Høyreekstremister angrep sosialistisk bokhandel i London

Bookmarks i London. Foto: Verso Books

Med Donald Trump-maske, ropende muslimfiendtlige slagord, ødela høyreekstremistene bøker og truet personalet. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Lørdags kveld, da det nærmet seg stenging for Bookmarks i London, gikk om lag et dusin mennesker inn i bokhandelen. Ifølge de ansatte hadde en av angriperne på seg Donald Trump-maske mens andre bar på plakater med slagord kjent fra den høyreekstreme alt-right-bevegelsen.

De reiv ned bøker som handlet om islamofobi, kalte muslimer for pedofile og mente venstresida var antisemitter.

— Boka de plukka opp når de skreik om antisemittisme var Abram Leons On The Jewish Question. Det er en bok om jødisk historie og antisemittisme, fortalte Noel Halifax til Socialist Worker.

— Kunne det vært mer upassende!? Abram Leon døde i konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

Høyreekstreme har lange tradisjoner for angrep mot litteratur og litterærere verker de ikke liker. Mest berømt er sannsynligvis nazistenes bokbål under Adolf Hitlers styre.

LES OGSÅ: Tommy Robinsons tilhengere angrep fagforeningsleder

Konspirasjoner
Plakatene skal blant annet hatt påskrift som «BBC — British Bolshevik Cult», en høyreekstrem konspirasjonsteori om at kommunister styrer den britiske statskanalen BBC. Konspirasjonsteorien er gammel og har spesielt vært rettet mot jødene som har jobbet i BBC, og da særlig i sammenheng med den nazistiske propagandaen om «jødebolsjeviker».

En av angriperne blei gjenkjent etter et tidligere besøk i den sosialistiske bokhandelen tilknytta fagforeningssammenslutninga TUC. Da hadde han blitt bedt om å gå etter han hadde kranglet med kunder i lokalet, anklaget dem for fake news og plaget dem med alt-right-slagord.

Hyller blei revet ned, bøker og magasiner ødelagt. Ifølge The Guardian antas det at høyreekstremistene kom fra en demonstrasjon som fant sted i samme by tidligere på dagen. Da hadde deler av ytre høyre samla seg for å protestere mot det de mener er sensur av den Trump-vennlige konspirasjonskanalen Infowars.

Infowars er kjent blant annet for å ha fremma løgnhistoria om at et pizzeria i New York fungerte som skalkeskjul for en barneovergrepsring drevet av Det demokratiske partiet hvor bakrommet blei brukt for å voldta mindreårige. Hvor usannsynlig det enn måtte være endte det opp med at en av programmets følgere avfyrte skudd mot en pizzarestaurant i byen. Det har blitt registrert flere hendelser hvor pizzabakere har blitt trakassert og anklaget for overgrep på barn som følge av den såkalte Pizza Gate.

LES OGSÅ: Voldsdømt høyreekstremist fengslet igjen — Per Willy Amundsen mener det er en ytringsfrihetssak

Siste i ei rekke
Angrepet på Bookmarks er den siste i en rekke høyreekstremistiske voldsepisoder i Storbritannia den siste tida. Flere ganger har motdemonstranter og politi blitt angrepet i forbindelse med markeringer til støtte for den volds- og svindeldømte høyreekstremisten Tommy Robinson. Nylig gikk hans tilhengere uprovosert til angrep på fagforeningsfolk på en bar.

Labour-politikeren Jo Cox lei drept i 2016 mens drapsmannen skreik det høyreekstreme slagordet Britain First — også navnet på en organisasjon på ytterste høyre. Året etter begikk en høyreekstremist en terroraksjon mot en besøkende av en moske da han meide ned flere personer like utafor med en leiebil. Nylig blei nynazisten Jack Renshaw funnet skyldig i å ha planlagt terrorisme samt framsatt drapstrusler.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Høyreekstremister angrep sosialistisk bokhandel i London

 1. AvatarKnut Konsulent // 2018-08-06 kl 21:28 //

  Tronsmo bokhandel har jo blitt angrepet et par ganger. Med bombe også.

 2. Det skjer en del i kaos-Sverige også. Nazi-aktiviteten er stor der.
  Jeg noterer en del om det på mine notater med linker.
  Det er en del å finne der nå for de som har kapasitet til å skrive mer om nazi-kaos i kaos-Sverige. Jeg håper at noen har kapasitet til å skrive om nazi-aktivitetene i kaos-Sverige.
  Jeg tipper fortsatt at partiet SD får minst 22, 22 prosent av stemmene ved valget 2018.
  Valget der 2018 vil jeg se på. Det skjer nå snart.

Kommentarfeltet er lukket.