Carl I. Hagen: Kavanaugh ville vært skikket som høyesterettsdommer – også med dom for voldteksforsøk

Carl I. Hagen. Foto: Bård Gudim/FrPMedia

Voldtekt og planlagt gruppevoldtekt er blant beskyldningene mot den høyesterettsnominerte dommeren. - Det avgjørende er hva han har gjort som voksen mann, sier Hagen til Radikal Portal. Selv med dom for voldtektsforsøk mener han Kavanaugh kunne vært skikket.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

«Ser høringen med Kavanaugh om Høyesterett i USA. Anklager om helt vanlig oppførsel fra 17-18 åringer som er heterofile mer enn 30 år siden skulle altså diskvalifisere ham fra en post nå! Dette er sprøtt! Håper han vinner mot disse demokrater som gjør hva de kan for å stoppe en konservativ dommer!»

Slik uttaler grunnlegger av Fremskrittspartiet, partiets viktigste person gjennom historia og nå bystyremedlem i Oslo for FrP, Carl I. Hagen, seg på Facebook. Hagen refererer til kanskje den største nyhetssaken i USA for tida, at mannen Donald Trump har nominert for å bli høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh, skal ha deltatt i flere seksuelle overgrep.

Hagen forteller Radikal Portal at det viktige er hva Kavanaugh har gjort etter han blei voksen, og at selv med voldtektsdom kunne han vært skikket til å bli høyesterettsdommer.

LES OGSÅ: Med Carl I. Hagen for fred

Anklaget for voldtekstforsøk og planlagt gruppevoldtekt
Høringen i Senatet vil være med på å avgjøre om han vil stemmes gjennom som den neste til å innta den mektige posisjonen. Der har Christine Blasey Ford fortalt at hun blei dyttet inn på et rom og ned i ei seng hvor Kavanaugh skal ha forsøkt å voldta henne. Han skal ha pressa handa si over munnen hennes, noe som fikk henne til å frykte at hun skulle bli kvalt til døde. Kavanaugh og hans venn skal ha ledd og kost seg mens Blasey Ford var livredd.

Skjermdump fra Carl I. Hagens facebookside.

Hun er den første, men ikke den eneste som har anklaget Kavanaugh for seksuelle overgrep. En annen kvinne har fortalt at han presset penisen sin i ansiktet hennes på en fest, mens en tredje har sagt at han og kompisene planla å skjenke unge kvinner fulle for så å gjengvoldta dem.

LES OGSÅ: Mørketall: Voldtektsofrene kommer til orde

«Vanlig oppførsel»
På tross nærmere 250 kommentarer under facebookposten i skrivende stund har ikke Hagen gått nærmere inn på hva han mente. Men mange reagerer kraftig på at politikeren normaliserer voldtekt, gjengvoldtekt og andre seksuelle overgrep. Andre vil ha seg frabedt at slike handlinger er «helt vanlig oppførsel fra 17-18-åringer som er heterofile», slik Hagen skriver.

Når Radikal Portal ringer den tidligere FrP-lederen sier han at det kun er påstander mot Kavanaugh og de ikke nødvendigvis stemmer. Det er det generelle i anklagene han har villet adressere, ikke de spesifikke anklagene om voldtektsforsøk:

— Det er da helt normalt at heterofile gutter prøver seg på heterofile jenter når de begge er beruset, sier Carl I. Hagen til Radikal Portal.

— Noen ganger blir det litt knuffing og det er dumt. Å dra henne inn på et rom med en annen gutt, slik han er anklaget for, er uakseptabelt, men det relevante her er jo hva han mener om abort og andre ting som kan bli aktuelt i hans virke som høyesterettsdommer.

LES OGSÅ: Jeg kjenner min voldtektsmann. Han er som alle andre. Han er en i gjengen.

«Resultat av metoo»
Hagen understreker at det er påstand mot påstand og mener at Blasey Ford og andre kvinner som har stått fram den siste tida burde gjort det da det skjedde, ikke nå.

—  Jeg begriper ikke hvorfor dette ikke ble anmeldt den gangen.

— Har du forståelse for at det kan være og har vært vanskelig for kvinner som Blasey Ford å stå fram med en slik hendelse?

— Nå har hun jo gjort det da… Hvis han har skikket seg vel etter ungdomstiden så kan man ikke holde mot ham hva han gjorde i 17-18-årsalderen? Det her er et resultat av metoo hvor alle kvinner automatisk skal bli trodd på når de kommer med anklager.

— Det er jo en høring hvor de nettopp skal ta stilling til troverdigheta i anklagene basert på hva som kommer fram der.

— Ja, og der burde de jo snakke om hans utdannelse og hva han har gjort som dommer, ikke om hva som kan ha skjedd mens han var ung og var på fest.

LES OGSÅ: LO og seksuell trakassering 1985-2017: Fra mobbing på jobben til «Me Too»

Voldtektsforbryter som høyesterettsdommer
— Men det skal vel være spesielt strenge krav til en som skal være høyesterettsdommer?

— Ja, og det krever gode juridiske kunnskaper og at man har skikket sitt embete godt. Hadde det vært en anmeldelse og en dom, og han hadde sittet inne i et år eller noe sånt, så mener jeg fortsatt ikke at det hadde diskvalifisert ham.

I Norge vil en dom for voldtektsforsøk ekskludere den straffedømte fra en rekke jobber resten av livet, inkludert innafor rettsvesenet. Det vil også gjøre at vedkommende etter all sannsynlighet ikke slipper inn i USA.

— Hvor langt skal man gå tilbake? spør Hagen retorisk. — Det neste blir vel at en 12-åring som har slått neseblod på en 11-åring skal holdes utenfor i voksen alder.

Må anmelde med en gang
Hagen understreker at voldtektsofre har med å anmelde saken like etter den har forekommet og ikke gjøre en sak ut av det hele lenge etter det har skjedd.

— Blasey Ford anmeldte ikke saken den gang den angivelige voldtekten skal ha funnet sted. Da har hun i realiteten frasagt seg muligheten gjøre dette til noe som skal ha relevans i dag.

Nok en gang sier Hagen at det er hva Kavanaugh har gjort i voksen alder bør være det tellende for om han får jobben som høyesterettsdommer.

— La meg bare si dette, og det må du få med, det avgjørende er hva han har gjort når han har blitt voksen, 25-26 år gammel. Har han gjort en god jobb og vist seg skikket, vel da er det det han skal måles etter, ikke noe som skal ha skjedd på en fest mens han var ungdom.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Carl I. Hagen: Kavanaugh ville vært skikket som høyesterettsdommer – også med dom for voldteksforsøk

 1. Avatarlovåundre // 2018-09-29 kl 00:00 //

  Atter en gang er det ei som står frem.
  Denne gang ei som er professor i psykologi på et universitet og som har båret på dette i årevis og gråtkvalt nå endelig greier å fortelle om den vonde hendelsen.
  Det er ikke frisørdama på det lokale kjøpesenteret som nå står frem i media om hendelsen på en hjemmefest for over 35 år siden, og som nå beskylder 50 åringen som sitter i kassa på Kiwi ved siden av.
  Nei det kommer ikke frem i media, eller kanskje dem bare prater ut med hverandre og får ordnet opp på den måten.

  Nei, disse hendelsene i USA og her til lands er ofte i politiske eller de høyere kretser.
  Dette er ofte folk i politikken og andre som må dyrke dialogens og samarbeidets kunst.
  Men det å ta kontakt med overgriperen for å prøve å ta en prat om det som skjedde på festen eller partiseminaret her hjemme, er visst veldig vanskelig ser det ut som, selv etter mange mange år.
  Det undrer meg at en psykologprofessor går og bærer på dette vonde i årevis istedenfor å prøve å ta kontakt med disse to mennene for å ta en prat om hendelsen, eller anmelde, med det formål å bearbeide sine egne vonde følelser.
  Kanskje overgriperne også kunne ha godt av å prate ut om det som skjedde.
  Men uansett, årene går og man bærer videre på det vonde.
  Og så når en av disse mennene skal bli høyesterettsdommer eller noe annet viktig, da står disse kvinnene plutselig frem for hele verden med de enorme personlige omkostninger det medfører og forteller i detalj om disse vonde hendelsene.
  Ja, jeg vet at det er tøft å ta kontakt med noen som en føler har gjort en vondt.
  Kanskje er det en overdreven respekt i mange miljøer for dem som er høyere på strå, for det er jo oftest dem som er høyere på strå som begår overgrepet.
  Men allikevel så undrer dette meg.

 2. AvatarReidar Rasch // 2018-09-29 kl 10:29 //

  CIH er vel den som har besst erfaring med egne partifeller, så han vet nok hva han snakker om – hva som kvalifiserer og hvem som passer til høye tilleittsverv og denslags…

 3. Dette er en etisk og moralsk sak for borgere i USA.
  Carl Ivar Hagen må få mene hva han vil, men han bør huske på at dette ikke er personer eller hendelser i NoregNorge, og ikke hendelser eller påstander om hendelser på områder i verden der norsk lov skal gjelde.
  Borgere i
  USA har rett til å utnevne folk til stillinger der i USA uten å ta hensyn til hva enkeltpersoner her i landet mener om saken, samme hvor underholdende saken eller situasjonen er for noen utenfor USA.
  Jeg vil heller vurdere saker som virkelig betyr noe for mange borgere i land og stater.
  Ett konkret eksempel på hva jeg mener med det er boligpolitikken i kaos-Tyskland.
  Mer presisering : Jeg vil heller se på tysk boligpolitikk enn på en tyrker på besøk i Tyskland.
  Dette nevner jeg på Twitter i dag.
  Jeg vil heller se på levevilkårene for store grupper borgere i USA enn på detaljer om ungdomstiden til en person som kan få et dommerembete.
  Mange gjorde en del dumme sprell i ungdomstiden i flokk og med gjensidig dum påvirkning av og mellom andre dumme ungdommer, og i alle fall i en eller annen ruspåvirket tilstand.
  Hvis alt det skal hentes fram som en dommens dag, tror jeg mange vil føle at det blir ubehagelig nok.

Kommentarfeltet er lukket.