Fengslede bønder etter statskuppet i Paraguay 2012 slippes fri

Protester mot fengslingen av de landløse bønder ved Curuguaty 15. juni 2013. Foto: Johannes Wilm

Venstrepresidenten Fernando Lugo ble veltet i 2012 da han fikk skylda for å oppildnet landløse bønder til væpnet opprør. Straffen mot bøndene er nå annullert og det parlamentarisk kuppet har mistet enda mer legitimitet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Johannes Wilm

I juni 2012 ble det gjennomført et parlamentarisk kupp mot president Fernando Lugo i Paraguay. Formelt ble Lugo fjernet av parlamentet og en av hovedpunktene han ble anklaget for var at han hadde oppildnet landløse bønder nær byen Curuguaty til å okkupere land og at disse bønder deretter skjøt seks politimenn da politiet var kommer til å fjerne dem 15. juni 2012. Elleve bønder ble dømt i 2016 for fengselsstraff på opptil 35 år.

Straffen er nå annullert. Høyesterett forklarte dette med mangel på bevis på at bøndene var ansvarlige for hendelsene og bøndene vil bli satt fri.

LES OGSÅ: Mysteriet om Curuguaty — den uløste massakren som felte presidenten

Lugo hadde vært landets første progressive president og første president som ikke var med i Colorado-partiet siden 1948. Lugo presenterte under valgkampen i 2008 en jordreform. Jordreformen ble det aldri noe av, men han prøvde å aktivere andre lover som allerede eksisterte for å måle landets jorder og undersøke hvem som egentlig eide hva og om noen illegalt hadde fått landområder under diktaturet, som varte frem til 1990.

Venstreaktivister har hevdet helt siden 2012 at de ikke trodde at bøndene var ansvarlige for hendelsene og de prøvde å gjøre oppmerksom på det som skjedde gjennom kampanjen «¿Qué pasó en Curuguaty?» («Hva skjedde i Curuguaty?»). På samme dag som de seks politimennene ble drept, døde elleve bønder i skytingen.

Etter det kortlivede militærkuppet mot Hugo Chávez i Venezuela i 2002, kuppet mot Manuel Zelaya i Honduras i 2009 ble Lugo den tredje presidenten i den latinamerikanske venstrebølgen som ble fjernet på irregulært vis. Politiopprøret mot Rafael Correa i 2010 ble av mange kalt et kuppforsøk og i 2016 ble Brasils president Dilma Rousseff avsatt ved et parlamentarisk kupp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned