Resett-medeier truer Radikal Portal med søksmål – men vi lar oss ikke skremme til taushet

Faksimile VG 5. januar 2010 og Resetts logo og slagord.

Oskar Jørgensen har brukt penger for å styrke ytre høyre. Nå vil han bruke dem for å skremme Radikal Portal fra å kritisere ham. Det kan han bare glemme.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

19. juli publiserte Radikal Portal meningsartikkelen Ny medeier i Resett driver skandaleomtalt rehabiliteringssenter i Thailand. I teksten trekkes det fram noen gamle saker om VG skreiv om Oskar Jørgensens senter hvor det kommer fram at han har TAPPET Visa-kortet til lam mann og Tar beboere med på GO GO-BARER, slik overskriftene lød den gangen.

Jørgensen blei en rik mann etter privat drift av barnevern samt avlastning og boligtjenester for funksjonshemmede, for deretter å selge velferdsbedriftene videre med millionfortjeneste. Deler av gevinsten har gått til ytre høyre. Før var det SIAN som fikk penger, nå har velferdsprofitøren skutt kapital inn et sårt trengende Resett.

LES OGSÅ: Ny medeier i Resett driver skandaleomtalt rehabiliteringssenter i Thailand

En riking som saksøker
Nettsida på ytre høyre har fått enorm oppmerksomhet og drahjelp fra etablerte medier allerede før de starta opp. Penger har også drysset på dem fra landets rikeste som åpenbart ser det i sin interesse at et allerede høyrevridd medielandskap i Norge trekkes enda mer i den retninga. Mediemangfoldet i Norge er skralt, ifølge Resett, så deres stemme er veldig viktig for at dette skal utvides og for at ytringsfriheten skal styrkes.

Det er imidlertid flere av Resetts eiere og skribenter som virker å mene at mediemangfoldet slettes ikke er så viktig, i alle fall ikke når det er dem sjøl som kritiseres. Tidligere i år truet skribent og (nå) medeier i Resett, Einar Hammer Radikal Portal med søksmål. Saken var spesiell med tanke på at Hammer nekta å fortelle hvorfor og heller ikke ville la seg intervjue om saken. Med mindre Hammer er ekstremt tålmodig så har dette vist seg å være en tom trussel.

Denne gangen kan det være at det faktisk blir en rettsak. Jørgensen er langt mer formuende enn Hammer og har gjentatte ganger tidligere tatt folk for retten når han føler seg forulempa. Det mest famøse eksempelet var da han saksøkte en person for å ha trykka «like» på en facebookoppdatering som omtalte Jørgensen i negative ordelag. Jørgensen tapte selvfølgelig den saken.

LES OGSÅ: Resett-journalist sier han vil saksøke Radikal Portal — nekter å si hvorfor

Vil fortie med pengemakt
Å bli saksøkt kan være dyrt, tidkrevende og slitsomt. Dette selv om man ikke blir dømt eller vet at man ikke vil bli det. Når man er søkkrik er det mindre belastende, både som saksøker og saksøkt. Dette vet Oskar Jørgensen, både når han går til sak og når han truer med det. Dette er et privilegium rike folk har. Det er en av mange måter de kan utøve makt over fattige(re) på. Oskar Jørgensen vil ha en offentlig beklagelse og et dementi for over omtalte artikkel. Dette krever han av forfatteren Kenneth Arctander Johansen og Radikal Portal for å ha publisert den. Vi har ingen intensjoner om å la oss fortie. Vi har ikke tenkt å la oss presse til stillhet. Vi bukker ikke under for pengemakt.

Gårsdagens oppslag i Klassekampen.

Som det kommer fram av gårsdagens Klassekampen har underskrevne og Arctander Johansen møtt Oskar Jørgensen og flere andre for å diskutere det potensielle søksmålet. Jørgensen med entourage mente artikkelen om ham inneholdt feil, men klarte aldri å peke på noe i saken som ikke stemmer. Både før under og etter møtet har Jørgensen blitt fortalt at han gjerne må komme med tilsvar. Han blei seinest i går spurt om han hadde noen videre kommentarer etter at Klassekampens sak blei publisert og om han hadde bestemt seg for å gå til sak, men han vil fremdeles ikke uttale seg og trusselen henger fortsatt i lufta.

Resett, mediemangfold og ytringsfrihet
Selv bedyrer Jørgensen at denne saken ikke har noe som helst med medeierskapet i Resett å gjøre, men det er jo nettopp det som er utgangspunktet for at han er omtalt. Hans forsøk på å distansere seg fra Resett styrkes ikke av at en annen medeier (og skribent) møtte opp sammen med ham og sa seg støttende til et eventuelt søksmål.

Denne saken viser hvordan ytre høyre og rikfolk allierer seg og hvordan Resetts påståtte ønske om mediemangfold ikke står til troende, ei heller deres erklærte kjærlighet for ytringsfrihet.

Det er ikke noe nytt da Resett har kjørt særdeles stygge hetsekampanjer, blant annet mot Sumaya Jirde Ali, og lot en drapsoppfordring mot henne stå i sitt kommentarfelt. Å innskrenke den offentlige debatten har alltid vært på ytre høyres saksliste, om de har ønsket å si det høyt eller ikke. Truslene, om de kommer i form av søksmål eller drapsoppfordring, har nettopp det som formål.

Det er mulig de tror vi vil la oss skremme, men det kan de bare glemme.

Resetts redaktør Helge Lurås ønsker ikke å kommentere saken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.