Letnes og trøndergutten – naivitet eller sikkerhetspolitisk skandale?

Foto: Bård Gudim

Per Sandbergs framferd har i beste fall vært svært naiv. I verste fall kan det være en sikkerhetspolitisk skandale.

Serias Nadimi
Om Serias Nadimi (2 artikler)
Serias Nadimi er kurder fra Iran. Han er bioingeniør fra Universitet i Tromsø og er medlem av Irans Kommunistiske Parti (CPI) og Rødt.

I juli tok fiskeriminister Per Sandberg ferien i Iran med sin kjæreste Bahareh Letnes. Seinere ble det det oppdaget at Sandberg hadde med seg jobbtelefonen, og nesten alle norske media ble oppmerksomme på reisen. Alt i alt er det grunn til å stille rekke spørsmål rundt Sandbergs sak. Blant annet, hans deltagelse med Letnes under Nouruz-feiringen på den iranske ambassaden, deltakelse av feiringen av den islamske revolusjonen, bruk av jobbtelefonen i Iran og så videre.

I verste fall
Skal denne saken analyseres i et sikkerhetsperspektiv så må man faktisk se på muligheten for at noen av de verste antakelsene noen har gjort i denne saken har noe for seg. Hvorfor har Letnes slått seg ned med en trønderstatsråd, og ikke med en trøndermodell? Er det ikke fordi trønderstatsrådet passer bedre for Bahareh enn trøndermodellen for å oppnå sine mål?

Om prestestyret i Iran har lik grunnlov som den franske eller tar utgangspunkt i den , hvorfor er utroskapsloven i Iran fortsatt gjeldende for iranske kvinner og hvorfor er tvangsgifte og et kjæresteforhold i det hele tatt en problemstilling? Var det ikke Letnes som søkte asyl på grunn av tvangsekteskap i 2008? Hvis presteregimet har samme grunnlov som Frankrike, slik som Letnes kommenterte på NRK, hvorfor forsvarte ikke lovverket henne mot tvangsgifte? Letnes aktivitet i Norge for presteregimet og holdning om styret, kan si noe om hennes forhold til regimet.

Det finnes tilstrekkelige bevis for hvordan det iranske presteregimet har prøvd å overvåke i Norge. De mest aktuelle sakene er PSTs frykt for kunnskapseksport til det iranske atomprogram, Irans forsøkt på å verve asylsøkere for å drive overvåkning av den iranske opposisjonen i Norge, 52 iranske forskere kastet ut av PST og brevet fra visepresidenten i Europa-parlamentet om iranske spioner i Norge.

Irans spionasje
Det at Iran bruker aller mulige veier for spionasjen, er ikke noe nytt for oss. Presteregimet i Iran har benyttet seg av alle mulig midler for innsamling av både dagens aktuelle informasjon i teknologiske retninger og allmenn informasjon. Presteregimet gjør dette med ulike hensikter. For det første nedkjempe eksil-opposisjoners aktivitet mot regimet og overvåkning av dem. For det andre å få tak i eventuelle kunnskaper og ferdigheter innen det teknologiske feltet for utvikling av sitt atomprogram.

Basert på fakta om hvordan Iran spionerer i Norge og hvordan Letnes har vist lojalitet til presteregimet, er det mer enn nok til å vekke nok mistanke til i alle fall å opptre med stor grad av forsiktighet. Letnes har fått oppholdstillatelse gjennom asylsystemet i Norge for så å ha fått norsk statsborgerskap. I tillegg har hun beholdt sitt iranske statsborgerskap og har lagt ut et bilde av seg ved den iranske ambassaden under det siste iranske presidentvalget. Hvis en virkelig har flyktet fra Iran på grunn av umenneskelig handling, hvordan går det an å delta i ulike sammenhenger i den iranske ambassaden? I tillegg tar hun kofferten og uten noe som helst stress drar hun tilbake til Iran i en type kjæresteforhold som er uakseptabelt for regimet. Erfaringer viser at uten å ha tilknytning til presteregimet, er noe slikt svært vanskelig.

Skatten Sandberg
Hvis de aller verste mistankene mot og scenariene med Letnes skulle vise seg å ha noe sannhet i seg, er det lett å forstå hvorfor hun skulle forelske seg i den kjekke trøndergutten. Han ville vært en skatt for henne. Et forhold med Sandberg vil i den sammenheng gitt henne mer godvilje hos det iranske regimet. Man sliter med iranske hackere verden over. Så kan en tenke seg hvor stor muligheten blir for iranske hackere når en statsråd fra Norge med jobbtelefon har havnet i deres fang!

Når Letnes sammenligner presteregimets grunnlov med Frankrikes grunnlov er det kanskje fordi er det skammelig for henne å si at i hennes hjemland henrettes mennesker på gata, folk blir pisket offentlig, kvinner som er utro risikerer steining, og Nikah mut’ah-loven har skapt tusener foreldreløse barn som er hjemløse blant annet i hennes egen hjemby. Så, går det an å sammenligne presteregimets grunnlov med Frankrikes grunnlov? En kan ikke benekte all den elendigheten som en av verdens mest grusomme, islamistiske styrer har skapt, uten å ha tilknytning til selve systemet. Et slikt kjæresteforhold som Sandberg og Letnes er i, er ikke tillat og akseptabelt i Iran. Så hvordan har Per og Letnes har unngått å straffes for lovbruddet i Iran?

I beste fall naiv
Vi bør spørre FrP-folka om igjen og om igjen: Hvordan går det an at en statsråd som er døpt i en kristen kirke har inngått et forhold uten noen som helst betingelser i et muslimsk land der Sharia-loven er gyldig? Kanskje byttet trøndergutten religion før feriereisen?

Per Sandberg har nå gått av, men fra Erna Solbergs side virket det mer som det var mediehandteringen av saken som var det skandaløse. Det er det imidlertid den tidligere fiskeriministerens i beste fall naive framtreden overfor et autoritært religiøst diktatur som absolutt ikke regnes som noen venn av Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Letnes og trøndergutten – naivitet eller sikkerhetspolitisk skandale?

 1. AvatarKnut Konsulent // 2018-08-19 kl 13:36 //

  En god artikkel.

  Jeg likte spesielt godt at det linkes til dokumentasjon.

 2. AvatarTheGuard // 2018-08-19 kl 14:17 //

  Godt skrevet. Denne kunne vært publisert i Resett og Document også, for dette har de skrevet om lenge. Men ja, kanskje vi nordmenn er naive, for det reises stadig spørsmål. Du har nevnt noen, andre er f.eks hvorfor ble Bhatti sammen med en TV2-journlist, og ikke en likesinnede, hvorfor reiser folk som er på flukt fra landet sitt, hjem på ferie til det samme landet? Vi har mange ubesvarte spørsmål. De fleste vi kjenner og møter på av innvandrer er jo fantastiske mennesker, hyggelige og snille. Jeg kjenner ingen slemme av dem (ikke som jeg vet ihvertfall)

 3. AvatarHarryNordmann // 2018-08-26 kl 23:55 //

  Hva med sosialistiske Geijeraffæren https://youtu.be/Nyr6rvvuMUM

Kommentarfeltet er lukket.