme som å gjøre noe og å ha en praktisk politikk som fungerer.
    Den praktiske politikken må omfatte industripolitikk og framtidsrettet næringspolitikk og satsing på kunnskaper og effektive skoler og ekte kamp mot narko-skadene.
    Alle barn og ungdommer må beskyttes bedre mot giftangrepene med narko, og alle må beskyttes mye bedre mot mobbing og trusler, og bøller og bølle-kultur må motarbeides tydelig.

 2. Hareide sier ja og nei på samme tid.
  Han ville trekke seg som leder av Krf, og han vil fortsette som leder av Krf.
  Det kristne budskapet var en gang tydelig tale der svaret måtte bli enten ja eller nei.
  Slik er det ikke i Krf.
  Ja er nei, og nei er ja, og det er ja-nei og ja og nei på samme tid.
  Jeg er også for mye mer og bedre velferd, men jeg er ærlig og redelig og sier fra at verdiene må skapes og pengene må tjenes og finnes med industri og med næringer her i landet.
  Og velferden må sikres i lang tid med oljeinntekter.
  Da sier jeg klart ja til olje og ja til de pengene som trengs nå.
  Sannhet og åpenhet og redelighet og ærlighet er det rette og ikke hemmelige avstemminger og ja og nei på samme tid.
  Hva i alle verden er det Ap roter med når det gjelder Krf?
  Rotet med å smiske med Krf betyr at Ap plasserer Ap på borgerlig side og på hykleborgerlig side i norsk politikk.
  Ap er også i ferd med å bli et småborgerlig grønnvasker-parti med småborgerlige klima-posører og uten respekt for industriarbeidere.
  Si klart og tydelig ja og ja og ja til mer og bedre velferd her i landet, og si samtidig klart og tydelig ja til inntektene og ja til inntekter fra norsk oljeindustri og annen industri.
  Si ja og ja og ja til mer velferd. Ja og ja og ja.

 3. AvatarJallaman // 2018-12-15 kl 09:44 //

  Sitat:
  «Nå håper jeg med mange andre at flere i KrF tar til fornuft og sammen med Hareide dreier partiet mot venstre. Da blir også Jesus glad. »

  Kort oppsummert sier forfatter: «De som har samme politiske syn som meg er gode og snille mennesker. De som mener noe annet er onde og egoistiske mennesker». Attpåtil mener hun selveste Jesus ville vært enig med henne.

  Merkelig at noen som er styremedlem i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon kan stå på sin høye hest og kategorisere mennesker på denne måten.

  Jeg vil oppfordre Radikal Portal til å reflektere over om nettstedet er tjent med denne type meningsinnlegg.

  • Avatargunnpound // 2018-12-15 kl 22:08 //

   Om man er styremedlem i FFO kan man ha et kristent synspunkt. Og Radikal Portal er et flott nettsted med plass til alle ytringer. Jeg mener at KRF ved å støtte høyresiden da støtter de rike og undertrykker de fattige. Å mene at KRF bør dreie mot venstre er ikke mot god presseskikk. Kan ikke se at kronikken krenker noen.

   • AvatarJallaman // 2018-12-16 kl 15:38 //

    Selvsagt kan medlemmer av FFO være kristne.

    Det jeg blir oppgitt av i innlegget er sitater som dette : «Jeg er overbevist om at hvis Jesus fysisk var blant oss ville han vært med i Rødt eller SV.»

    Hele innlegget bærer preg av å meninger av typrn «kun de som stemmer Rødt og SV er ordentlige mennesker og andre velgere er egoister som kun tenker på seg selv».

    Så enkel er ikke verden. Å styre et land innebærer å ta vanskelige valg. Bruker man mer penger på et godt formål må man nedprioritere et annet bra formål. Løsningen er dessverre ikke så enkel at man bare øker skatten til de rike heller. Robin Hood er et bra eventyr, men kan ikke brukes til annet enn underholdning.

    Jeg tror de fleste politikere står på og ønsker å skape en bedre verden. Så er man uenig om hvilke tiltak som fungerer best.

    Innlegg der man tipper hvilket parti Jesus ville stemt på om man hadde levd i dag er helt verdiløse. Kanskje Jesus hadde vært en realist som hadde valgt en gylden middelvei som ligger midt i mellom ytterpunktene? Hverken du eller jeg vet det noe om dette Gunn.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-12-16 kl 17:29 //

     Kristendommen som alle andre religioner har alltid vært gjenstand for politisk tolkning og politisk bruk. Jeg er ikke kristen, men har lest bibelen. Ikke med min største velvilje klarer jeg å lese den som at kristendommen er noe annet enn fattigfolkets religion, i opposisjon mot makt og mer spesifikt pengemakt.

     Jesus, som det bli fortalt om ham i Det nye testamentet, valgte ingen middelvei, men sa at frelse er for de fattige, at man måtte si fra seg rikdom for å oppnå frelse. Hans sympati og kamp var med småkarsfolket, ikke med eierklassen og de geistlige. Det er ganske litt overførbart til dagens politikk og Gunn er ikke den første som har gjort det og blir ikke den siste. Frigjøringsteologien var en hel retning innafor katolisismen som reindyrka disse idealene. De blei politisk forfulgt og til og med drept.

     Her er en sang om Jesus om akkurat dette som du kanskje vil like: https://www.youtube.com/watch?v=xmbdTLcbN3Q

     • AvatarJallaman // 2018-12-18 kl 10:50 //

      Det er lett å tolke Bibelen på mange måter. I USA er det nok mange republikanere som går i kirken hver søndag som er like overbevist om at de har rett i sin tolkning som det Gunn har.

      Jeg er i likhet med Jesus enig at vi skal ta vare på de svake. Spørsmålet er hva slags politikk vil gjøre oss i stand til det. Her er ikke svaret like opplagt. Bibelen kan være en moralsk rettesnor. Men du finner ingen veiliedning hverken i Bibelen eller eventyret om Robin Hood på hvor mye penger man skal bruke på utbygging av infrastruktur, skolepolitikk, hvilken skattesats som er optimal etc.

     • Avatargunnpound // 2018-12-18 kl 11:04 //

      Vi vil aldri i vårt jordeliv få svar på hva Jesus ville valgt. Om han ville meldt seg inn i FRP Høyre, el. et parti på venstresiden. Derfor foreslår jeg nå at vi godtar at noen tenker sånn og andre tenker slik. Med dette ønsker jeg deg Jallman og alle her inne på Radikal Portal en fin jul og et godt nytt år med 1000 gleder og 0 sorger.

     • AvatarJallaman // 2018-12-18 kl 14:45 //

      God jul og godt nytt år til deg og Gunn, samt alle andre som leser dette.

    • Avatargunnpound // 2018-12-16 kl 22:33 //

     Hei Jallmann ! Det er rart at man kan bli oppgitt over at noen mener at Jesus var sosialist. Dette handler vel mest om å tåle at andre tenker i andre baner enn en selv. Jeg tåler godt at mange mener at de kristne bør stille seg på overklassens side uten at jeg blir oppgitt over dette. Idag er jeg 67 år og har levd noen år og jeg husker godt som ung at jeg ble oppgitt og frustrert hvis andre mente noe annet enn meg. Med årene har jeg blitt mer tolerant over at vi oppfatter verden forskjellig og at vi tolker bibelen forskjellig. Det jeg vil frem til er at når KRF støtter høyresiden i politikken så støtter de rikmannsklassen og glemmer de vanskeligstilte. Vi må huske at Jesus gikk blant fattige, rusmisbrukere, prostituerte og alle som var nederst på samfunnets rangstige.

     • AvatarJallaman // 2018-12-18 kl 10:43 //

      Selvsagt må vi tåle at andre tenker i andre baner enn seg selv. Meningsmangfold er viktig og du må få lov å ha dine meninger.

      Men jeg føler at innlegget ditt ikke bidrar til noe som helst. Kort oppsummert sier innlegget ditt noe sånt som «KRF har ingen nestekjærlighet ettersom de samarbeider med Høyre og FRP. En ekte kristen, som Jesus, hadde stemt på Rødt eller SV».

      Innlegg er bare masse udokumenterte påstander og ukvalifisert synsing. Ingen som leser det vil bli noe klokere, få noe mer innsikt eller reflektere over noe nytt som man ikke har tenkt over før. Et innlegg som hadde påstått at Jesus ville stemt på FRP hadde selvsagt ikke vært noe bedre.

      Skriv heller et innlegg om hvorfor du tror Rødt sin politikk vil gi mindre fattigdom enn det Høyre sin politikk vil gi. Vis til data som kan begrunne dine påstander. Isåfall tror jeg du klarer å overbevise flere enn om påstander om at du er helt overbevist om at Jesus ville være medlem i Rødt eller SV.

Kommentarfeltet er lukket.