Fem millioner til Født Fri – et spørsmål om kompetanse og habilitet

Født Fris Shabana Rehman og Venstres Abid Raja. Foto: norden.org og Liv Aarerg/Venstre

Regjeringen foreslår fornyet støtte på fem millioner til Født Fri etter forslag fra Venstre. Men hva kan organisasjonen sies å ha utrettet og er Abid Raja inhabil i denne saken?

anonym
Om anonym (35 artikler)
Denne skribenten har, i samråd med Radikal Portal, valgt å være anonym.

Minoritetsorganisasjonen Født Fri ble etablert november 2017 og har siden fått mye medieoppmerksomhet — både medlemmer, leder og selve stiftelsen. Daglig leder er Shabana Rehman som har lang fartstid som samfunnsdebattant, forfatter og spaltist. Sammen driver hun Født Fri med organisasjonssekretær Morten Guldberg som har jobbet de siste elleve årene med Kantar TS, et markedsanalyseinstitutt. I tillegg er han styreleder i skeptikerforeningen Skepsis og har også tidligere vært styreleder i foreningen Ateistene og grunnlagt Eureka.

Ingen av dem har kompetanse som viser at de er gode kandidater og relevante til å jobbe med mennesker som har opplevd æreskontroll og sosial kontroll. Gerd Fleischer som sitter i styret har slik erfaring da hun var med å bygge opp Oslos krisesenter, men utenom henne sitter ingen med kompetanse til å ta imot og gi oppfølging mennesker som har blitt utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Jeg synes man bør kunne kreve at de ansatte i en slik organisasjon skal ha faglig kompetanse og erfaring.

LES OGSÅ av Valerie Louhibi: Minoritetskvinne til salgs

Amal Aden og Imran Haq var med i styret fra starten og har begge jobbet med relevante problemstillinger. Men de har trukket seg. Haq fordi hun vil prioritere andre oppgaver og Aden ønsker ikke å kommentere hvorfor, ifølge Minerva.

Født Fri framstår som en av vinnerne på regjeringas forslag til årets statsbudsjett med støtte på fem millioner. Dette i tillegg til de fem millionene de ifølge Utrop fikk ved oppstart. Dette er en uvanlig stor pengesum til en helt ny organisasjon. Født fri har blitt rost opp i skyene av både politikere som Hadia Tajik, Trine Skei Grande, Erna Solberg og ikke minst Abid Raja.

Da Rehman besøkte kontoret til Trine Skei Grande i fjor fikk de løfter om at Venstre ville kjempe for at organisasjonen skulle få fem millioner kroner over statsbudsjettet. Abid Raja var også til stede og kalte Rehman for en «pionér» til Aftenpostens utsendte. Drøyt to uker senere skrev Raja en kronikk i samme avis, hvor Rehman og noen av medstifterne ble omtalt som «skamløse 2.0» og Raja fortalte at de har foreslått en bevilgning på fem millioner før organisasjonen en gang formelt har blitt stiftet.

Født fri er et godt initiativ, men det er noe som skurrer med bevilgningen på fem millioner til en stiftelse som regjeringen har fått bekymringsmelding om. Abid Raja er en barndomsvenn av Shabana Rehman. Her er det noen habilitetsspørsmål som bør avklares!

Ifølge Aftenposten er Født Fri «ment å være en samfunnsaktør som bidrar til støtte og hjelp til de som rammes». Jeg har forsøkt å finne ut hva de konkret holder på med utenom å posere for media og holde debatter og foredrag, men forgjeves. Jeg ser seminarer og offentlige personligheter, men ingen antydninger til hjelpetiltak eller et faglig aspekt. Det hadde også vært fint om de la frem hva de har gjort med de første fem millionene de fikk ved oppstart.

Født fri er en interessant stiftelse, men jeg er en av mange som stusser over både dens økonomi og kompetanse, også med tanke på habilitet. For at stiftelsen skal få fornyet tillit, er vi nødt til å se dem med et kritisk blikk. Spesielt med tanke på at regjeringen fikk bekymringsmelding i vårparten i år, som vi fremdeles ikke vet innholdet av. Vi er nødt til å finne ut hva som har gått galt når styremedlemmer har meldt seg ut. Er født fri kompetente nok?

VLOri

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned