I fjor blei verdens milliardærer 20 prosent rikere

Tre rike karer: Mark Zuckerberg, Stein Erik Hagen og Jeff Bezos. Foto: Guillome Paumier, Wenche Nybo/Kulturdepartementet og Steve Jurvetson

Mens stadig flere land kutter i velferdstjenester og offentlige ytelser gjør verdens aller rikeste det bedre enn noen gang.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Ifølge en rapport av den sveitsiske banken UBS og revisjonsselskapet PriceWaterhouseCoopers (PWC) økte verdens dollarmilliardærer sine formuer med 20 prosent i fjor. Den samla formuesveksten til de aller rikeste var på 1.400.000.000.000 dollar — 1.400 milliarder dollar. Det tilsvarer 11.800 milliarder kroner, nesten like mye som ti norske statsbudsjetter og større enn samla inntekt for hele den spanske befolkninga i løpet av et år.

Til sammen er det 2158 dollarmilliardærer i verden, ifølge rapporten. Disse fikk i gjennomsnitt 648 millioner dollar, 5,4 milliarder kroner, i formuesøkning i fjor. Den totale formuesøkninga inkluderer den til de som blei milliardærer i løpet av året.

Etter finanskrisa i 2008 har stadig flere land kutta ned på velferdstjenester og offentlige stønader og kutta i skatter til de rikeste.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufult det er å være rik

Rapporten gjør anonyme intervjuer med flere av milliardærene og legger mye vekt på det som hevdes er deres store vilje til veldedighet. Både UBS og PWC har vært involverte i svære skandaler i forbindelse med skatteunndragelse og svindel de har bedrevet på vegne av og i samarbeid med sine superrike kunder.

Et av eksemplene som trekkes fram er verdens rikeste mann, Jeff Bezos, hvis selskap Amazon er kjent for fagforeningsknusing, elendige arbeidsforhold, samt overvåkning både av ansatte og av kunder. Bezos’ selskap har nylig gått med på å heve minstelønna på sine anlegg i USA til 15 dollar per time etter en lang kampanje hvor det blant annet kom fram at mange av de ansatte måtte få matkuponger av myndighetene for ikke å sulte.

Tidligere i år kom den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam ut med en rapport som sier at den rikeste prosenten av jordas befolkning tok 82 prosent av velstanden som skaptes i fjor.

LES OGSÅ: Velferdsprofitør og skattesnyter mener fattige har dårligere gener enn rike

UBS/PWC-rapporten sier at dagens formuer relativt sett er større enn noensinne. Den lister ikke opp alle med milliardformue, men ifølge Forbes’ siste liste var det 15 nordmenn med i klubben av de søkkrike. I norske kroner fikk Norge 23 flere milliardærer i fjor, ifølge NRK.

Tidligere i dag kunne Nettavisen melde at utviklinga på Oslo Børs gjorde at Norges ifølge skattelistene rikeste person, arvingen Gustav Magnar Witzøe, er rikere enn noensinne. Bare aksjeposten hans i lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest er nå verdt 25 milliarder kroner.

I løpet av fem år har arvesummen fra avdøde milliardærer økt med et gjennomsnitt på 17 prosent hvert år. De samla milliardærarvene i 2017 var nesten 1000 milliarder dollar. 44 personer arva i 2017 mer enn én milliard dollar.

*Tidligere sto formuesveksten til 14.000 milliarder dollar. Dette har blitt korrigert til 1.400 milliarder etter påpekning fra leser. Vi beklager feilen og takker for innspill.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.